Buiten de campus

Bezetting bij UvA beëindigd

Een studentenbezetting van een leegstaand gebouw van de Universiteit van Amsterdam is maandagavond beëindigd door de politie.

Actievoerders staan voor het Binnengasthuis in het Amsterdamse centrum. (Foto: University Rebellion UvA)

Tientallen studenten bezetten maandag een leegstaand gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) . De groep, met onder andere leden van University Rebellion en Mokum Kraakt, wil dat de universiteit haar banden met oliebedrijf Shell verbreekt.

Rond 23.45 uur liet de UvA weten dat het pand was ontruimd door de Mobiele Eenheid (ME), omdat de demonstranten niet vrijwillig wilden vertrekken. Er zijn dertig mensen aangehouden. Eerder op de dag gingen de voorzitter en vicevoorzitter van het UvA-bestuur met de actievoerders in gesprek. Ze beloofden een ‘breed’ debat binnen de UvA over samenwerking in het onderzoek, in het bijzonder met Shell.

Dat was niet genoeg om de demonstranten tot een vertrek te bewegen. Het college van bestuur “betreurt het dat de inzet van de politie nodig was en blijft overtuigd van de goede intenties van de actievoerende studenten”, staat in een reactie.

Het ontruimen ging niet vanzelf. Activisten probeerden de politie tegen te houden, verzetten zich tegen de komst van de ME en klommen op het dak een spandoek uit te rollen: “Cops off campus”, stond erop. De politie had een stevig gereedschap nodig om binnen te komen, meldt een verslaggever van stadsomroep AT5.

Een woordvoerder van UvA Rebellion laat weten dat men ‘diep teleurgesteld’ is in het UvA-bestuur en het geweld dat de ME bij de ontruiming heeft gebruikt. Ze houden vandaag een lawaaidemonstratie voor de deur van het politiebureau waar de actievoerders worden vastgehouden.

Samenwerking
In een eerdere reactie op de petitie van december liet de UvA weten dat het in vier onderzoeksprojecten rond duurzaamheid samenwerkt met andere partijen, waaronder Shell. De wetenschappelijke integriteit zou niet in het geding zijn.

Andere banden met Shell zouden er niet zijn. Zo sponsort het bedrijf geen bijeenkomsten, reizen of beurzen. Het zou wel kunnen dat het bedrijf op uitnodiging van studenten naar bepaalde career days is gekomen.

De activisten spreken van greenwashing (de schijn van duurzaamheid wekken). Ze vinden het onbegrijpelijk dat de universiteit een protest hiertegen met geweld laat beëindigen. (HOP, Bas Belleman / Delta, Rob van der Wal)

Lees ook:

 

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.