Tijdreizen voorlopig niet aan de orde

De relativiteitstheorie van Einstein hoeft nog niet bij het grof vuil. Bij nader inzien lijken neutrino’s toch niet sneller te kunnen reizen dan het licht. Wetenschappers hebben technische fouten ontdekt in het CERN-experiment waaruit dit bleek.

Afgelopen september maakte de Europese organisatie voor kernonderzoek (CERN) bekend dat in de 732 kilometer lange deeltjesversneller neutrino’s waren gemeten die de tocht zestig nanoseconden sneller dan het licht aflegden.

Maar een instrument dat wordt gebruikt om het GPS-systeem en de klokken op aarde te synchroniseren zou voor een afwijking hebben gezorgd. Ook zou een glasvezelkabel niet helemaal goed zijn aangesloten op de computer, meldt de NOS.

In oktober stelde de Gronings natuurkundige Ronald van Elburg al dat de klokken die de vertrek- en aankomsttijd registreren niet helemaal gelijk liepen doordat de gps-satelliet die daarvoor moet zorgen zelf ook beweegt. Dat heeft invloed op de gemeten tijd.

CERN zal het experiment later dit jaar herhalen.

23 april 2014

Bovenbouw vwo: vier van de vijf leraren universitair opgeleid

In 2020 moet minstens tachtig procent van de bovenbouwdocenten in het vwo een universitair masterdiploma hebben. Schoolbesturen zullen tijdens sollicitaties inzetten op academici, hebben de minister en het voortgezet onderwijs afgesproken.
23 april 2014

TU krijgt Sports Engineering Institute

De TU opent in september een Sports Engineering Institute. Met deze bundeling van onderwijs en onderzoek op het gebied van sport wil de TU zich profileren als sportuniversiteit.

Eerste ‘Toffe peer’ naar Tilburgs universiteitsbestuur

Tilburgse universiteitsbestuurders nemen de medezeggenschap serieus en ontvangen daarom de ‘Toffe peer award’. De Hogeschool Leiden wordt op de vingers getikt en krijgt de ‘Rotte appel award’.
22 april 2014

Evenement tegen vooroordelen over managers

Veel Delftse studenten onderschatten het belang van management in de techniek, stelt TBM-studievereniging Curius. Vandaar dat Curius op 8 mei een workshopdag organiseert voor alle TU-studenten. “Een manager is niet iemand in een strak ...

22 april 2014

Vijf manieren om Delta online te lezen

Vijf manieren om Delta online te lezen Hongerig naar nieuws over de TU Delft, maar geen Delta magazine binnen handbereik? Ook online kun je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van de universiteit en van algemeen onderwijs- en wetenschapsnieuws.
21 april 2014

Kamer blijft kritisch over afpakken studiepunten

Mogen onderwijsinstellingen studiepunten laten vervallen, enkel en alleen omdat studenten te traag studeren? Regeringspartij VVD vindt van wel, maar andere partijen hebben hun twijfels of spreken zelfs van misbruik.