Jet Bussemaker TU Delft Delta
Bussemaker: "Docenten moeten niet wegkijken bij signalen dat het niet zo goed gaat met een student.” (Foto: Rijksoverheid)

Gelukkig worden is belangrijker dan goed presteren in het onderwijs, zei minister Bussemaker bij de opening van het academisch jaar aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

“Wat mij stoort, is dat iedereen alleen maar hogerop wil”, citeert Bussemaker zichzelf uit een interview met de Volkskrant van twee jaar geleden. “Met een vwo-diploma wil iedereen naar de universiteit. Een mbo-diploma zou niet goed genoeg zijn, terwijl dat ook een prima diploma is. Het is belangrijker om de juiste student op de juiste plek te krijgen.”

Die uitspraak heeft haar achtervolgd, stelde Bussemaker gisteren, maar ze staat er nog steeds vierkant achter. Volgens haar loopt de prestatiedruk in Nederland op. Ze waarschuwt dat we niet moeten doorslaan.

Loodgieter
Kun je beter een mislukte advocaat zijn dan een succesvolle loodgieter? Er schuilt “een wereld van ongeluk” achter die gedachte, meent de minister. “Van altijd maar op je tenen moeten lopen om met je hakken over de sloot te komen. Van altijd de slechtste van je klas zijn. Van niet met je vriendjes kunnen spelen omdat je bijles hebt. En van als je eenmaal die mislukte advocaat bent, je kinderen niet zien opgroeien omdat je avond na avond moet overwerken. Omdat je het tempo eigenlijk niet kunt bijbenen.”

Ze geeft Zuid-Korea als afschrikwekkend voorbeeld. Dat land kampte “met een schrikwekkend aantal zelfmoorden onder jongeren, die te relateren zijn aan de psychische druk om te slagen op school”. Inmiddels komen ze daar tot inkeer.

Geen supermarkt
Als je naar een gezonde samenleving streeft en niet wilt meegaan in rendementsdenken en competitie, dan heeft dat volgens Bussemaker gevolgen voor het onderwijs. “Dan is de universiteit geen groothandel die in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk studenten aflevert aan de arbeidsmarkt. Maar dan is de universiteit ook geen supermarkt, waar studenten in hun jacht op geluk even wat populaire vakken meepakken, die bij de kassa op ooghoogte liggen.”

Dus moet het onderwijs ruimte bieden voor “zelfontplooiing en maatschappelijke betekenis” terwijl tegelijkertijd “het arbeidsmarktperspectief een rol speelt”. Docenten moeten studenten helpen om ‘thoughtful citizen’ te worden “en niet wegkijken bij signalen dat het niet zo goed gaat met een student”. Studenten moeten zich op hun beurt gedragen als “waardendragers van de toekomst”.

Delicate balans
En de politiek? Die moet “de randvoorwaarden creëren waarmee u het evenwicht kunt bewaken tussen prestaties en geluk”, zegt ze tegen de bestuurders in haar publiek. Ze hoopt dat iedereen haar opvolgers blijft herinneren aan “de delicate balans van kwalitatief goed onderwijs enerzijds en gelukkige studenten anderzijds”.

Critici menen overigens dat de druk ook wordt opgevoerd doordat studeren steeds duurder wordt. Onder Bussemakers bewind is bijvoorbeeld de basisbeurs afgeschaft. In haar toespraak zei ze daar niets over.

HOP, Bas Belleman

Win a solar power bank by subscribing to our newsletter

During the OWee, Delta asked participants to subscribe for the newsletter and win a Waka-Waka solar power bank. One power bank still remains. Find out how you can win it.

Hulp bij trauma's

Ook medewerkers van de TU Delft zijn soms betrokken bij schokkende gebeurtenissen, zoals de zelfdoding van een naaste of de aanslag in Nice. Zij zoeken hulp bij bedrijfsmaatschappelijk werk.

Hitte in de Hofstad

Honderdtwintig Haagse huishoudens doen mee aan onderzoek naar hitte in de Hofstad.

Van Nuna naar scootmobiel

De Scoozy moet de ingeslapen scootmobielmarkt een nieuwe impuls geven. Oud-Nuna-kampioen Job van de Kieft is één van de breinen achter de start-up.

Millennials en het milieu

Millennials houden van reizen en vliegen graag de hele wereld over. TBM-promovendus Oscar Kraan spreekt zijn generatiegenoten aan op hun morele verantwoordelijkheid. In hun eigen belang.