Vanavond carnaval bij Oude Jan

Wie gaat zaterdag de Oude Jan uitspelen? De twee eigenaren hebben de kroeg aanstaande zaterdag zeven jaar en dat vieren zij met een verjaardagsfeestje.

Thijs van de Donk (links) en Jon Cornelese kennen elkaar van de basisschool. Sinds zeven jaar zijn ze eigenaar van De Oude Jan.
Thijs van de Donk (links) en Jon Cornelese kennen elkaar van de basisschool. Sinds zeven jaar zijn ze eigenaar van De Oude Jan.

"Eerst vierden we onze 'verjaardag' groot met bekende coverbands, maar nu doen we het iets rustiger aan", vertelt Thijs van de Donk. Samen met Jon Cornelese nam hij zeven jaar geleden de Oude Jan over. Aanstaande zaterdag halen zij het terras weg en zetten zij een tribune neer waar de mensen op moeten staan. De band staat op de grond. "Waar hebben ze dat nog meer? Juist, bij het Braziliaanse carnaval. Wij hebben dus ook samba en een drumfiets en vrouwen met prachtige veren. De hoofdact is de Rolling Beatmachine en begint rond zeven uur."

Vrienden sinds de basisschool
De Oude Jan bestaat al veel langer dan zeven jaar. Rond 1939 kreeg de kroeg een drankvergunning en daarvoor was het een koffiehuis. "Op foto's uit de jaren vijftig ziet de kroeg er hetzelfde uit", aldus Cornelese. "Misschien dat de lampenkappen zijn veranderd." Jon en Thijs ontmoetten elkaar op de basisschool. Ze werkten allebei in de horeca, gingen allebei bedrijfskunde studeren in Rotterdam en runnen nu dus samen een café. "Eigenlijk wilden we een hostel in Den Haag starten", vertelt Van de Donk. "Maar toen kwam de crisis en bleek de eigenaar van De Oude Jan een opvolger te zoeken."

Gratis vakantie-adresje
Het contact met de mensen vinden Cornelese en Van de Donk het leukst. "Dat je het ene moment beleefd doet tegen een ouder echtpaar, en het volgende moment flauwe grappen staat te maken met een bouwvakker", vertelt Cornelese. "Dat is leuk. Een keer hadden we een Italiaans echtpaar, die voegde me toe op Facebook en nodigde me uit in hun huis in Italië. Dan heb je echt eer van je werk."

De Oude Jan uitspelen
'De Oude Jan uitspelen' is een begrip in Delft, wat betekent dat je tot sluitingstijd blijft zitten. "Wij zijn het langst open van alle horeca", vertelt Cornelese. "Tot een uur of vier, vijf. Zo midden in de nacht zit er van alles aan de bar. Horecapersoneel, studenten, ondernemers. Wij zijn bekend door die nachtelijke uurtjes." En dat terwijl de Oude Jan al veel eerder open is. "Om negen uur 's ochtends zijn we alweer open. We hebben zelf gemaakte appeltaart en lunch. Maar dat is veel minder bekend. Terwijl ik in Delft ben geboren en getogen, kwam ik er pas heel laat achter dat de Oude Jan een terras had." Cornelese en Van de Donk denken niet aan stoppen. "We doen het echt omdat we het leuk vinden. Voorlopig zitten we hier, de komende vijftig jaar gaan we niet weg!"