Onderwijs

Collegegeldvrij besturen: de instellingen kiezen

Studenten die een fulltime bestuursjaar doen hoeven als het aan de Tweede Kamer ligt straks geen collegegeld meer te betalen. Op die manier hebben ze minder gauw last van de langstudeerboete.


Studenten die zich een jaar fulltime inzetten voor hun vereniging, de medezeggenschap of bijvoorbeeld topsport en intussen geen onderwijs volgen, kunnen zich uitschrijven bij hun hogeschool of universiteit. Door een contract met hun instelling te sluiten dat ze na het jaar hun studie als gepland zullen hervatten, behouden ze het recht op een bestuursbeurs uit het profileringsfonds van hun instelling en op studentenhuisvesting.


Kamerleden Anne-Wil Lucas (VVD) en Boris van der Ham (D66) kondigden het plan voor “collegegeldvrij besturen” al eerder aan, maar staatssecretaris Zijlstra was niet enthousiast. De twee kondigden aan door te zetten en hebben nu een amendement ingediend bij de Tweede Kamer om het alsnog wettelijk te regelen tijdens de behandeling van het wetsvoorstel ‘studeren is investeren’. Vorig jaar bleek al dat een Kamermeerderheid achter het plan staat.


Of elke Nederlandse student in de toekomst van de regeling kan profiteren is nog niet duidelijk. Universiteiten en hogescholen mogen zelf bepalen óf ze de regeling gaan invoeren en welke functies ervoor in aanmerking komen. “Als universiteiten een bloeiend studentenleven belangrijk vinden, gaan ze hier volop gebruik van maken”, stellen Lucas en Van der Ham in een persbericht.


Sinds de invoering van de langstudeerboete mogen studenten nog maar één jaar uitlopen voor ze drieduizend euro extra collegegeld moeten betalen. Een bestuursjaar telt nu gewoon mee voor de studieduur en dat werkt ontmoedigend, vinden VVD en D66. Studentenorganisaties ISO en LKvV beamen dat, maar zijn teleurgesteld dat de regeling niet voorziet in een lening bij DUO. Ze roepen D66 en de VVD op daar nog eens naar te kijken, omdat een beurs uit het profileringsfonds vaak niet toereikend is om te voorzien in de kosten voor levensonderhoud.

De studenten communicatie & multimediadesign ontwikkelden een computerprogramma waarmee de pas kan worden opgewaardeerd. Vervolgens konden ze zonder problemen een broodje afrekenen in de kantine. Ze wilden geen problemen krijgen en meldden hun bevindingen bij de hogeschool.

Lek dichten
Die gaat nu met de leverancier in gesprek om te kijken of het lek kan worden gedicht, zegt een woordvoerder. Ondertussen houdt ze de transacties in de gaten. “We maken elk half uur een uitdraai om te controleren of er studentenpassen op een andere manier zijn opgewaardeerd.” Die passen staan op naam, dus studenten zijn eenvoudig te traceren.

Trots
NHL Hogeschool maakt pas een jaar gebruik van het systeem. “Voor dit soort studenten is het natuurlijk ook een kick om te proberen de pas te kraken”, erkent de woordvoerder. “Na de verhalen over de ov-chipkaart zat het erin dat studenten dit ook een keer zouden proberen. Stiekem zijn we ook we trots dat onze studenten kundig genoeg zijn.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.