Tijdreizen voorlopig niet aan de orde

De relativiteitstheorie van Einstein hoeft nog niet bij het grof vuil. Bij nader inzien lijken neutrino’s toch niet sneller te kunnen reizen dan het licht. Wetenschappers hebben technische fouten ontdekt in het CERN-experiment waaruit dit bleek.

Afgelopen september maakte de Europese organisatie voor kernonderzoek (CERN) bekend dat in de 732 kilometer lange deeltjesversneller neutrino’s waren gemeten die de tocht zestig nanoseconden sneller dan het licht aflegden.

Maar een instrument dat wordt gebruikt om het GPS-systeem en de klokken op aarde te synchroniseren zou voor een afwijking hebben gezorgd. Ook zou een glasvezelkabel niet helemaal goed zijn aangesloten op de computer, meldt de NOS.

In oktober stelde de Gronings natuurkundige Ronald van Elburg al dat de klokken die de vertrek- en aankomsttijd registreren niet helemaal gelijk liepen doordat de gps-satelliet die daarvoor moet zorgen zelf ook beweegt. Dat heeft invloed op de gemeten tijd.

CERN zal het experiment later dit jaar herhalen.

17 april 2014

Tentamentijd dwong betere wifi in UB af

De TU Delft Library is vorige week versneld aangesloten op nieuw back end voor het draadloze internet. Het systeem, dat zich in het datacentrum van de TU bevindt, heeft veel meer capaciteit. Die was met het oog op de huidige ...
17 april 2014

Hogescholen willen studenten strenger selecteren

Hogescholen moeten meer mogelijkheden krijgen om instroomeisen te stellen aan studenten. Die oproep deed Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, zojuist aan minister Bussemaker.

17 april 2014

Lat omhoog, uitval omlaag: 'Lastig om balans te vinden'

Studentenorganisaties maken zich zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs, instellingen worstelen met tegenstrijdige eisen. “Hoe verbeter je het rendement en blijf je toch voor iedereen toegankelijk?”
17 april 2014

Keuzegids Deeltijd gooit handdoek in de ring

De keuze voor een deeltijdopleiding wordt steeds eenvoudiger nu hun aantal in veel vakgebieden tot nul nadert. De Keuzegids Deeltijd & Duaal verschijnt vandaag waarschijnlijk voor het laatst.

President Bolivia bezoekt TU

President Bolivia bezoekt TU De president van Bolivia, Evo Morales, bracht afgelopen dinsdagochtend een bliksembezoek aan de TU om de samenwerking tussen zijn land en de TU Delft te bespreken.
17 april 2014

‘De macht is aan de toezichthouder’

‘De macht is aan de toezichthouder’ Sprekers uit Finland, Denemarken en Frankrijk zijn de trekkers op het afscheidssymposium van John Groenewegen, hoogleraar economie van infrastructuren bij TBM, op vrijdag 23 mei in de aula.