Studenten tevreden over TU Delft

Studenten van de kleine Theologische universiteit van de christelijke gereformeerde kerken zijn het meest tevreden over hun opleiding. Ook de Open Universiteit en de Universiteit voor Humanistiek scoren goed, blijkt uit de Nationale Studentenenquête.

nsetabel_copy1.jpg

Ieder jaar krijgen duizenden studenten het verzoek een vragenlijst in te vullen over hun opleiding: wat vinden ze van de inhoud van het onderwijsprogramma, de faciliteiten, de organisatie, enzovoorts? Dit keer vulde een derde van alle 650 duizend studenten hem in.

Studenten geven ook een cijfer voor algemene tevredenheid over hun universiteit, op een vijfpuntschaal. De beste universiteiten scoren een 4,3 tot een 4,5. De TU Delft belandt al jaren in de middenmoot met een score van rond de 4.0.

Het slechtst – maar nog altijd voldoende – scoren de Vrije Universiteit (3,8) en de Protestantse Theologische Universiteit en Transnationale Universiteit Limburg (3,7). Deze laatste twee scoorden vorig jaar nog een 3,9.

Over het algemeen zijn de totaaloordelen van studenten over hun universiteiten redelijk stabiel.

De Nationale Studenten Enquête 2012 wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs en valt onder de verantwoordelijkheid van de stichting Studiekeuze123. Hij wordt afgenomen door onderzoeksbureau ResearchNed.

Hogescholen

Bij het hoger beroepsonderwijs zijn studenten van Hogeschool Helicon en de Hogeschool voor pedagogisch en sociaal-agogisch onderwijs Groningen het meest tevreden over hun opleiding. Zij scoren een 4,4.

Het slechtst scoren de Hogeschool Inholland, Hogeschool Edith Stein en Saxion next, met een 3.4. De Hogeschool Utrecht en de I-Pabo doen het met een 3,5 weinig beter.

hop11.jpg
hop12.jpg

Avans-studenten bouwen website voor Time Magazine

Studenten van de opleiding communicatie en multimedia design van Avans Hogeschool hebben een nieuwe website ontwikkeld voor Time100, de lijst van de meest invloedrijke mensen ter wereld.

Prestigieuze prijs voor hoogleraren VU en TU/e

De prestigieuze Prijs Akademiehoogleraren is dit jaar toegekend aan psychologe Dorret Boomsma van de Vrije Universiteit en aan Bert Meijer van de TU Eindhoven. Ze ontvangen beiden een miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek.

Studentenkamers iets duurder

Studentenkamers zijn iets duurder geworden. Bewoners betalen 421 euro per maand, inclusief gas, water en licht. Amsterdam is nog altijd de duurste stad: daar is de huur gemiddeld 539 euro.
24 april 2014

Medezeggenschap moet vaker met de hand op tafel slaan

In het onderwijs ging de afgelopen jaren nogal wat mis. Inholland-bestuurders maakten er een zootje van, maar ook elders gingen bestuurders hun boekje te buiten. Schort er iets aan de regels of moet de medezeggenschap gewoon beter ...

23 april 2014

Bovenbouw vwo: vier van de vijf leraren universitair opgeleid

In 2020 moet minstens tachtig procent van de bovenbouwdocenten in het vwo een universitair masterdiploma hebben. Schoolbesturen zullen tijdens sollicitaties inzetten op academici, hebben de minister en het voortgezet onderwijs afgesproken.
23 april 2014

TU krijgt Sports Engineering Institute

De TU opent in september een Sports Engineering Institute. Met deze bundeling van onderwijs en onderzoek op het gebied van sport wil de TU zich profileren als sportuniversiteit.