TNO: politiek debat over kennis nergens voor nodig

Het is volgens TNO zo evident dat investeringen in kennis en innovatie geld opleveren, dat alle politieke partijen hier hetzelfde over zouden moeten denken.

“Elke euro aan innovatie levert een veelvoud aan economische groei op”, aldus het TNO-rapport ‘De staat van Nederland Innovatieland 2012’. “In tijden van economische stagnatie is het alleen al om die reden van belang dat investeringen in innovatie op peil blijven.”

De rapporteurs vinden het zorgelijk dat het kennis- en innovatiebeleid steeds meer ‘gepolitiseerd’ is. “Andere landen, met Duitsland als belangrijk voorbeeld, zijn de laatste jaren juist in staat gebleken kennis- en innovatiebeleid te ‘ontpolitiseren’, weg van het ideologische links-rechts debat.”

Het probleem is volgens TNO dat Nederland het tot voor kort economisch goed deed, ondanks afnemende investeringen in kennis en innovatie. Maar wachten kan niet meer, aldus het rapport.

TNO waarschuwt dat Nederland niet meer kan teren op investeringen uit het verleden. Op diverse gebieden staat Nederland stil, terwijl andere landen in opkomst zijn door meer geld in kennis en innovatie te steken.

Niet alle problemen vallen met eenvoudige investeringen op te lossen. Zo maakt TNO zich zorgen om het grote aandeel laagopgeleiden onder jongemannen: bijna veertig procent in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Vrouwen doen het beter, maar die kiezen weer te weinig voor exacte en technische studies. Er zijn bovendien te weinig gepromoveerden in bèta en techniek. “Nederland kiest vooral voor gammarichtingen”, constateren de onderzoekers.

01 september 2014 09.34

'Gebrek aan urgentie bij universiteiten'

Nederlandse universiteiten hebben last van 'een merkwaardig gebrek aan urgentie', concluderen de wetenschappers van Science in transition aan de vooravond van het nieuwe collegejaar.
01 september 2014 08.00

Plastic beker taboe

‘Wij drinken melk uit een beker. En jij?’ Dat meldden borden in de kantine van Industrieel Ontwerpen afgelopen weken, waarna bezoekers alleen plastic bekers naast de melktap vonden.Foutje van Sodexo.

29 augustus 2014 12.35

Wouter Bos: 'Kom te laat en je valt op'

Kom bij vergaderingen te laat binnen en ga te vroeg weg. Dan val je op, vertelde Wouter Bos aan honderden nieuwe eerstejaars studenten van de Vrije Universiteit in een grappige toespraak over netwerken.
29 augustus 2014 12.34

Bussemaker ligt niet wakker van oud-studenten die niet aflossen

Onderwijsminister Bussemaker maakt zich geen zorgen over oud-studenten die hun studieschuld tijdelijk niet aflossen. “De genoemde cijfers zijn voor mij geen verrassing, noch een bron van ongerustheid.”

28 augustus 2014 21.51

Thom de Graaf: scheiding hbo en wo niet meer van deze tijd

De strikte scheiding tussen mbo, hbo en wo is niet meer van deze tijd en op den duur ook niet meer houdbaar, zei de voorzitter van de Vereniging Hogescholen zojuist.
28 augustus 2014 16.01

Acht op de tien hbo-docenten master in 2016

Over twee jaar moet minstens tachtig procent van alle hbo-docenten een master- of doctorsdiploma op zak hebben. Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker herhalen die doelstelling in een brief aan de Tweede Kamer.