asbak
(Beeld: Pxhere)

Het ABP, pensioenfonds voor de overheid en het onderwijs, wil zijn aandelen in tabak en kernwapens binnen een jaar van de hand doen. Totale waarde: 3,3 miljard euro.

Vorig jaar nog riep bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen het ABP op te stoppen met beleggingen in de tabaksindustrie. Hij sprak namens de zeventigduizend medewerkers van de acht universitaire medische centra in Nederland die verplicht zijn aangesloten bij het ABP. “Wij schamen ons”, aldus Aartsen.

Het ABP was toen niet bereid te stoppen. “Als pensioenfonds is het onze eerste taak om onze 2,9 miljoen deelnemers van jong tot oud van een goed pensioen te voorzien”, liet een woordvoerder destijds weten. De meningen over het onderwerp zouden verdeeld zijn.

Bakzeil

Maar nu haalt het ABP alsnog bakzeil. “Beleggingen in tabak en kernwapens waren al langer een dilemma voor ons. Veranderingen in de samenleving, ook op internationaal niveau, vormden de aanleiding om het onderwerp opnieuw op de agenda te zetten.”

Het pensioenfonds gaat strengere criteria hanteren voor zijn beleggingsbeleid, maar houdt nog wel een slag om de arm. Want alleen als een beleggingsproduct aan géén van de vier nieuwe criteria voldoet, “zou dat kunnen leiden tot uitsluiting”.

In het verleden is er volgens het ABP goed rendement behaald op tabak en kernwapens, maar het pensioenfonds verwacht dat dit in de toekomst minder zal worden. Bovendien leveren andere beleggingen ook veel op.

Blij

De Alliantie Nederland Rookvrij, een initiatief van onder meer KWF, Longfonds en de Hartstichting, is blij met de beslissing. “Wij feliciteren ABP met deze belangrijke stap en het nemen van deze leiderschapsrol”, aldus voorzitter Floris Italianer. “Wij roepen andere leiders in de samenleving, zoals bestuurders van andere financiële instellingen, dienstverleners en supermarkten op om dit voorbeeld te volgen.”

HOP, Irene Schoenmacker