​Cabaret tijdens Owee 2015

Cabaret, een openluchtbioscoop en een backstage campus tour. Dat zijn de nieuwe elementen in de Owee 2015.
Elk jaar zijn het er weer meer en komende week dus ook: maar liefst 2800 studenten hebben zich dit jaar aangemeld voor de Owee.

Dit keer is het thema: 'Dit is jouw moment'. Het moment waarop hun studententijd start. "De Owee is namelijk niet zomaar een week, maar de start van een hele nieuwe periode in hun leven", zegt voorzitter van het Owee-bestuur Marijke Stoel.

Op maandagochtend volgt traditiegetrouw de centrale opening, met toespraken door rector Luyben, wethouder Ferrie Förster en het Owee-bestuur. Daarna is het tijd voor een rondje stad met bezoekjes aan onder meer het Prinsenhof, het stadhuis, de Oude en Nieuwe Kerk en het Science Centre.

Studentenverenigingen, sportverenigingen en bedrijven laten zich 's middags van hun beste kant zien tijdens de informatiemarkt. Dit keer niet op de Markt, maar aan de Leeghwaterstraat. De gemeente gaf dit keer geen vergunning vanwege 'strengere restricties', aldus Stoel. "De Markt was wel onze eerste voorkeur. Er waren op de Markt altijd open plekken waar verenigingen de vrijheid hadden zichzelf te laten zien, maar dat gaf volgens de gemeente een rommelig beeld en moest strakker. Dan kun je niet meer het echte karakter van je vereniging laten zien."

Dinsdag is verenigingendag. De aankomende studenten gaan in zes rondes van een uur langs diverse verenigingen. Ze kunnen onder meer de boot in bij Proteus en Laga, abseilen bij Sint Jansbrug, in het donker blacklightvolleyballen bij Punch, in de kroonluchter klimmen bij de Delftsche Studenten Bond of in de Lange Geer een eerste windsurflesje krijgen van Plankenkoorts.

Het presidentenforum is 's middags niet meer in de Nieuwe Kerk - zoals vorig jaar - maar in de Aula. "Het Auditorium is een grote ruimte met een goede akoestiek en goed licht en geluid", zegt Stoel over die keuze. "Het moet wel verstaanbaar zijn." Vorig jaar was dat niet altijd het geval.

Het onderdeel Te Land, ter Zee en in de Owee dat vorig jaar nieuw was, wordt niet gecontinueerd. Het sloeg minder aan bij studenten. Wel is er cabaret, om studenten kennis te laten maken met cultuur. De cabaretiers Howard Komproe en Kasper van der Laan van de Comedytrain komen tussen 10.00 en 15.00 uur in Theater de Veste vier keer met een voorstelling die toegespitst is op het studentenleven. De dag wordt besloten met een openluchtbioscoop op de Markt.

Sport en cultuur staan centraal op woensdag. Wie er nog puf voor heeft, kan een Backstage Campus Tour gaan lopen, ook een nieuw element in de Owee. De tour leidt langs locaties waar niet alle studenten zomaar mee te maken krijgen, zoals de Dream Hall, een vluchtsimulator bij Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, de Dode Kamer bij Technische Natuurwetenschappen en het dak van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Hierna volgt de cantus op de parkeerplaats naast de TU Library. De Delftse DJ's Tjeerd & Olger openen de cantus met knallende hits. Met coverband Lijn 7 is het vervolgens hard meezingen onder het genot van… veel bier.

Op donderdag kunnen de nullen rond 11 uur een beetje aansterken tijdens een brunch op de Nieuwe Plantage. Dit keer geen politiek debat. "Met studentenorganisaties die betrokken zijn bij de politiek, StuD en Oras hebben wij besloten af te zien van de politieke brunch zoals die er de afgelopen jaren uitzag. We hebben naar een vorm gekeken die studenten actiever bij het debat betrekt. We vonden het Lagerhuisdebat daarvoor geschikt, maar hadden meer voorbereiding nodig. Wij hebben er voor gekozen om het volgend jaar met een goede voorbereiding knallend neer te zetten.", aldus Stoel.

Studenten die na deze week nog twijfelen van welke vereniging lid te worden, kunnen er donderdagmiddag nog eens langsgaan. De verenigingen bieden activiteiten variërend van Eerste Hulp Bij Uitbrakken, een cursus vuurspuwen, blufdobbelen, Fiat proppen, bierslalom, boogschieten en bellen blazen.