Ga direct naar: Hoofdnavigatie | Inhoud | Zoeken | Servicemenu

Kamer gezocht

De ene eerstejaars heeft al voor de zomer een studentenkamer, de ander is dan nog niet eens begonnen met zoeken. Voor die eerste groep waren er in juni de Kamerzoekdagen. Ze leerden er bijvoorbeeld hoe instemmingen werken. ‘Laat je niet afschrikken’.

Foto's: Sam Rentmeester
Foto's: Sam Rentmeester

Vanuit de sociëteit van studentenvereniging De Bolk is het maar één deur door en je staat in de hal van het Bolkhuisch. Aan het plafond de tandem waarmee twee bewoners op vakantie zijn geweest, daaronder een rij fietsen. Negen aankomende studenten staan er samengepakt naar te kijken, terwijl bewoner Jelle in het Engels vertelt dat hij en zijn huisgenoten hun fietsen zo beschermen tegen diefstal en regen. En trouwens, de ‘nullen’ hebben toen ze net aankwamen op hun huurfietsen ook wel gemerkt dat de stoepen buiten al afgeladen vol staan met krakkemikkige tweewielers.

Een verdieping hoger komt een bewoner net van de wc als de rondleiding langskomt. Hij haalt zijn schouders op, grijnst en loopt naar zijn kamer, langs de torenhoog opgestapelde kratten Hertog Jan en Heineken. Het is niet de eerste keer deze week dat de Kamerzoekdagen die studentenvakbond VSSD samen met De Bolk organiseert zijn huis aandoen.

Geen gezeur

/uploads/delta.tudelft.nl/delta_paragraphs/27601/image/kamerzoekdagen_0186.jpg

Dinsdag 17 juni om twee uur ‘s middags voert de rondleiding via de grootste en de kleinste kamer (“Op zes vierkante meter past alles wat je nodig hebt”), langs een deur met het opschrift ‘Na deze deur, geen gezeur’ naar het met rubberen tegels beklede dakterras. De zon schijnt, er staat een opblaasbadje met een klein laagje water en de studenten- in-spé ploffen neer op de vele plastic stoeltjes. Wie bier wil, krijgt wat te drinken. De rest heeft even pech. Een bewoner gooit zijn mok op de grond om het nut van een rubberen vloer te tonen. Twee jongens lachen instemmend.

Yida Tao zit erbij en kijkt ernaar. Ze wil civiele techniek studeren. In een huis als het Bolkhuisch wil ze niet wonen, vertelt ze. “Hier is altijd wel iemand die een feestje wil bouwen. Ik heb liever een iets kleiner huis, want ik heb een rustig plekje nodig. Het lijkt me niet fijn om gemeenschappelijke ruimtes met twintig man te moeten delen. Het valt me hier mee met de smerigheid, maar er is overal rommel.” Vanavond heeft ze een instemming in een huis met twee jongens en twee meisjes. Dat lijkt haar beter.

Wie in Delft een eerste kamer zoekt, ontkomt er bijna niet aan om instemmingen te doen. Op de Kamerzoekdagen is daar dan ook veel aandacht voor. Na zijn powerpoint-presentatie over instemmingen in de Bolk-sociëteit vertelt Boedi Diepersloot, dan nog aankomend voorzitter van de studentenvereniging, over zijn eigen ervaringen. “Ik begon pas eind juli met zoeken. Dan zijn er niet tien mensen op een instemming, maar soms wel honderd. Dat heb ik op de Jacoba van Beierenlaan gehad. Na tien minuten stond tachtig man buiten. De jongens die het hardste schreeuwden en de vrouwen bleven over.”

/uploads/delta.tudelft.nl/delta_paragraphs/27602/image/kamerzoekdagen_1220.jpg

Diepersloot deed tien instemmingen en vond een week voor de Owee een kamer. “Een kast eigenlijk”, lacht hij. Binnen twee maanden was hij alweer weg. Nu woont hij met vrienden, veel beter. En zonder instemming. Maar aan de instemmingen die hij wel deed, heeft hij een lijst metdo’s en don’ts overgehouden waariedere kamerzoeker zijn voordeel mee kan doen. Want vervelend is het soms wel, om gekeurdte worden. “Vaak zijn er drie rondes, soms verdeeld over meerdere dagen. Vaak is de kamer waar het over gaat alleen voor tijdelijke onderhuur. En veel huizen bellen je niet eens terug als je het niet bent geworden.”

En dan zijn er nog de bizarre vragen die kamerzoekers soms voor de kiezen krijgen. Random-vragen, noemt Diepersloot ze. Zoals: ‘Welk fruit zou je zijn en waarom?’ Of: ‘Als je een pinguïn was, wat zou je ermee doen?’ “Laat je niet afschrikken”, raadt de student aan. “Denk niet te lang na voor je wat zegt. Geef ook een randomantwoord.”

Na de presentatie van Diepersloot stappen de nuldejaars op hun huurfietsen en fietsen ze naar de voormalige Zusterflat Aan ’t Verlaat, aan de andere kant van het centrum. Het enorme pand heeft tien jaar leeg gestaan en buiten is nog steeds weinig teken van leven.

Toch blijken er na veel kloppen mensen te zijn in het gebouw. Twee studenten van SHS Delft, wat staat voor Stichting Herontwikkeling Studentenhuisvesting, duwen met de hand de schuifdeuren open en stappen naar buiten. Hier moeten als het aan hen ligt zo snel mogelijk honderdvijftig studenten wonen, verdeeld over vijftien huizen. Veel renovatie is niet nodig, want studenten hebben geen moeite met een oud systeemplafond, of eenvoudig afgewerkte kamers, is de gedachte. Alleen de gemeente moet nog even een vergunning afgeven.

Dat mag de pret vandaag niet drukken. De ‘nullen’ krijgen alweer een powerpoint-presentatie en een rondleiding langs modelkamers vol Ikea-meubels, kale gemeenschappelijke ruimtes en de weelderige tuin beneden. Studente Tao kijkt geïnteresseerd rond en is net als de rest van plan om haar naam te schrijven op de lijst met belangstellenden voor een kamer in het nieuwbakken studentencomplex.

Al is de serene rust van nu over een paar maanden waarschijnlijk ver te zoeken.

www.duwo.nl

www.kamernet.nl

www.woonnethaaglanden.nl

www.studentzonderkamer.nl


01 september 2014 08.00

In je element

In je element ‘In je element’ luidde het thema van de Owee 2014. Met nieuwe evenementen en de meeste studenten ooit: 2600. Een impressie.
07 augustus 2014

Can TU Delft Finally “Eet Smakelijk"

Can TU Delft Finally “Eet Smakelijk" Dutch food culture surprises many newcomers. When the Dutch “put lettuce and tomato on a sandwich, they think it’s a party,” quips Dorina Pojani. Pojani’s jab gets to the point—food in the Netherlands is functional and simple. ...

07 augustus 2014

Commercial success at TU Delft

Commercial success at TU Delft As a technical university, TU Delft is the highest ranking Dutch university, third highest European university and 42nd overall in the World Reputation Rankings of Times Higher Education magazine. What makes TU so special? What is it about ...
30 juni 2014

‘Het probleem is niet de technologie, maar wat je moet maken om de klant tevreden te stellen’

Wie een technisch bedrijf wil beginnen, heeft een goed idee nodig, maar liever geen uitontwikkeld product. Als er iets blijkt uit gesprekken met deelnemers aan het derde YesDelft Launchlab, dan is het wel dat de arrogantie van de uitvinder ...

30 juni 2014

Hoge nood

Hoge nood Het is een taboeonderwerp, zegt projectleider dr. Jan Carel Diehl. Mensen praten niet graag over hun ontlasting en zeker niet over hoe ze nu precies hun achterste spoelen. Toch is het nodig dat te weten als je iets voor een bepaalde ...
30 juni 2014

Wat doe jij deze zomer?

Wat doe jij deze zomer? Naar Zuid-Frankrijk rijden, biertje drinken op een camping, bakken aan het strand of slenteren door een wereldstad? Sommige studenten doen heel wat anders deze zomer. Optreden aan de Côte d’Azur bijvoorbeeld, houten paviljoens bouwen ...

  Meer