Column: Fokkink

Youperdepoup

Zou het al mogelijk zijn om platte Youp-grappen te maken over professor Waas op de achterpagina van Delta? Zoiets als: zo’n zitvlak past ook niet in de economy class. Ik denk dat je ermee wegkomt, zeker als je Youp heet. Kwetsbare personen zoals professor Waas kun je tegenwoordig ongestraft in de hoek zetten. Dat ga ik dus niet doen met een man die zijn sporen verdiend heeft langs de Mekelweg. Ik wens hem een leuke nieuwe uitdaging. Iets in de commercialisering van de ziekenhuisbranche, bijvoorbeeld.
De meest geslaagde operatie van professor Waas en zijn YesDelft vond ik persoonlijk de gevulde koekenactie, twee jaar geleden. Toen werd er op mijn deur geklopt, door een hippe dame met een gevulde koek die op zoek was naar de meest entrepeneuriale wetenschapper van de TU Delft. Zo’n zoektocht leek me eigenlijk wat overdreven, omdat entrepeneuriale wetenschappers vanzelf in het oog horen te springen, maar een gevulde koek is nooit weg. Ik heb de hippe dame haarfijn alles uitgelegd over mijn laatste resultaten betreffende Diophantische approximatie van optimale allocatie. Ik geloof niet dat ze er veel van begreep en daarom heb ik die prijs van vijftigduizend euri uiteindelijk ook niet gekregen. Maar ach, vijftigduizend euri, dat dekt amper een maand in een krot op Cape Cod.
Zou het al mogelijk zijn om platte Youp-grappen te maken over het college van bestuur? Aan gevoel voor humor heeft men geen gebrek, gezien de benoeming van deze vleesgeworden Gooise gehaktbal tot culturele professor. Toch moet je oppassen. Een platte Youp-grap kan verkeerd uitpakken. Het cvb zit weliswaar in de hoek waar de NRC-klappen vallen, maar is allerminst kwetsbaar en dan moet je geen platte Youp-grappen maken. Kijk maar naar Geert Wilders. Die mocht jarenlang allerlei platte opmerkingen maken over moslims en Marokkanen. Maar nu zegt hij ook wat van Polen en Roemenen. En dat gaat toch echt een stap te ver.