studentencorps

Niet alleen in Groningen neemt de kritiek op studentverenigingen toe. Ook in het centrum van Amsterdam wordt steeds harder geklaagd over bewoners van dispuuthuizen, die voor veel overlast zouden zorgen.

Volgens de Amsterdamse krant Het Parool “raakt het geduld met corpsballen op”. Daarom wil de gemeente de deze zomer aangenomen ‘aso-wet’ inzetten. Daarmee kunnen behalve huurders van woningcorporaties ook eigenaren van koopwoningen op straat worden gezet.

Steen des aanstoots is het huis van een dispuut van het Amsterdamsch Studenten Corps, waar omwonenden al jaren last van hebben. Ze klagen over verstoorde nachtrust en rotzooi op de stoep, en zijn het zat om “geterroriseerd” te worden. Volgens Het Parool geven zo’n vijftien dispuutshuizen in Amsterdam overlast.

Studentenverenigingen liggen sowieso steeds meer onder vuur. Na meerdere incidenten bij het Groningse corps Vindicat hebben de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool de bestuursbeurzen van de vereniging voorwaardelijk stopgezet.

De TU Delft was in juni minder coulant en ontnam studentenvereniging Virgiel direct alle beurzen. Het bestuur had verzwegen dat een studente aan haar ontgroening een hersenschudding had overgehouden. Ze liep daardoor een half jaar studievertraging op.

'Er is ook een andere kant'

Vice-preses Ruben Puylaert van de Landelijke Kamer van Verenigingen reageerde vandaag bij Radio 1 op alle ophef: “De berichtgeving is wat eenzijdig. Als er iets gebeurt dat niet door de beugel kan, moet dat natuurlijk worden gemeld. Maar er is ook een andere kant.”

Volgens hem worden incidenten in de media breed uitgemeten, terwijl er amper aandacht is voor de positieve kanten van het verenigingsleven. “Veel verenigingen zijn al honderd jaar plekken om jezelf te ontwikkelen en een fantastische studententijd te hebben. En in Utrecht, waar ik zelf studeer, is afgelopen jaar 150 duizend euro opgehaald voor een goed doel. Dat zijn berichten die je minder leest.”

HOP, Matthijs van Schie

Win a solar power bank by subscribing to our newsletter

During the OWee, Delta asked participants to subscribe for the newsletter and win a Waka-Waka solar power bank. One power bank still remains. Find out how you can win it.

Hulp bij trauma's

Ook medewerkers van de TU Delft zijn soms betrokken bij schokkende gebeurtenissen, zoals de zelfdoding van een naaste of de aanslag in Nice. Zij zoeken hulp bij bedrijfsmaatschappelijk werk.

Hitte in de Hofstad

Honderdtwintig Haagse huishoudens doen mee aan onderzoek naar hitte in de Hofstad.

Van Nuna naar scootmobiel

De Scoozy moet de ingeslapen scootmobielmarkt een nieuwe impuls geven. Oud-Nuna-kampioen Job van de Kieft is één van de breinen achter de start-up.

Millennials en het milieu

Millennials houden van reizen en vliegen graag de hele wereld over. TBM-promovendus Oscar Kraan spreekt zijn generatiegenoten aan op hun morele verantwoordelijkheid. In hun eigen belang.