Politieke jongeren: niet bezuinigen op onderwijs

De politieke jongerenorganisaties van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie willen niet dat er bezuinigd wordt op onderwijs en wetenschap. In hun gezamenlijke voorstellen wordt het hoger onderwijs met rust gelaten.

Terwijl door de regeringspartijen in het Catshuis nog volop onderhandelen, zijn de jongerenafdelingen er al uit. Vanmiddag presenteerden ze een eigen akkoord met veertien miljard aan bezuinigingen voor 2013, vijftien miljard in 2014 en structureel “meer dan 25 miljard”.

Opvallend is dat de besturen van JOVD, CDJA, Jonge Democraten en PerspectieF onderwijs of wetenschappelijk onderzoek met rust laten. “We waren het er snel over eens dat we daarop niet willen bezuinigen”, zegt Martine Luijten van de Jonge Democraten. “Omdat we nogal uiteenlopende ideeën hebben over hoe het budget voor onderwijs en wetenschap beter of slimmer kan worden ingezet, hebben we besloten om dit onderwerp opzij te schuiven. Het budget hoeft in ieder geval niet omlaag.”

De jongerenpartijen stellen voor om de AOW-leeftijd versneld tot 69 jaar te laten stijgen. Vanaf 2013 moet die jaarlijks met een half jaar omhoog. Ook willen ze binnen tien jaar de hypotheekrente aftrek versoberen tot de laagste belastingschaal. De jongeren erkennen dat hun maatregelen pijn doen. “Nietsdoen is echter geen acceptabel alternatief en zal uiteindelijk tot grotere schade leiden”, schrijven ze.

De vertegenwoordigers van de jongerenpartijen storen zich eraan dat het Catshuisoverleg zo lang duurt. Premier Rutte onderhandelt al meer dan vijf weken met CDA en PVV. Zelf waren de ze er in drie weken uit.

De partijen waarvan de jongerenorganisaties deel uitmaken hebben overigens geen meerderheid in het parlement. Doordat Dwars, de jongerenafdeling van GroenLinks, op het laatste moment besloot het akkoord niet te ondertekenen – het zou niet sociaal genoeg zijn – blijft de teller steken op 67 zetels.

01 september 2014 16.22

Geen Ninja Turtles, wel TU-colleges

Geen Ninja Turtles, wel TU-colleges Masterstudenten van de TU Delft vonden het nogal ‘speciaal’ om vandaag colleges te krijgen in de bioscoop en het Legermuseum. De bioscoopfauteuils zorgden voor een ‘zachtaardig begin’.
01 september 2014 09.34

'Gebrek aan urgentie bij universiteiten'

Nederlandse universiteiten hebben last van 'een merkwaardig gebrek aan urgentie', concluderen de wetenschappers van Science in transition aan de vooravond van het nieuwe collegejaar.

01 september 2014 08.00

Plastic beker taboe

‘Wij drinken melk uit een beker. En jij?’ Dat meldden borden in de kantine van Industrieel Ontwerpen afgelopen weken, waarna bezoekers alleen plastic bekers naast de melktap vonden.Foutje van Sodexo.
29 augustus 2014 12.35

Wouter Bos: 'Kom te laat en je valt op'

Kom bij vergaderingen te laat binnen en ga te vroeg weg. Dan val je op, vertelde Wouter Bos aan honderden nieuwe eerstejaars studenten van de Vrije Universiteit in een grappige toespraak over netwerken.

29 augustus 2014 12.34

Bussemaker ligt niet wakker van oud-studenten die niet aflossen

Onderwijsminister Bussemaker maakt zich geen zorgen over oud-studenten die hun studieschuld tijdelijk niet aflossen. “De genoemde cijfers zijn voor mij geen verrassing, noch een bron van ongerustheid.”
28 augustus 2014 21.51

Thom de Graaf: scheiding hbo en wo niet meer van deze tijd

De strikte scheiding tussen mbo, hbo en wo is niet meer van deze tijd en op den duur ook niet meer houdbaar, zei de voorzitter van de Vereniging Hogescholen zojuist.