Overslaan en naar de inhoud gaan
Een Falcon-9 raket van SpaceX staat klaar om twee man naar het internationale ruimtestation te brengen. Is dit de terugkeer van de Amerikaanse bemande ruimtevaart?
Op 19 januari 2020 werd de Falcon-9 gelanceerd om het ontsnappingsmechanisme van de Crew Dragon capsule te demonstreren. (Foto: SpaceX)

Een Falcon-9 raket van SpaceX staat klaar om twee man naar het internationale ruimtestation te brengen. Is dit de terugkeer van de Amerikaanse bemande ruimtevaart?

Read in English

Update onderaan artikel

Woensdag 22.33 uur Nederlandse tijd moet de Crew Dragon opstijgen vanaf Kennedy Space Center in Florida om ongeveer 19 uur later te kunnen koppelen aan het internationale ruimtestation ISS.  
Het lijkt de terugkeer van de Amerikaanse bemande ruimtevaart, maar dan in de space-age stijl van Elon Musk. Hoe kijkt professor Pieter Visser hier naar? Hij is afdelingshoofd astrodynamica en ruimtemissies bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.

NASA Live: official stream of NASA TV

Gaat u kijken vanavond?
“Nu waarschijnlijk wel, maar om eerlijk te zijn had ik er niet bij stilgestaan. Ik had vorige week gelezen dat Amerika voor het eerst sinds negen jaar weer mensen in de ruimte kan brengen met een eigen ruimteschip. Maar er kwamen zoveel dingen tussendoor dat het me ontschoten was. Daar schaam ik me wel een beetje voor.” 

BBC News noemt het een historische vlucht. Ziet u dat ook zo?
“Een aantal zaken is nieuw aan deze vlucht. Het is voor het eerst een private partij, SpaceX, die met publiek geld een capsule heeft ontwikkeld en de bijbehorende draagraket om mensen de ruimte in te brengen. Dat is historisch; daar is geen overheidsorganisatie meer voor nodig.”

Op de vrijgegeven foto's zien de cabine en pakken er strak en futuristisch uit. Is dit een nieuwe generatie ruimtetechnologie?
“Ruimtevaarttechniek loopt altijd achter op de nieuwste technologie omdat het allemaal eerst uitgebreid getest wordt. De techniek moet extreem veilig zijn. Daar zijn uitvoerige testprogramma’s voor, die jaren in beslag nemen. Deze vlucht zou ook al jaren geleden hebben plaatsgevonden. Technologie die je de ruimte instuurt is daarom zeker niet het allernieuwste. Maar ten opzichte van de vorige capsules heeft er wel een moderniseringsslag plaatsgevonden. We weten van Elon Musk en zijn bedrijven dat hij veel aandacht besteedt aan uitstraling en vormgeving. Het lijkt er wel op dat dit een deluxe uitvoering is van een bemande capsule. Hij is ook best groot. Als ik het goed begrepen heb kunnen er maximaal zeven mensen mee. Dus met z'n tweeën zitten Bob Behnken en Doug Hurley echt business-class.” 

Laten we aannemen dat de heen- en terugreis naar het internationale ruimtestation goed verloopt. Wat is dan de volgende stap?
“Waarschijnlijk zullen we meerdere vluchten naar het ISS zien. Nu is er wel een Japanse miljardair die een vlucht rond de maan heeft geboekt. Dat is een beetje zoals Apollo 8 destijds een rondje om de maan vloog. Ruimtetoerisme is een activiteit die SpaceX graag zou uitvoeren, en daar zijn dus al betalende klanten voor. Je kunt dat revolutionair noemen, maar het gaat minder ver dan de maanlandingen van 50 jaar geleden. Dus zoveel vooruitgang is er nou ook weer niet.” 

Beslist geen vooruitgang is het dringende verzoek om vooral niet te komen kijken naar de lancering. Normaal gesproken lopen stranden en bruggen rond het eiland vol met een half miljoen mensen die het geweld van de lancering van dichtbij willen meemaken. Vanwege corona verzoekt de NASA hen om de lancering, net zoals eigenlijk alles de laatste tijd, virtueel te beleven.

Update donderdag 28 mei 09.25 uur

De lancering is op het laatste moment uitgesteld wegens slechte weersomstandigheden. De bemanning zat al een paar uur in de capsule. Zaterdag 30 mei om 21.22 uur Nederlandse tijd volgt een nieuwe poging. 

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe