Campus

Bandjes kijken bij Spod

Vier jonge Delftse bands treden vrijdag 15 juni op in Cultuurlab op de Beestenmarkt. Organisator Puck de Keyser van Spod, de plek voor muziekoefenruimtes, vertelt waarom je daar naartoe moet – zelfs als je de bands niet kent.

Voor de derde keer wordt de bandavond georganiseerd. Eerder trad Guana op. (Foto: Eric Geevers)

In het voormalige congregatiegebouw aan de Beestenmarkt, ooit een plek waar bejaarden konden klaverjassen, spelen vrijdagavond vier bandjes. “Bijna niemand kent het, maar het is een fantastische plek, hier midden in de stad”, aldus De Keyser. Het is de derde keer dat Spod zo’n bandavond organiseert. De jonge Delftse bands The Solo Project, Dusty Mind, Molehill Mountain en The Wild Bromance treden op. “Ik ben benieuwd naar The Solo Project, dat bestaat uit drie muzikanten en zij treden nog niet zo lang op. The Wild Bromance heb ik vaker gezien, die zijn fantastisch!”


Puck de Keyser bij een optreden van Puck and the Pyjammahs. (Foto: Roos van Tongeren)

Puck de Keyser is niet onbekend met het podium. Al sinds haar twaalfde staat ze op de planken met haar muziek. Soms alleen, maar ook met haar eigen band Puck and the Pyjammahs. “Toen ik achttien was speelde ik gitaar en zong ik daarbij. Ik nam een demo op bij Spod en stuurde die naar alle cafés en podia in de buurt met de vraag of ik mocht optreden. Eigenlijk best debiel dat ik dat gewoon heb gedaan, maar het werkte wel.”

De Keyser merkt dat bands dit niet altijd doen. “Waar leer je dat nou? Vroeger was er Spod Café waar je kon netwerken, maar nu zijn daar bijna geen plekken voor. Komend jaar wil ik dat probleem aanpakken, ik zit al met verschillende partijen om de tafel. Denk bijvoorbeeld aan een workshopmiddag, of een netwerkcafé.”


‘Kom van die bank af!’ 


Wat volgens De Keyser belangrijk is, is de mogelijkheid om ergens te spelen. “Vroeger was Speakers het poppodium van de stad. Het deed pijn in mijn hart toen dat sloot. Ik had daar mijn eerste optreden en toen ik de leeftijd kreeg om uit te gaan, moest het weg. Er verdwijnen steeds meer plekken waar beginnende bandjes kunnen optreden, zo is ook de grote zaal van de Koornbeurs weg. Steck probeert het op te vangen door af en toe bandjes te programmeren, maar een echt poppodium is nodig.”


Niet alleen een poppodium en ondernemende bands zorgen voor een levendige muziekscene, denkt De Keyser. Ook het publiek moet wat doen. “In Rotterdam of Den Haag leeft die scene veel meer. Daar zijn mensen trots op het uitgaansleven, en gaan vaak naar bands toe die uit hun eigen stad komen. In Delft mis ik dat wel: kom toch eens van die bank af! Kom dat Delftse bandje supporten, ook al is het misschien nog niet zo goed.”


  •  Spod Music Lab, vrijdag 15 juni in het Cultuurlab. Zaal open om 20.30, toegang is gratis.


Roos van Tongeren / Redacteur

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.