Overslaan en naar de inhoud gaan
Wekenlang was de campus van de TU Delft zo goed als dicht. Nu is er zicht op heropening, maar hoe moet die eruit gaan zien? Met deze liveblog houden we je op de hoogte.
Het is nog steeds rustig op de campus, maar tijdens de lunch kan het op sommige plekken soms best weer druk zijn. (Foto: Marjolein van der Veldt)

Wekenlang was de campus van de TU Delft zo goed als dicht. Nu is er zicht op een gedeeltelijke heropening. Hoe gaat die eruit zien? Met deze blog houden we je op de hoogte.

Read in English

 • Update 25 mei, 14:21 uur
  De anderhalvemetersamenleving vraagt volgens IO-hoogleraar Deborah Nas om technische expertise. Samen met collega’s heeft ze al het Delftse COVID-19-onderzoek bijeen gebracht. Lees hier meer.
   
 • Update 25 mei, 13:10 uur
  Nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen maken tentaminering op de campus mogelijk, maar de TU Delft is dat niet van plan. Ze houdt vast aan een eerder besluit om het onderwijs en de tentaminering van het vierde kwartaal (Q4) geheel online te organiseren. Dit schrijft de universiteit in een update. Wel onderzoekt de TU of en onder welke voorwaarden kleinschalige practica en afstudeerwerk vanaf 15 juni weer op de campus kunnen plaatsvinden. Over eventuele versoepelingen na Q4 doet de TU nog geen uitspraken. Momenteel denken vijf werkgroepen hierover na.
   
 • Update 25 mei, 13:01 uur
  De TU Delft werkt aan de invulling van de introductieweken en onderwijs voor nieuwe studenten. Het plan is om het beste van digitaal en kleinschalig met elkaar te verenigen. Desondanks maken Delftse studentenverenigingen zich grote zorgen over de gevolgen van een digitale of kleinschalige introductieweek.
   
 • Update 20 mei, 18:33 uur
  Studentenverenigingen in Delft blijven vooralsnog dicht tot 1 september. Dat laat de gemeente weten na eerdere vragen van Delta. De gemeente zegt hiermee landelijk beleid te volgen, dat bepaalt dat ‘kantines (inclusief terrassen) en kleedkamers van (sport)verenigingen en sociëteiten blijven gesloten tot 1 september’. Ook nachtclubs, danscafés en discotheken blijven gesloten tot 1 september. Daarmee heeft Delft de knoop doorgehakt over de vraag of studentenverenigingen onder gewone horeca zouden vallen. Dan hadden ze per 1 juni open gemogen.
   
 • Update 20 mei, 15:47 uur
  Het gedeeltelijk openstellen van de campus voor praktijkonderwijs en tentamens biedt ook perspectief voor horecaondernemers, laat Pieter de Graaf, manager contracts events, weten. “Er is aan Cirfood en haar ondernemers gevraagd of zij bereid zijn per 2 juni te openen.”

  Dat is goed nieuws voor Frank en Elise van Chicken Curry & Chips (CC&C). Zij openen direct op 2 juni de deuren van hun foodtruck. “In eerste instantie staan we twee weken lang iedere dag van 11.00 tot 14.00 uur op Freezone C”, vertelt eigenaar Frank Soekarnsingh. Na deze twee weken volgt een evaluatie met de TU Delft.

  CCenC.jpg

  Om coronaproof te werken heeft Soekarnsingh allerlei maatregelen genomen. Zo hangt er een plastic scherm aan de voorkant van de truck en met uitgemeten rijen houden klanten ten alle tijden 1,5 meter afstand tot elkaar. “Belangrijk is dat iedereen zich ook na het afhalen aan de regels houdt, het is  niet voor niets een grab & go concept.”

 • Update 20 mei, 15:25 uur
  Vandaag heeft de vereniging van universiteiten (VSNU) een protocol voor een herstart openbaar gemaakt, een beknopt document met praktische regels en goede voornemens voor het universitair onderwijs na 15 juni. Hygiëne speelt een grote rol. Bij alle ingangen komt desinfecterende gel of, waar mogelijk, een wasbak met zeep te staan. Handenwassen is van groot belang, net zoals het schoonmaken van onderwijsruimtes en apparatuur. Maar hoe strikt moet je zijn, en wat is er mogelijk? Er is ruimte voor instellingen om ‘eigen afwegingen’ te maken, schrijft de VSNU. De universiteiten zoeken naar ‘maatwerk’ voor de omgang met medewerkers en studenten uit risicogroepen. Deze mensen (ouderen en longpatiënten bijvoorbeeld) mogen van de campus wegblijven. Zij komen alleen ‘op basis van vrijwilligheid’. De instellingen zouden ook graag iets ruimere openingstijden hanteren. (HOP)
   
 • Update 20 mei, 11:40 uur
  Met een verbod op evenementen tot honderd personen, kan de OWee voor het eerst in 46 jaar niet in de gebruikelijke vorm doorgaan. Wat betekent dit voor de Delftse studentenverenigingen? Lees het artikel.
   
 • Update 20 mei, 9:29 uur
  Doordat de druk op de IC’s verminderd is, zullen de op de TU ontworpen noodbeademingsapparaten niet ingezet worden. Maar, mocht er opnieuw een grote uitbraak plaatsvinden, dan kan productie van deze apparaten meteen beginnen. Lees verder.
   
 • Update 20 mei, 9:26 uur
  Onderwijsactiviteiten en tentamens moeten zich vanaf 15 juni tussen 11.00 en 15.00 uur of na 20.00 uur gaan afspelen, zodat studenten buiten de spits kunnen reizen. Maatwerk is mogelijk, staat in de informatie van de Rijksoverheid. Dat laatste lijkt een handreiking aan kritische onderwijsbestuurders. Geert ten Dam, voorzitter van de Universiteit van Amsterdam, waarschuwde afgelopen weekend voor de gevolgen van de beperkingen. Er mogen niet zoveel studenten in de gebouwen zijn. Als ze dan ook nog eens laat beginnen en vroeg weggaan, blijft er maar weinig over. Wat misschien helpt: de lessen en tentamens mogen ook vóór 15.00 uur van start gaan en pas ná 20.00 uur afgelopen zijn. (HOP)
   
 • Update 19 mei, 19:55 uur
  Vanaf 15 juni kunnen tentamens en praktijkonderwijs in het hoger onderwijs weer op de instelling plaatsvinden. Deze momenten moeten zo worden gepland dat studenten niet in de spits hoeven reizen. Dit maakte Mark Rutte vanavond bekend tijdens de persconferentie over de coronaversoepelingen. Hoe de TU Delft met deze aanpassingen zal omgaan en wat dat zal betekenen voor de roosters, is nog niet duidelijk.
   
 • Update 19 mei, 19:51 uur
  Feestcafés, discotheken en clubs blijven ook na 1 juni gesloten. “Het risico op verspreiding van het virus is hier te groot”, meldde premier Mark Rutte. Wat dit betekent voor de studentenverenigingen is niet bekend. De gemeente Delft worstelt met de vraag of een studentenvereniging met eigen horecavoorzieningen onder horeca vallen of niet.
   
 • Update 19 mei, 19:46 uur
  Tijdens de persconferentie riep premier Rutte op om zoveel mogelijk thuis te werken. Dit betekent dat ook TU-medewerkers vooralsnog zoveel mogelijk aan huis gekluisterd zijn.
   
 • Update 19 mei 19:44 uur
  Musea kunnen op 1 juni weer open, mits bezoekers zich vooraf aanmelden of kaartjes kopen. Dit betekent dat ook het Science Centre Delft weer toegankelijk zal zijn. Dat liet eerder weten op 6 juni de deuren te willen openen. Vanaf dan geldt een aangepast programma dat voldoet aan de richtlijnen van het RIVM.
   
 • Update 19 mei, 19:00 uur
  Vijf werkgroepen zijn vorige week al begonnen met onderzoek naar hoe de anderhalve-meteruniversiteit eruit moet gaan zien. Hoe gaat dat in zijn werk? Rector magnificus Tim van der Hagen legt het uit.

Wat ging er vooraf aan de heropening van de campus? Onze vorige liveblog vind je hier.

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe