Werkloosheid jonge hoogopgeleiden valt nog mee

De economische crisis raakt hoogopgeleide jongeren nog niet bijzonder hard. In 2011 konden de meesten van hen gewoon een baan vinden. Maar misschien wordt het de komende jaren moeilijker.

Uit nieuwe cijfers over jongeren tussen de 25 en 35 jaar blijkt dat 4,1 procent van de academici en 3,3 procent van de hbo’ers vorig jaar werkloos was: ze zochten een baan, maar konden niets vinden. Nog eens zes en 7,8 procent had geen baan, maar was naar eigen zeggen ook niet op zoek.

Het is de afgelopen tien jaar wel erger geweest. In de jaren 2002 en 2003 maakte Nederland een kleine recessie door, veel kleiner dan de economische crisis nu. De werkloosheid liep toen vooral onder laagopgeleiden op, maar ook hoogopgeleiden voelden de tegenwind.

In het jaar 2005 had maar 86 procent van de jonge academici een baan en was 4,4 procent officieel werkloos. Voor hbo’ers lag het dieptepunt in 2003, toen 3,6 procent van hen werkloos was en 88,2 procent een baan had.

“Het is afwachten hoe het zich ontwikkelt”, zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek. “We voorspellen dat er ruim honderdduizend werklozen bij zullen komen, maar dat treft vooral laagopgeleiden. Hoogopgeleiden kunnen makkelijker een baan vinden; desnoods gaan ze even onder hun niveau werken.”

Hoeveel jongeren nu onder hun niveau werken, is niet bekend. De cijfers komen uit een enquête onder de ‘beroepsbevolking’ en daarin wordt die vraag niet gesteld.

28 augustus 2014 16.01

Acht op de tien hbo-docenten master in 2016

Over twee jaar moet minstens tachtig procent van alle hbo-docenten een master- of doctorsdiploma op zak hebben. Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker herhalen die doelstelling in een brief aan de Tweede Kamer.
28 augustus 2014 15.59

Rechter moet zich uitspreken over hoogte collegegeld

Blijdschap bij studenten die vechten tegen het hoge collegegeld voor tweede studies. Ze hebben het hoger beroep gewonnen in hun zaak tegen acht universiteiten. De civiele rechter moet nu een uitspraak doen over de hoogte van het ...

28 augustus 2014 15.47

​‘Tekort aan studieplekken bij TU’

De studentenraad maakt zich zorgen over een tekort aan studieplekken binnen de TU. Volgens berekeningen van de raad zijn er zevenduizend nodig, maar zijn er momenteel 5600 beschikbaar.
27 augustus 2014 18.16

TBM verhuist niet(s)

Consternatie aan de TU na een bericht in AD/Haagsche Courant dat de universiteit een aantal opleidingen van Techniek, Bestuur en Management (TBM) naar de Haagse campus zou verhuizen. Het bericht is onjuist.

27 augustus 2014 12.45

Metamorfose voor kantine aula

Metamorfose voor kantine aula ​Geen lange tafels meer in de kantine, maar kleine zitjes met vier stoelen en treinbanken, individuele werkplekken en een loungehoek bij de vernieuwde koffiebar die voortaan ‘Café 015’ heet.
27 augustus 2014 12.32

Enkele grote studentenverenigingen 18+

Tot de studentenverenigingen die geen minderjarigen meer toelaten, behoren onder meer de corpora van Amsterdam, Utrecht en Leiden.