Or wil uitleg over vastgoed

De ondernemingsraad (or) wil binnenkort een ‘indringend gesprek’ met het college van bestuur over onder meer beheersing van vastgoedprojecten. Dit naar aanleiding van een artikel in NRC.

Volgens or-voorzitter Dineke Heersma heeft de or meerdere malen om het betreffende rapport gevraagd, maar dit niet gekregen. “Het is vreemd dat een journalist het in één keer krijgt. Wij kunnen natuurlijk geen WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur, red.) gaan uitvoeren.”

Heersma zegt dat de or nog niet bijeen is geweest sinds de publicatie in NRC, maar dat de fracties nu vragen voorbereiden over het artikel. “We zijn natuurlijk geschrokken.”

Een van die vragen zal gaan over science park Technopolis. NRC schreef daarover dat de universiteit in 2002 aankondigde dat Technopolis een van de belangrijkste science parks van Europa zou worden. ‘Er vestigde zich één extern bedrijf’, aldus NRC. “Wij willen weten wat Technopolis kost”, zegt Heersma.

Verbaasd is Heersma over het feit dat de universiteit de gedragscode ‘opeens’ op haar website heeft geplaatst. De TU deed dit als reactie op een passage waarin NRC schrijft dat de TU Delft ‘geen gedragscode had ter bestrijding van nepotisme of ander niet integer gedrag’.

Heersma: “Ineens hebben wij een gedragscode. De gedragscode is vorig jaar één keer besproken met het college van bestuur en onlangs weer, maar de or heeft daar nog geen advies over gegeven.”

De or-voorzitter wil daarnaast een positief punt noemen. “De externe inhuur aan de TU is minder geworden. Dat is ook dankzij de or. Gedeelde vreugde voor ieder.”

NRC schreef verder over het feit dat collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg in 2009 boven de Balkenende-norm zat met zijn inkomen van 245.000 euro. Toen staatssecretaris Zijlstra 19.000 euro terugvorderde, betaalde Van den Berg dat volgens de krant niet zelf, maar kwam het uit de universiteitskas.

Heersma zegt dat de or daar niet over is geïnformeerd. “Dat vinden wij jammer.” Zij vindt dat er nu sprake is van 38 duizend euro minder aan budget. “Negentienduizend te veel betaald en negentienduizend van ons budget af.” Ze vindt dat Van den Berg een voorbeeldfunctie heeft.

De komst van een commissie die wetenschappers adviseert over integere samenwerking met het bedrijfsleven,  vindt Heersma ‘absoluut’ een goed plan. “Dit missen we. Het kader is nu niet duidelijk. Er moet discussie zijn over academisch ondernemerschap. In de gedragscode staat veel te weinig.”

Wat de or van de kwestie Waas (NRC meldde dat decaan Marco Waas was betrokken bij opdrachten voor zijn vrouw, red.) vindt en van de manier waarop het college van bestuur dat heeft aangepakt? “De or heeft daar nog niet over gesproken. Wat ik vond was duidelijk bij het cvb, maar ik wil daar verder geen antwoord op geven. Ik heb het gevoel dat ik als bliksemafleider ben gebruikt.”

Heersma doelt op het feit dat het college  - sinds zij zich kritisch uitliet over Waas – een feitenonderzoek naar haar laat doen, omdat zij met een collega een bedrijfje had dat onder meer voor de TU congressen organiseert, terwijl de universiteit ook zelf een congresbureau heeft.

Heersma meldde dit niet op een daarvoor bestemd registratieformulier, maar volgens haar wist toenmalig rector Fokkema ervan en is zij uit het bedrijfje gestapt toen zij or-voorzitter werd.

Ingezonden brief or

17 april 2014

Tentamentijd dwong betere wifi in UB af

De TU Delft Library is vorige week versneld aangesloten op nieuw back end voor het draadloze internet. Het systeem, dat zich in het datacentrum van de TU bevindt, heeft veel meer capaciteit. Die was met het oog op de huidige ...
17 april 2014

Hogescholen willen studenten strenger selecteren

Hogescholen moeten meer mogelijkheden krijgen om instroomeisen te stellen aan studenten. Die oproep deed Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, zojuist aan minister Bussemaker.

17 april 2014

Lat omhoog, uitval omlaag: 'Lastig om balans te vinden'

Studentenorganisaties maken zich zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs, instellingen worstelen met tegenstrijdige eisen. “Hoe verbeter je het rendement en blijf je toch voor iedereen toegankelijk?”
17 april 2014

Keuzegids Deeltijd gooit handdoek in de ring

De keuze voor een deeltijdopleiding wordt steeds eenvoudiger nu hun aantal in veel vakgebieden tot nul nadert. De Keuzegids Deeltijd & Duaal verschijnt vandaag waarschijnlijk voor het laatst.

President Bolivia bezoekt TU

President Bolivia bezoekt TU De president van Bolivia, Evo Morales, bracht afgelopen dinsdagochtend een bliksembezoek aan de TU om de samenwerking tussen zijn land en de TU Delft te bespreken.
17 april 2014

‘De macht is aan de toezichthouder’

‘De macht is aan de toezichthouder’ Sprekers uit Finland, Denemarken en Frankrijk zijn de trekkers op het afscheidssymposium van John Groenewegen, hoogleraar economie van infrastructuren bij TBM, op vrijdag 23 mei in de aula.