10 september 2021

113 Zelfmoordpreventie start campagne

Read in English

113 Zelfmoordpreventie lanceert vrijdag 10 september, op Wereld Suïcide Preventiedag, de landelijke publiekscampagne ‘1K Z1E J3’. Hiermee wil 113 de omgeving van mensen met gedachten aan zelfdoding stimuleren om het moeilijke, maar belangrijke, gesprek over zelfdoding aan te gaan. Dat is hard nodig. Uit recent onderzoek blijkt dat bijna de helft van de mensen met suïcidale gedachten hier met niemand over heeft gepraat. (Lees verder onder de foto)

113 deed vorige maand samen met DirectResearch onderzoek onder 1.013 Nederlanders naar praten over zelfdoding. Drie op de tien ondervraagden waren in de afgelopen twee jaar bang dat iemand in de directe omgeving een eind zou maken aan het eigen leven. Zes procent heeft het afgelopen jaar zelf aan suïcide gedacht. Bijna de helft van hen heeft hierover met niemand gepraat.  

Uit het onderzoek blijkt ook dat de meeste Nederlanders een gesprek over mentale gezondheid met een bekende starten als daar aanleiding toe is. Meer dan de helft zegt dit echter niet te zullen doen bij minder bekende of onbekende mensen. Een derde van de Nederlanders wil graag leren wat je kunt doen als in zo’n gesprek zelfdoding aan de orde komt. Doel van 1K Z1E J3 is dat meer mensen een gesprek aanknopen als daar aanleiding toe is en dat meer mensen leren hoe je over zelfdoding praat.  Om dit gesprek te leren voeren, heeft 113 onder andere een online training ontwikkeld.  

Op 113.nl/ikzieje vind je meer informatie over de campagne en wordt uitgelegd hoe je mee kunt doen. 

Heb jij hulp nodig?

  • Je kunt de studentpsychologen van de TU Delft bereiken via psychologen@tudelft.nl. De wachttijd is momenteel acht tot tien weken, maar er is ook een dagelijks inloopspreekuur.
  • Online hebben de studentpsychologen tips en tools gepubliceerd over studeren tijdens de coronacrisis, waaronder een pagina over hoe je psychische problemen herkent.
  • Motiv biedt zelfhulpgroepen en individuele gesprekken en een student support-lijn.
  • Je kunt contact opnemen met Slachtofferhulp op 0900-0101.
  • Denk je aan zelfmoord en wil je nu contact? Bel of chat anoniem met 113
  • Maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Neem dan contact op met ‘Meldpunt Bezorgd’, via 0900 040 040 5 of de website. Deze zorg is bestemd voor mensen die in Delft wonen. Maak je je zorgen om iemand van buiten Delft? Neem dan contact op met 112 of 113.
  • X biedt sinds maart online inloopsessies aan voor TU Delft studenten die zo nu en dan een nieuw gezicht willen zien. Elke werkdag kun je om 18.00 uur inschakelen op een online meeting. Aanmelden is niet verplicht.