Campus

‘Dat gaat meer meiden trekken’

De masterstudie nanoscience verdwijnt per 1 september 2011. Prof.dr. Rob Mudde, onderwijsdirecteur bij Technische Natuurwetenschappen (TNW), legt uit waarom.

Heeft het besluit van het college van bestuur u verrast?
“Nee, want dat hebben we zelf aangevraagd.”

Waarom was dat?
“Je mikt bij een masteropleiding op een instroom van twintig studenten per jaar of meer. Het kost nogal wat mensen tijd. Als er zo weinig studenten op afkomen moet je je afvragen of je zo’n opleiding moet handhaven.”

Hoeveel studenten zitten er nu in de master nanoscience?
“De instroom zit op tien per jaar, dus zo’n twintig studenten in totaal.”

Kort geleden is binnen TNW een nieuwe afdeling bionanoscience opgezet. Moeten die nu ook vrezen voor een tekort aan belangstelling?
“Nee, want die putten gewoon uit onze natuurkundeopleiding. Ze zitten op het snijvlak van biologie en natuurkunde, en hebben behoefte aan mensen met natuurkundige achtergrond. Onze studenten zullen ook de weg daar naartoe vinden.”

Is dat geen vreemde omweg?
“Als je er van buiten tegenaan kijkt, kan ik me die gedachte wel voorstellen. Maar het ligt iets anders. De opleiding nanoscience is een jaar of vijf, zes geleden gestart met het idee: veel onderzoek binnen natuur- en scheikunde beweegt zich naar de nanoschaal.”

Dat is toch ook zo?
“Dat wel. Maar we denken nu dat de opleiding te weinig verschilde van wat je ook via de natuurkundeopleiding kunt doen. Daar zijn we zelf schuldig aan. Natuurkunde is veel breder, maar als ze binnen natuurkunde het specialisme nanoscience pakken, doen ze dezelfde vakken als bij de master nanoscience. Het verschil is dus te klein.”

Komt er iets nieuws voor in de plaats?
“De mensen van bionanoscience zijn hard bezig hun afdeling op te zetten en er een nieuwe onderwijspoot aan te plakken. Dat ondersteun ik van harte.”

Dan komt nanoscience gewoon weer terug?
“Nee, want dankzij de samenwerking met de medische faculteit van de Erasmus Universiteit onderscheidt het onderwijs voor bionanoscience zich nu veel meer van de natuurkundeopleiding. Op de Erasmus Universiteit werken
specialisten op het biologische en moleculaire vlak. De opleiding op dat gebied komt naast de natuurkunde te staan. Ik verwacht dat we over een paar jaar een nieuwe opleiding bionanoscience kunnen aanbieden. Dat zal voor de helft natuurkunde zijn en de andere helft bio- en lifescience. Dat vak zal zich voldoende onderscheiden van andere disciplines. Nanoscience en natuurkunde zaten te dicht bij elkaar. Bionanoscience is anders omdat er voor vijftig procent biologie in zit. Dat gaat op de middelbare school ook meer meiden trekken. Natuurkunde lijkt ze niks, maar zodra het life of medisch is, zijn ze wel geïnteresseerd.”

Via Blackboard is namelijk via een linkje gratis BrowseAloud te downloaden. BrowseAloud is een voorleeshulp die beschikbaar is voor pc’s en Mac’s.

Het programma kan onlineteksten en Word- en pdf-bestanden op het net voorlezen. Binnen de TU werkt het voorlopig alleen op Blackboard.

Aan het eind van de zomer wordt een tevredenheidsonderzoek gehouden. Op basis daarvan wordt vervolgens besloten of wordt doorgegaan met BrowseAloud en op welke TU-sites dat dan gewenst is. Buiten de TU is de voorleeshulp ook te gebruiken op sites als google.nl en nu.nl.

Na het downloaden van het programma komen in de taakbalk twee iconen te staan. Met een ervan zijn allerlei persoonlijke voorkeuren in te stellen. Bij teksten die via BrowseAloud te beluisteren zijn, verandert de cursor van kleur.

Het downloaden kan ook via http://browsealoud.com/page.asp?pg_id=80004

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.