Campus

Alcohol drinken tijdens de OWee: je eigen keus?

De OWee is in volle gang. Duizenden nieuwe studenten bezoeken de TU en de Delftse studentenverenigingen. Dat ze daarbij alcohol drinken, is niet meer vanzelfsprekend.

“Meerderjarige deelnemers beslissen zelf of ze alcohol drinken, maar wij zullen een bewuste keus stimuleren.” (Foto's: Roos van Tongeren)

Alcohol en het studentenleven: jarenlang hoorden ze onlosmakelijk bij elkaar. Dat is aan het veranderen. In 2018 sloten vijf Delftse studentenverenigingen een overeenkomst met de Stichting Jeugd en Alcohol, het Rode Kruis, de TU en de gemeente Delft met als doel meer bewustwording te creëren rondom alcoholgebruik. Afgelopen juni is deze overeenkomst voor vier jaar verlengd en zijn nog tien studentenorganisaties erbij betrokken..

De eerste gelegenheid om nieuwe studenten te bereiken, is de ontvangstweek voor nieuwe studenten, de OWee. Hoe pakken de studentenverenigingen en het OWee-bestuur dit aan?

Lees verder onder de foto.alcohol3.jpg

De studenten die de Owee organiseren vertellen dat ze alles dat bij studeren hoort, van vrienden zoeken tot op kamers gaan, deze OWee willen loskoppelen van alcohol. “Onze slogan is: je bent niet méér student, als je alcohol drinkt”, zegt Niels van Kouwen, die als voorzitter van het OWee-bestuur verantwoordelijk is voor het alcoholbeleid. “Meerderjarige deelnemers beslissen zelf of ze alcohol drinken, maar wij zullen een bewuste keus stimuleren.” Hoe doen ze dit? Zo staan er bij officiële OWee-feesten bordjes op de bar met teksten als: ‘Neem eens een rondje fris’. Daarnaast hebben de student-mentoren die groepjes nieuwe studenten begeleiden een belangrijke rol. Via de Stichting Jeugd en Alcohol kregen  zij voorlichting s over verantwoord alcoholgebruik. “Wij willen in de mentorgroepjes vooral geen groepsdruk hebben”, zegt Van Kouwen. “Alcohol drinken moet je eigen keus zijn.”

Bestuursleden van studentenverenigingen zijn het hiermee eens. Ook bij hun avondactiviteiten is alcohol drinken een optie, maar geen must. “Onze activiteiten zijn er om elkaar en de vereniging te leren kennen”, zegt Benthe Spruijt, in het collegejaar 2018-2019 Commissaris Extern bij Virgiel. “Daarbij drinkt men wel eens een biertje, maar we proberen zoveel mogelijk opties aan te bieden.”

Alternatieven
Een manier om verantwoord alcoholgebruik te stimuleren, is het aanbieden van alternatieven. Bij alle OWee-activiteiten zijn frisdrank en alcoholvrije drank te krijgen. Vooral alcoholvrij bier is in trek. Alle verenigingen hebben afspraken gemaakt met hun huisbrouwer zodat ze alcoholvrij bier in huis hebben. Bij de officiële OWee-feesten zijn er watertappunten aanwezig, zodat iemand die dorst heeft niet naar de bar hoeft.

Ook barpersoneel heeft tijdens de OWee duidelijke instructies om overmatig alcoholgebruik te voorkomen: iemand die aangeschoten is, krijgt geen drank meer. Verder zijn er bij alle activiteiten EHBO’ers aanwezig. “Onze leden controleren elkaar”, vertelt Delano Flipse, in 2019-2020 secretaris bij de Delftsche Studenten Bond. “Heeft iemand genoeg gedronken, dan bieden we een watertje aan. Zo zullen we ook met de OWee-deelnemers praten.”

De verenigingen letten streng op minderjarigen. Zo’n 10 procent van de ongeveer vierduizend deelnemers is zeventien jaar of jonger. Zij krijgen een speciaal polsbandje en mogen géén alcohol drinken. Worden ze betrapt met alcohol, dan wordt hun bandje afgeknipt en mogen ze niet verder deelnemen aan de introductieweek. “Vierhonderd studenten lijkt een kleine groep, maar wij moeten ons gewoon aan de wet houden”, zegt Van Kouwen van het Owee-bestuur. “We worden door de jaren heen steeds beter in het handhaven van de leeftijdsgrens.”

Cultuurverandering
Lees verder onder de foto.alcohol2.jpg
Ondanks het streven naar verantwoord alcoholgebruik, is de drank zeker niet verdwenen uit het OWee-programma. Verschillende verenigingsactiviteiten zijn vernoemd naar alcoholhoudende drank. Zo organiseert Virgiel een Biergarten en D.S.V. Sint Jansbrug een whiskyproeverij. Volgens bestuursleden tonen deze activiteiten een aspect van de vereniging. Bij Virgiel brouwen enkele leden zelf bier en bij Jansbrug proeft een aantal leden graag whisky.

DSB organiseert een bierestafette. “Wij zien dit niet als een activiteit om alcohol te promoten”, zegt Flipse hierover. “Onze ervaring is dat nieuwe studenten hooguit een of twee biertjes meedrinken en je mag ook met 0.0-bier meedoen.” Volgens het OWee-bestuur bepalen verenigingen zelf wat ze in hun avondprogramma organiseren. Wel zegt het bestuur kritisch te kijken naar wat er in het officiële programma staat.

“Wij willen in ons alcoholbeleid vooral een opstapje geven, waar verenigingen door het jaar heen op kunnen doorpakken”, zegt Owee-voorzitter Van Kouwen. “Het is mooi om te zien dat er een soort cultuurverandering op gang komt” De groepsdruk om alcohol te drinken die er bij sommige verenigingen was, moet verdwijnen. Daarom is er altijd een alcoholvrij alternatief beschikbaar en worden vereningingsleden en OWee-deelnemers er niet op aangekeken als ze met fris op de borrelvloer staan.

Lees verder onder de foto.
alcohol5.jpg

Daarnaast geven de verenigingen hun leden voorlichting over de risico’s van alcohol. Zo houden DSB en Virgiel hierover een symposium voor nieuwe leden. Het Delftsch Studenten Corps en Virgiel doen daarnaast mee aan een landelijk onderzoek – in samenwerking met Heineken! – naar het drinkgedrag van studenten. “Wij merken nu vooral dat er meer vragen komen, en dat het gaat leven”, zegt Spruijt van Virgiel. “Als studenten merken dat wij als vereniging bezig zijn met verantwoord alcoholgebruik, gaan ze er zelf hopelijk ook over nadenken.”

Michiel de Haan / Freelance redacteur

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.