Verheugend roeinieuws: de Varsity gaat door, maar met beperkingen: zonder publiek en alleen de hoofdnummers. D.S.R.V. Laga snakt na 24 jaar naar een overwinning.
De Varsity gaat door dit jaar, al is het een uitgeklede versie. Op de foto de Oude Vier van het Amsterdamse Nereus, winnaar in 2005. (Foto: Sam Rentmeester)

Verheugend roeinieuws: de Varsity gaat door, maar met beperkingen: zonder publiek en alleen de hoofdnummers. D.S.R.V. Laga snakt na 24 jaar naar een overwinning.

Vraag een Lagaaier niet wat belangrijker is: een Olympische medaille winnen of ‘blik trekken’ op de Varsity. Dat laatste natuurlijk. De uitgestelde 137ste editie van het universitaire roei-evenement gaat alsnog door op 13 juni. Wedstrijdsecretaris Mela Sagasser van Laga is er blij mee, al mogen alleen de Oude Vieren varen op het Amsterdam-Rijnkanaal.

Is zo’n uitgeklede versie, zonder al die andere nummers en zonder publiek, wel een echte Varsity?
“Normaliter staat de kade vol toeschouwers, alle leden in verenigingskleding. Een van de weinige evenementen waar de hele vereniging bij elkaar komt. Toch is het geweldig dat de race van de Oude Vieren doorgaat. Het winnen daarvan wordt gezien als het ultieme ‘blik’ om te halen. Het is ook de kern van de wedstrijd zoals die ooit in 1878 ontstond: als een uitdaging tussen Laga en het Leidse Njord. Het gaat om de crème de la crème van de verenigingen: wie kan écht het snelste roeien?”

De laatste Laga-overwinning dateert van 1997. Wordt het niet weer eens tijd?
“Dit jaar gaan we winnen, daar hoef ik niet over na te denken. Ja, dat roepen we elk jaar, maar dit jaar is het zeker. We zullen het niet cadeau krijgen, maar met de twee boten die we daar neerleggen is de kans levensgroot.”

Is er geen concurrentie?
“Bij de mannen Nereus en Skøll. Bij de dames liggen meer boten van topniveau in het water, maar Laga heeft bondsroeisters als Dieuwertje den Besten en Tessa Dullemans in de gelederen. In de mannenboot zitten onder anderen Lars Lipman en Menno Bezema, winnaars van het NK-klein in de twee-zonder.”

Dat klinkt veelbelovend, maar kan een overwinning eigenlijk wel gevierd worden?
“Normaal gesproken is er een kroegjool op het D.S.C. en een parade met Lagaaiers die de winnaars via de trein naar de zaak begeleiden. Dat zit er dit jaar niet in, maar mocht de stilte na 24 jaar eindelijk doorbroken worden, zal dat zeker gepast gevierd worden.”