Opinie

[Column] Het R&O Circus

Het is weer tijd voor de R&O-gesprekken, het tijdverslindende circus waar niemand blij of beter van wordt.

Dap Hartmann (Foto: Sam Rentmeester)

Het is weer tijd voor de jaarlijkse R&O-gesprekken, het tijdverslindende circus waar niemand blij of beter van wordt. Om te zorgen dat het dit jaar nóg meer tijd kost, introduceert de TU Delft een digitaal platform dat door een externe partij wordt onderhouden.

Het openingsscherm toont een privacyverklaring, en je kunt alleen verder gaan als je ‘ik verklaar hierbij bovenstaande verklaring te hebben gelezen’ aanvinkt.


Er wordt dus niet gevraagd of je hiermee akkoord gaat. Maar toen ik die privacyverklaring later nogmaals bekeek, zag ik tot mijn stomme verbazing dat ik er wél mee akkoord was gegaan. Dat is dus pure misleiding.


Gebruikersopties.jpg


Dan volgen twee vragen die nogal onverantwoord zijn in een omgeving met bovengemiddeld veel mensen met een stoornis op het autistisch spectrum. Ik lijd daar zelf ook aan, en één van de symptomen is dat je ultieme orde en controle nastreeft. Dus de vraag ‘Selecteer uw voorkeursnotatie voor de datum en getallen’ veroorzaakt meteen elektrische ontladingen in de overmaat aan neuronen in mijn prefrontale cortex.

De Nederlandse notatie (31-12-2000 en 1.234,56) bevalt me niet, want ik prefereer de datum als 2000.12.31 (dan kun je data makkelijk sorteren) en het getal als 1,234.56 (zoals in de wiskunde gebruikelijk is). Daarom ga ik in de lijst op zoek naar mijn voorkeur, maar die staat er natuurlijk niet tussen.

Ik zou kunnen kiezen voor de Litouwse notatie (2000.12.31 en 1.234,56) want dan is in elk geval de datum goed, of voor de Armeense notatie (31.12.2000 en 1.234,56) waarbij het getal goed is. Afrikaans (2000/12/31 en 1,234.56) is ook nog een optie, want daar is het getal goed en de datum lijkt op mijn voorkeur.


Waarom krijg ik de keuze uit 167 verschillende munteenheden?



Alleen is een slash mij een gruwel omdat je die niet in een bestandsnaam kunt gebruiken. In totaal kan ik kiezen uit maar liefst tachtig (!) verschillende notaties, waaronder Baskisch, Faroërs, Kirgizisch, Punjabi, Swahili, Vietnamees en Urdu.

Kan iemand mij uitleggen waarom een HR-systeem voor de TU Delft zo’n lachwekkend grote keuzevrijheid moet hebben? De volgende vraag is nog idioter: ‘Selecteer uw voorkeursvaluta voor het weergeven van bedragen in meerdere valuta’. Afgezien van dat ik die vraag niet eens begrijp, gebruiken we in Nederland de euro, dus waarom krijg ik de keuze uit 167 (!!) verschillende munteenheden, waaronder Bhuthan Ngulultru, Lao Kip, Swaziland Lilangeni, Vanuatu Vatu en Israeili (sic!) New Shekel?

Ik word ook gek van de asterisk achter ‘getalnotatie’. Dat impliceert een voetnoot, maar die is nergens te bekennen. Ook is er bij ‘valuta’ nog niets ingevuld dus moet ik in de lijst 46 plaatsen naar beneden scrollen om op de euro terecht te komen.


Succesvol_uitgelogd.jpgEn dat is alleen nog maar het eerste scherm. Om verder te gaan, moet ik waarschijnlijk op de knop ‘Volgen…’ klikken. Waarom staat daar niet ‘Volgende’? Toen ik erop klikte, duurde het tien seconden waarna de tekst verscheen: ‘U bent succesvol uitgelogd’.

Dat was niet mijn bedoeling maar gelukkig was het wel succesvol.


Gaan we als TU Delft nu werkelijk privacygevoelige gegevens van al onze medewerkers aan dit knullige systeem toevertrouwen? En wie kijken er eigenlijk allemaal mee?

Columnist Dap Hartmann

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

l.hartmann@tudelft.nl

Comments are closed.