Wetenschappers van Nederlandse universiteiten kunnen voortaan open access publiceren in tijdschriften van uitgeverij Springer. De VSNU verwacht dat er meer uitgeverijen volgen.

De Nederlandse universiteiten zijn erg blij met het onderhandelingsakkoord. ‘We vertrouwen erop dat we samen met Springer een beslissende stap in de goede richting zetten’, aldus Koen Becking, voorzitter van Tilburg University en hoofdonderhandelaar namens de VSNU.

De universiteiten proberen samen afspraken te maken met individuele uitgevers over de abonnementsgelden voor wetenschappelijke tijdschriften. Ze willen de contracten alleen verlengen als uitgevers bereid zijn om mee te werken aan open access-publicatie.

Bij het grote Springer is dat nu gelukt, maar bij Elsevier liepen de gesprekken over abonnementsverlenging begin deze maand nog vast. “Uit de onderhandelingen met Springer blijkt nu dat er wél beslissende stappen naar open access kunnen worden gezet”, schrijft de VSNU.

Nederlandse universiteiten en de Nederlandse overheid pleiten al langer voor vrij toegankelijke wetenschappelijke publicaties. Wat met belastinggeld betaald wordt, moet als het aan staatssecretaris Dekker van OCW ligt over tien jaar gratis te raadplegen zijn.

Win a solar power bank by subscribing to our newsletter

During the OWee, Delta asked participants to subscribe for the newsletter and win a Waka-Waka solar power bank. One power bank still remains. Find out how you can win it.

Hulp bij trauma's

Ook medewerkers van de TU Delft zijn soms betrokken bij schokkende gebeurtenissen, zoals de zelfdoding van een naaste of de aanslag in Nice. Zij zoeken hulp bij bedrijfsmaatschappelijk werk.

Hitte in de Hofstad

Honderdtwintig Haagse huishoudens doen mee aan onderzoek naar hitte in de Hofstad.

Van Nuna naar scootmobiel

De Scoozy moet de ingeslapen scootmobielmarkt een nieuwe impuls geven. Oud-Nuna-kampioen Job van de Kieft is één van de breinen achter de start-up.

Millennials en het milieu

Millennials houden van reizen en vliegen graag de hele wereld over. TBM-promovendus Oscar Kraan spreekt zijn generatiegenoten aan op hun morele verantwoordelijkheid. In hun eigen belang.