Rubiconbeurs voor Delftse wetenschapper

Vijftien onlangs gepromoveerde wetenschappers gaan met een Rubicon-beurs naar het buitenland om onderzoek te doen. Opnieuw vielen er meer vrouwen dan mannen in de prijzen.

Bojk Berghuis, die vorig jaar promoveerde aan de TU (Nynke Dekker Lab, Kavli Institute of Nanoscience), zal de komende 24 maanden op het Department of Bioengineering op Stanford University (VS) trachten microbiële genomen te ontmaskeren met microfluïdische chips. Deze bevatten namelijk een schat aan medisch- en biotechnologische relevante informatie. Delta schreef eerder over zijn publicatie in Nature Chemical Biology.

Opvallend veel vrouwen

Daarnaast krijgen nog negen vrouwen en vijf mannen de onderzoeksbeurs van NWO, waarmee ze twee jaar aan de slag kunnen bij een buitenlandse onderzoeksinstelling. Het is opvallend dat er zoveel beurzen naar vrouwen gaan, want onder de aanvragers waren ze in de minderheid.

Slechts één op de zeven mannen (zes van de 43) kwam door de selectie. Onder vrouwen was dat één op de vier (negen van de 37). Vrouwen kregen vorig jaar ook al vaker een beurs dan mannen.

Twaalf laureaten vertrekken naar de Verenigde Staten, de andere drie naar Groot-Brittannië, België en Zweden. Ze doen onderzoek naar allerlei verschillende onderwerpen, van vloggen in het onderwijs tot het opsporen van uitzaaiingen in lymfeklieren.

Zeven miljoen euro toegekend

Jaarlijks helpt NWO zo'n zestig wetenschappers met een Rubiconbeurs op weg. In totaal wordt er zeven miljoen euro toegekend, verdeeld over drie rondes. Het programma krijgt veel lof van laureaten: voor relatief weinig geld krijgt de Nederlandse wetenschap een schat aan internationale ervaring.

Toekenningen per instelling: Vrije Universiteit 3; Erasmus MC 2; Hubrecht 2; Universiteit Utrecht 1; UMC Utrecht 1; Universiteit Leiden 2; TU Delft ; Wageningen 1; Wageningen/Radboud 1; Max Planck Radboud 1