Volgende week duidelijkheid toekomst VHL

De helft van het personeel van Hogeschool Van Hall Larenstein wil niet langer onderdeel zijn van de Wageningen Universiteit. Volgende week wordt duidelijk of de hogeschool en universiteit samen verder gaan.

Het rommelt al maanden bij Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL), die sinds 2004 bestuurlijk gefuseerd is met de Wageningen Universiteit. De hogeschool heeft tot ongenoegen van sommige medewerkers geen eigen college van bestuur, maar alleen een directeur.

Maar de directeur van VHL, Ellen Marks. ligt al anderhalf jaar onder vuur. In januari 2011 zegde de gezamenlijke medezeggenschap het vertrouwen in haar op. Marks zou niet voldoende capaciteiten hebben om de belangen van de hogeschool bij het college van bestuur te vertegenwoordigen.

Marks kreeg onmiddellijk steun van het college van bestuur. Maar dit heeft volgens medewerkers nu juist weinig oog voor de noden van de hogeschool. VHL zou de universiteit te veel betalen voor centrale diensten als ICT, bestuur en communicatie. Ook klagen medewerkers over beperkte samenwerking in het onderwijs en een gebrek aan autonomie.

Het afgelopen half jaar bogen verschillende werkgroepen zich over de klachten en werkten zij adviezen uit. Gisteren konden medewerkers zich daarover en over de toekomst van de hogeschool uitspreken. Slechts 51 procent bleek voor het voortbestaan van samenwerking met de WUR. In januari was dat nog zestig procent.

Directeur Marks van VHL noemde de uitslag “buitengewoon teleurstellend”, schrijft universiteitsblad Resource. Collegevoorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen Universiteit vond de uitslag “de slechtste die je kunt bedenken”. Het college moet zich nu beraden en dat wordt niet gemakkelijk, verwacht hij. “Het signaal is duidelijk, maar het is geen uitslag waarbij we direct weten wat we moeten doen.” Begin volgende week wordt de knoop doorgehakt en zal duidelijk worden of de VHL onderdeel blijft van de Wageningen Universiteit.

Sinds 1 september 2011 zijn het voormalige Van Hall Instituut in Leeuwarden en de Hogeschool Larenstein in Velp één hogeschool.

27 augustus 2014 18.16

TBM verhuist niet(s)

Consternatie aan de TU na een bericht in AD/Haagsche Courant dat de universiteit een aantal opleidingen van Techniek, Bestuur en Management (TBM) naar de Haagse campus zou verhuizen. Het bericht is onjuist.
27 augustus 2014 12.45

Metamorfose voor kantine aula

Metamorfose voor kantine aula ​Geen lange tafels meer in de kantine, maar kleine zitjes met vier stoelen en treinbanken, individuele werkplekken en een loungehoek bij de vernieuwde koffiebar die voortaan ‘Café 015’ heet.

27 augustus 2014 12.32

Enkele grote studentenverenigingen 18+

Tot de studentenverenigingen die geen minderjarigen meer toelaten, behoren onder meer de corpora van Amsterdam, Utrecht en Leiden.
25 augustus 2014 15.00

Bestuurders hoger onderwijs bezorgd over lager salaris

De werkgeversverenigingen van universiteiten en hogescholen zijn tegen verdere verlaging van het salaris van bestuurders en toezichthouders. Ze hebben beide een brief geschreven aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

25 augustus 2014 08.40

​Universiteiten besteden niet genoeg aandacht aan onderwijs

​Universiteiten besteden niet genoeg aandacht aan onderwijs Aan de vooravond van het nieuwe studiejaar benadrukt onderwijskeurmeester Anne Flierman opnieuw: universiteiten moeten meer aandacht besteden aan hun onderwijs.
25 augustus 2014 08.38

​Particuliere verhuurders verlichten kamernood studenten

Zelfs in grote studentensteden als Amsterdam en Utrecht vinden studenten sneller dan voorheen een kamer. Vooral op de particuliere woningmarkt zijn er meer kamers beschikbaar.