Studenten niet zo lui als vroeger

Studenten steken veel meer tijd in hun opleiding dan voorheen. Zowel universitaire studenten als hbo’ers zijn meer dan tien uur per week extra gaan studeren, blijkt uit de studentenmonitoren van de laatste tien jaar.

In 2002 zeiden universitaire studenten dat ze gemiddeld maar twintig uur per week aan hun studie besteedden. De kritiek op het onderwijs zwelde aan. Studenten zouden door massale colleges en competentiegericht onderwijs te weinig leren.

In de loop der jaren zijn ze zich weer harder gaan inspannen. In 2009 studeerden ze naar eigen zeggen 33 uur in de week. Al die tijd bleven ze ongeveer net zoveel tijd aan hun bijbaan besteden, namelijk een uur of tien.

In het rapport Tien Jaar Studentenmonitor laten onderzoekers van het Nijmeegse bureau ResearchNed de trends van de afgelopen jaren zien. Binnenkort komt er weer een nieuwe editie van de studentenmonitor.

Hbo’ers studeren overigens harder dan de wo’ers. In 2002 zeiden ze dat ze gemiddeld 26 uur in de week aan hun opleiding besteedden en dat nam toe tot 37 uur in 2009.
Studenten met een bijbaan besteden minder tijd aan hun opleiding dan studenten die er niet bij werken. In het wetenschappelijk onderwijs hebben mannen en vrouwen er over het algemeen evenveel tijd voor over. Hbo-mannen werken iets meer uren in de week dan hbo-vrouwen.

TU-spinoff in Deense praktijkproef

TU-spinoff in Deense praktijkproef Tvilight, het bedrijf van TU-alumnus Chintan Shah, neemt met zijn intelligente straatverlichting deel aan een grote vergelijkende praktijktest nabij Kopenhagen.

Luyben in de luchter

Luyben in de luchter De rand beetpakken en hup… je voeten er in slingeren. Zo klauter je in de kroonluchter bij de Delftsche Studenten Bond. Rector Karel Luyben lukte het dinsdagnacht na een keer of vijf.

20 augustus 2014

Topkok daagt studenten uit: veertien dagen niet drinken

Veertien dagen niet drinken. Dat is de uitdaging van topkok Pierre Wind aan alle studenten. Neem alcoholvrije cocktails uit solidariteit met zeventienjarigen die nog geen biertje mogen bestellen.
20 augustus 2014

Bussemaker niet onder de indruk van studentenprotest 'Ik zag een paar studenten met een spandoek, meer niet'

Haar grootste overwinning heeft minister Bussemaker vlak voor de zomervakantie geboekt: de basisbeurs verdwijnt. Maar ze gaat niet achterover leunen. “Ik verveel me geen dag hier. Geen minuut.”

19 augustus 2014

Mooie onderwaterbeelden bij Fiets ‘m d’r in

Mooie onderwaterbeelden bij Fiets ‘m d’r in Een raket, een ‘lijkenwagen’ of een kartonnen Sovjetflat. Alles wat maar een beetje op een omgebouwde fiets leek, deed dinsdagmiddag mee aan Te land, ter zee en in de Owee.
19 augustus 2014

Creatief met kurk

Creatief met kurk Surfen op je zelfgemaakte board van kurk en triplex. Hoe cool is dat. Tijdens de zomerkampen van het Science Centre leren kinderen van Delftse IO-ers hoe ze een hybride flowboard moeten maken.