Column: Dicke

Verhuizing

Wetenschappers zijn slim. Sommigen zijn intellectueel niets minder dan virtuoos. We zijn allen meester in conceptuele puzzels. We bezitten in voldoende mate discipline, want er zijn maar weinig beroepen met meer vrijheid dan wetenschappelijke onderzoeker - en toch zijn we er dag na dag en leveren we en presteren we. We zijn autonoom. Onze oplossingen en zoekstrategieën zijn creatief. We zijn nieuwsgierig. Het zijn eigenschappen om jaloers op te zijn.
Met al deze fantastische kenmerken zijn we echter matig toegerust voor het volbrengen van bepaalde dagelijkse handelingen. Ik noem een facultaire verhuizing.
Afgelopen maand verhuisden vijfhonderd medewerkers van de faculteit Techniek, Bestuur en Management. Ter voorbereiding ontvingen we lange e-mails met zes kantjes instructies. Maar hier wreekt zich onze hang naar vrijheid, onze autonomie en ook onze creativiteit. Wij laten ons niet door een stafmedewerker vertellen hoe wij onze verhuizing moeten regelen. Dat kunnen wij natuurlijk zelf veel slimmer. Bovendien hebben wij allemaal wel een paar specifieke wensen die niet in de mal passen die de staf-afdeling voor ons heeft bedacht. Wij volgen onze eigen logica, en pakken niet of later in, gebruiken stickers op creatieve wijze en we vinden dat de verhuizers sommige dingen moeten aanvoelen.
Het verhuisbedrijf heeft ook zo zijn eigen ideeën. Als de verhuizers een bureau en een stoel en een kast moeten verhuizen naar een kamer waar al een bureau en een stoel en een kast staan, gaan ze niet lopen slepen met meubilair. Een kast is een kast, niet waar?
Op maandag na het verhuisweekend blijken de impliciete logica van de wetenschappers en de op efficiëntie gerichte logica van de verhuizers soms te hebben gebotst. Medewerkers struinen door het hele gebouw op zoek naar hun bloempot, kapstok en whiteboard. Men sjouwt met tafels, stoelen en kasten. Collega’s die elkaar nog nooit hebben gesproken, brengen nu achtergebleven dozen naar de eigenaar, ruilen ladenblokken en stellen samen een bureau op hoogte.
Dankzij de wetenschappelijke eigenzinnigheid, werd onze facultaire verhuizing de meest verbroederende gebeurtenis van afgelopen tien jaar. Een tip aan alle decanen: in tijden van herijking is een verhuizing een prima alternatief voor een personeelsuitje.