Overslaan en naar de inhoud gaan
Chaotische all-inclusive

Chaos aan de Schie. Klinkt als stakende schippers, ís een prachtig cultureel culinair evenement bij Lijm&Cultuur. Was het in de voorgaande jaren nog vooral een culinaire happening, dit jaar maken theater- en muziekvoorstellingen het festival tot een letterlijk lekker, chaotisch totaalplaatje.

Uit eten gaan, dat was vroeger iets wat alleen je ouders deden. Maar met programma’s als ‘Topchef’ en ‘Herrie in de Keuken’ is eten tegenwoordig iets wat bijna iedereen belangrijk én leuk vindt. Hoe fijn is het dan als al dat lekkers ook nog eens gepaard gaat met mooie voorstellingen en goeie muziek?

Eigenlijk was Chaos aan de Schie een louter culinair evenement, toen het drie jaar geleden voor het eerst werd gehouden bij Lijm&Cultuur. Chef-kok Jannie Munk, 23 jaar lang eigenaar van restaurant L’Orage aan de Oude Delft, was toe aan een nieuwe uitdaging toen ze haar restaurant in 2008 verkocht. Ze liep Antoinette Wijffels van Lijm&Cultuur tegen het lijf, en even later was een maand lang culinair entertainment onder de naam Chaos aan de Schie een feit. Gewoon culinair genieten met eerlijke producten, en af en toe een ‘cultureel bijgerecht’.

Maar tijden veranderen en het succes van de voorgaande jaren smaakte naar meer. Dus is Chaos aan de Schie behalve culinair, dit jaar vooral ook cultureel verantwoord, met een Keltische en Scandinavische twist. Een intiem concert van De Andersons bijvoorbeeld, die het repertoire van Cornelis Vreeswijk zingen met eigen, Zweedse invloeden. Grote publiekstrekker is de voorstelling ‘Adel Blank’ van Alex van Warmerdam, uitgevoerd door Dario Fo, ondernemers in de kunst. Daarin brengt Blank haar laatste dagen door in haar grote huis, samen met haar ‘personeel’: een hulp in de huishouding, hulp in de keuken, een dienstmeid en een butler. Walter de hond is zijn eigen, behagende ik. De sfeer wordt steeds grimmiger, het personeel ongeduriger, waardoor hun ware aard naar boven komt. Genieten voor iedereen die van de absurdistische humor van Van Warmerdam houdt.

Niet dat het eten te lijden heeft onder de nieuwe koers van het festival vol ‘culturele hoofdgerechten’; dat gaat precies zo door als in voorgaande jaren. Proeverijen met pure smaken en mooie wijnen.

Maar heb je helemaal geen zin in die culinaire hoogstandjes en wil je gewoon even genieten van een fijne voorstelling? Prima! Je kunt losse kaartjes kopen voor alleen voorstellingen of juist alleen eten. Gewoon een wijntje drinken bij mooie muziek is net zo makkelijk als een gezellig diner met je vrienden terwijl je de optredens laat voor wat ze zijn. Al zou dat laatste wel een beetje zonde zijn, want dan mis je ook het optreden van La Troba Kung-Fú, dat speciaal uit Spanje wordt overgevlogen voor het festival. Ze spelen met een mix van ‘rumba, cumbia, dub and kitchen sink; accordion-led mestizo music’. De folkmuziek van Finvarra past al even goed in het plaatje. En het mooiste: het ligt op een steenworp afstand van de TU, je rolt zo door vanuit de collegezaal. Al doet een echte Delftse student het natuurlijk volgens de nummer-één studentensport, en komt lekker in een bootje.

Chaos aan de Schie, tot en met zaterdag 10 maart op het terrein van Lijm&Cultuur. Restaurant open van woensdag t/m zaterdag van 16.00 tot 23.00 uur. Losse kaarten € 20,- /CJP € 15,-. Chaosarrangement met diner € 45,- (aanvang diner uiterlijk 19.00 uur). Voor het programma: www.chaosaandeschie.nl. Reserveringen restaurant: info@lijmencultuur.nl/(015)2629400.

In het Engels werkt het net iets beter dan in het Nederlands: tegen iemand zeggen dat het vreemd is dat het woord gullible (goedgelovig) niet in het woordenboek staat. De kans is tamelijk groot dat die persoon dat meteen gaat opzoeken. Een onschuldige practical joke.

Kwalijker wordt het als mensen iets geloven omdat ze het ‘gezien’ hebben. Door geavanceerde computeranimaties is de uitdrukking seeing is believing tamelijk nutteloos geworden. We zien tegenwoordig veel dingen die in strijd zijn met de wetten van de natuurkunde. Hollywood draagt bepaald niet bij aan een beter begrip van de fysica. Zo bevat de film ‘Speed’ een scène waarin een bus met een snelheid van 110 km/u over een gat in de weg van vijftien meter vliegt. Er zijn schrikbarend veel mensen die geloven dat dit kan. Er is zelfs een aflevering van het onvolprezen programma ‘Mythbusters’ aan gewijd. Leuk om te zien maar natuurlijk volstrekt onnodig omdat elementaire natuurkunde volstaat om uit te rekenen dat het onmogelijk is. Helaas is natuurkunde geen verplicht vak op school, met alle gevolgen van dien. Zo vallen er bijvoorbeeld regelmatig mensen te pletter die vanaf het balkon van hun vakantieappartement in het zwembad proberen te springen en daarbij niet de juiste verhouding tussen Vvoorwaarts en Vneerwaarts weten te verkrijgen. Erg sneu natuurlijk dat ze dankzij dit zogenaamde balconing hun genen niet aan een volgende generatie kunnen doorgeven.

Op het internet circuleert al enige tijd een filmpje dat lijkt te spotten met de wetten van de natuurkunde. Op YouTube is het te vinden onder de titel ‘Amazing water trick! How to suspend water without a cup!’. We zien iemand die een vol glas water omgekeerd op tafel zet en vervolgens het glas met een draaiende beweging omhoog trekt. Het resultaat is uitermate spectaculair: het water blijft in de vorm van het glas overeind staan terwijl het roteert. Het is een kwestie van veel oefenen om de gecombineerde draai-trekbeweging precies goed te krijgen. Vooral niet te snel opgeven, is het advies.

Kostelijk. Vooral de commentaren zijn een lust om te lezen: ‘I find it works best with sulfuric acid’; ‘If you jizz in the water, the sperm cells will hold the water molecules together with their hands’; ‘Another good trick is to simply tip a bucket of water straight onto your own head’; ‘I can do that! But only in my spaceship going fast’; ‘It’s all wrong, must do it with gasoline while smoking, much more exciting’; ‘The easiest way is to use a much larger container, like a bucket, and for the surface I used the coffee table in my living room. Try it!’Uit een enquête van de website LiveLeak blijk dat twaalf procent van de ruim veertienduizend respondenten denkt dat het echt is. Uitgesplitst naar land van herkomst blijken Nederlanders met veertien procent iets bovengemiddeld goedgelovig te zijn. Het meest nuchter (of intelligent) zijn Belgen (6 procent) en Turken (3 procent) terwijl Letten op het randje van de imbeciliteit vertoeven met 44 procent. Seeing is believing.

Dap Hartmann is astronoom. Hij werkt als onderzoeker bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management.

Delta can help you

Housing, language, making Dutch friends, getting to know your way around Delft, loneliness. Studying at TU Delft is so much more than just attending classes and spending hours on end in the library. Delta helps to address problems that international students sometimes deal with and help solve them. Find out how.

Lees het artikel

Humans of TU Delft

TU Delft is a community of people with very different backgrounds and all kinds of activities. Delta helps you to get to know your colleagues and fellow students. Meet Vanessa van Aalst, one of seven foremen and forewomen in TU Delft facility management (FMVG).

Lees het artikel

Shell will be on campus today talking about the energy transition

President-Director Marjan van Loon of Shell Netherlands will visit TU Delft today to discuss opportunities in sustainable energy. Earlier this year, three students questioned her on Shell’s course towards sustainability. Read here what she had to say.

Lees het artikel

The pros and cons of a project abroad

Doing a project abroad has its pros and cons, or so our Delta Lab students discover in Chile. Read about it in their blog.

Lees het artikel

Surviving public transport

Too scared to get on your bike? Here’s our quick guide to getting around town by train, tram or taxi.

Lees het artikel

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe