Onderwijs

Architectuurgids over Delft

De stichting Architectuurgids Delft heeft deze week de website www.architectuurgidsdelft.nl gelanceerd. Via de website is het mogelijk een virtuele rondwandeling door Delft te maken. Bezitters van een iPhone of smartphone kunnen via de site Google maps bekijken terwijl ze door Delft wandelen.

Ook kunnen ze al wandelend via de site gegevens opzoeken over een object waar ze dan in de buurt zijn.

De nieuwe website presenteert ongeveer 300 projectbeschrijvingen die tot verschillende architectonische stromingen horen. Op die manier ontstaat ‘een Delftse illustratie van Nederlandse en internationale stijlontwikkelingen, die de architectuur, stedenbouw en volkshuisvesting, techniek, visie op samenleving en architectonische stijl van toen beïnvloedde’, aldus de stichting.

Doel van de website is om de stad Delft via de computer te verkennen. Daarvoor zijn diverse mogelijkheden. Zo is het mogelijk om via de site de relaties tussen de verschillende gebouwen te ontdekken, zijn gebouwen te selecteren uit eenzelfde periode, van dezelfde bouwstijl en van dezelfde architect.

Bij de website hoort het boek Architectuurgids Delft. Beide zijn een initiatief van de gelijknamige stichting, waarin ontwerpersvereniging Delft Design, de gemeente Delft en de faculteit Bouwkunde van de TU-Delft samenwerken.

Het Parijse duo Marc Bringer en Ilham Laraqui gaat in het plan Green-housed culture uit van een gigantische kas die verwijst naar het naburige kassengebied in het Westland. Zonne-energie verwarmt deels het pand in de winter, regenwater spoelt het sanitair en voedt de groene binnentuinen.

Bringer en Laraqui gaan uit van twee grote, gewelfde platforms die verdeeld zijn in aparte eilanden met park-achtige plekken. De tweede verdieping bestaat uit studio’s, kantoren en ontmoetingsruimtes. De begane grond met collegezalen nodigt mensen uit tot fietsen of lopen. Bij de ingang zijn dan ook fietsenstallingen.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.