Partyspotters

Minder lopen, meer dansen. Museumnacht Delft is niet kleiner, maar wel compacter dan voorgaande jaren – met een afterparty op drie locaties.

Wat: Museumnacht Delft
Waar: Binnenstad van Delft /Agathaplein
Wanneer: Zaterdag 26 november
Prijs: €5 voor een studentenpasse-partout (regulier €10), afterparty €5
Partyprognose: 8,5

Laat je niet bedriegen door de titel: Museumnacht Delft wordt meer en meer een festival. Met locaties die dichtbij elkaar liggen, en een programma met behalve kunst, ook muziek, poëzie en cabaret.

Organisatoren René Jacobs (Galerie De Kunstkop) en Nina Voets (Ciccionina) vonden dat de bezoekers in de afgelopen zes jaar teveel versnipperden door de stad. "Daardoor leken sommige locaties heel rustig. Er zijn nu maar twintig plekken, maar die hebben een bomvol programma", zegt Jacobs. "Dit jaar programmeren wij voor het eerst bij de deelnemers zelf. Waar je ook komt moet het feest worden. We doen dit jaar veel dingen net even anders: de kaartverkoop, het programmaboekje, het passe-partout en een opvouwbare kaart die meteen dienst doet als programmaboekje."

Thema is 'Op Drift'. Dat slaat op de transformatie van de Museumnacht zelf, maar bijvoorbeeld ook op het lezingenprogramma in de Waalse Kerk, volgens Jacobs, dat alle soorten driften behandelt. Daaronder kunstenares Tinkebell, die ooit een handtas maakte van haar overleden kat. Ook niet missen: in het Rietveld Theater staat het Rotterdamse collectief Woorden Worden Zinnen, dat een performance maakt van 'poëzie en punchlines', cabaret, muziek en exposities. En op het Agathaplein, het hart van het festival in tipi's en yurts, lopen de beroemde pvc-buis-Strandbeesten rond van kunstenaar en oud-TU-student Theo Jansen – van wie overigens een complete overzichtstentoonstelling te zien is in museum Prinsenhof.

Voor de afterparty moet je dit jaar een apart kaartje kopen, maar een kniesoor die daarover valt nu voor studenten een speciaal passe-partout te koop is voor vijf euro, in plaats van tien. Hij vindt bovendien plaats op drie locaties in de Kromstraat, Ciccionina, Steck en De Kurk, met alle drie een eigen genre. Voor ieder wat wils dus, maar mocht je dan nog steeds iets anders zoeken: je kunt altijd aanschuiven bij de Kulturbingo in de Maria van Jessekerk, gepresenteerd door Steven van Lummel. (JB)

museumnachtdelft.nl