Campus

Acrobaten van de toekomst

Gooi een paar circusartiesten, een beatboxer en een dj bij elkaar, en wat je krijgt is het circus van de toekomst. Tenminste, zo ziet Tom Tom Crew dat. Komende maand toeren de Australiërs door ons land.

Roept het woord circus iets oubolligs op, Tom Tom Crew is alles behalve dat. Op het podium lijken de acrobaten in niets op de standaard trapezeartiesten, maar eigenlijk gewoon een groep – ongelooflijk getalenteerde – Australische straatschoffies. Snoeiharde beats, hiphop en halsbrekende acrobatiek; de leden van Tom Tom Crew mixen het allemaal tot een show die de zaal uitknalt. Niet in de minste plaats dankzij percussionist Ben Walsh, letterlijk het kloppende hart van de groep. Op zelfgemaakte stellages van olievaten, kabels en wat ook verder maar kabaal maakt, zet hij een spektakel neer dat wel iets weg heeft van groepen als Mayumana en Slagerij van Kampen.

Tom Tom Crew ziet zichzelf trouwens niet alleen als het circus van de toekomst, maar ook als nieuwe generatie hiphoppers. Een logische combi, volgens creatief directeur Scott Maidment. “De explosiviteit van de acrobaten kan alleen maar worden geëvenaard door de power van hiphopbeats.” Minstens zo belangrijk in de show zijn dan ook mix-master Sampology (Sam Poggioli, een grootheid in de Australische dj-scene) en beatbox-wereldkampioen Tom Thum. Indrukwekkend en inspirerend. Niet voor niets is de show in Theater De Veste komende woensdag al uitverkocht, maar grijp deze kans aan om te reserveren voor één van de voorstellingen in de buurt. Rennen!

Tom Tom Crew, woensdag 31 maart om 20.15 uur in Theater De Veste, daarna toeren ze door het land – o.a. Dordrecht op 27 april.
www.tomtomcrew.com

Ghana, AccraArie van Amerongen, Silesh Hariharan en Gabriela Semeco

Old Fadama heet de wijk eigenlijk. “Maar de regering noemt het Sodom en Gomorra”, zegt Gabriela Semeco. Zelf voelde ze zich geen moment onveilig in de sloppenwijk van de Ghanese hoofdstad Accra. “De sfeer was goed.” Maar iedere week ontstaan er branden in de dicht op elkaar gebouwde huizen. En in het regenseizoen kampen de bewoners met overstromingen.
“We zagen mensen snel hun huis afbreken om de verspreiding van het vuur te stoppen”, vertelt Semeco. Van de overstromingen kregen ze alleen een voorproefje, het regenseizoen was tijdens hun verblijf nog niet op volle sterkte. “Maar de mensen die we spraken, vertelden over cholera en malaria door het vieze water in de straten. Kinderen moeten continu gedragen worden om boven het water uit te komen, veel huizen gaan verloren en er is gevaar met elektriciteit.”
De mensen blijven toch in het laaggelegen gebied, omdat het dichtbij een grote markt is. Daar is veel werk. “Onder andere voor de vrouwelijke dragers die een deel van het jaar de droogte in het noordoosten ontvluchten, om te werken als drager op de markt. Als het regenseizoen begint, gaan ze vaak weer terug om op de akkers thuis te werken.”
De groep bracht de hele wijk in kaart. Ze gaven aan waar de badhuizen zijn, de toiletten en de waterputten, maar ook met welke frequentie de bewoners die voorzieningen gebruiken. “Als de regering iets wil veranderen, of de wijk wil verplaatsen – en dat willen ze –moeten ze wel weten hoe het echt werkt.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.