Kim-Lan Jong Baw
Kim-Lan Jong Baw (Foto: Marcel Krijger)

Lezers die mij goed kennen, wisten dat het er eens van moest komen in mijn columnreeks: een ode aan het bakje koffie. Je zou denken dat alles inmiddels wel is gezegd, maar jongens, wat is er weer een hoop reuring op de campus!

Mag ik alvast even wat voorstellen? Alle automaten de deur uit en barista's erin.

Sinds kort schenkt het apparaat bij ons in de gang Segafredo-espresso in plaats van het bij ons bekende ‘Maaswater', zoals collega-columnist Erik Huisman het eens noemde. 'Deze machine schenkt Segafredo-espresso', wordt mij verzekerd. 'Wilt u liever gewone koffie? Die vindt u in pantry: NB 2e etage.’ Ik heb inderdaad liever ongewone koffie. Voor de rest houd ik mijn mening over de nieuwe koffie voor me (cliffhanger!).

Of het Starbucks-apparaat bij L&R blijft weet niemand

Het geeft ons wel weer wat om over te kletsen. En is dat niet waar koffie ook voor bedoeld is? Conversation as a reason, coffee as an excuse. Bijna dagelijks vraagt één van mijn collega‘s: heb je de nieuwe koffie al geproefd? Overigens is het wel even goed om te weten dat het tappen van de Segafredo-koffie langer duurt dan het tappen van 'gewone’ koffie, namelijk 32 seconden in plaats van 26. Houd er rekening mee in je meeting-agenda als je koffie haalt voor iedereen.

Wij hebben in de centrale hal van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek sinds een paar maanden ook een Starbucks-apparaat staan. Toegegeven, het kost wat, maar ik ben er blij mee. En: ze hebben Kenya-bonen! Frisse smaak, fijn voor de zomer. Al een hele tijd hebben ze deze bij de reguliere Starbucks niet meer, dus count your blessings. Nieuwsgierig? Kom eens buurten bij L&R. Zo kom je nog eens ergens. Maar goed, of het Starbucks-apparaat blijft weet niemand, want het loopt nog geen storm.

Terug naar mijn voorstel: alle automaten de deur uit (want we willen goede koffie of geen koffie) en barista‘s erin. Er zijn talloze zzp'ers in de koffiebranche; kunnen we die niet uitnodigen bij het Mekel- en Kluyverpark? Baas boven baas blijft natuurlijk onze vertrouwde Coffee-star, maar zo’n kopje is helaas niet dagelijks aan ons Campus Zuid-medewerkers besteed.

Kim-Lan Jong Baw is communicatie-adviseur en coördinator externe betrekkingen bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Ze is van huis uit sinoloog.
Lees ook haar column ‘Gouden communicatie-tip: structureer je boodschap’.