Opnieuw protest tegen langstudeerboete topsporters

Aan de vooravond van de Olympische Spelen in Londen pleiten onderwijsbestuurders opnieuw voor een uitzondering op de langstudeerboete voor studerende topsporters. Sportieve ambities zouden anders in het gedrang kunnen komen.

Van de 180 Nederlandse Olympische sporters zijn er ongeveer vijftig student, schat sportkoepel NOC*NSF. Zeventien volgen een opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam en drie aan de Universiteit van Amsterdam. Fontys telt er een stuk of tien.

Ongeveer een kwart van de Olympische studenten zou last krijgen van het verhoogde collegegeld. Al is dat volgens een woordvoerder van NOC*NSF lastig in te schatten omdat nog niet bij alle teams duidelijk is welke sporters er meegaan naar Londen.

De bestuurders van de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam, Inholland en Fontys vinden in ieder geval dat er een uitzondering moet worden gemaakt voor zulke studenten. Zij spraken zich daar gisteren over uit op een discussiebijeenkomst in Amsterdam. “Wij zijn bang dat de medaillewinnaars van Londen straks de ene dag door de premier en de koningin worden gehuldigd en de andere dag een brief ontvangen van de staatssecretaris van OCW met de oproep te betalen, omdat ze langstudeerder zijn”, aldus HvA-bestuurder Jet Bussemaker in
de Volkskrant.

Demissionair staatssecretaris Zijlstra ziet het probleem niet. Volgens hem is er genoeg geregeld voor studerende topsporters. Hij schreef al in maart aan de Tweede Kamer dat topsporters die meer dan één jaar studievertraging oplopen een beroep kunnen doen op het profileringsfonds van hun instelling. Die fondsen zijn juist bedoeld voor studenten die door bijvoorbeeld ziekte, handicap, topsport of een bestuursjaar studievertraging oplopen. Ook kunnen topsporters een sponsor zoeken of een uitkering aanvragen bij NOC*NSF, aldus Zijlstra. In april liet de sportkoepel weten op zoek te gaan naar fondsen om langstudeerboete voor topsporters met studievertraging te betalen.

Vanaf september moeten studenten die meer dan één jaar zijn uitgelopen op de nominale duur van hun bachelor of master het verhoogde collegegeld van bijna vijfduizend euro betalen. Topsporters die zich een jaar volledig op hun sport willen richten kunnen overigens ook een beroep doen op de regeling collegegeldvrij besturen, als hun instelling die tenminste uitvoert. Ze kunnen zich dan uitschrijven zodat ze geen collegegeld en langstudeerboete hoeven te betalen, maar behouden via een contract wel de band met hun instelling.

De Olympische Spelen zijn van 27 juli tot en met 12 augustus.


07 augustus 2014

In the sportlight: Sidharth Mahalingam

In the sportlight: Sidharth Mahalingam Specs 1.80 meters Weight: 75 kg Date of birth: March 29 1990 Course:Master's in management of technology Sport: Cricket (Concordia) Other sports: Badminton, Football  ...
07 augustus 2014

Strong brains and toned bodies are all part of the university experience.

Understanding the importance of exercising more than just our brains, TU Delft offers a comprehensive sport facility on campus. With a variety of sport and fitness options, there is something for everyone.

30 juni 2014

In the sportlight: Sietske Visser

In the sportlight: Sietske Visser Specs 1.73 meter Gewicht: 69 kilo Geboortejaar: 1992 Studie: Industrieel ontwerpen Sport: Handboogschieten (bij Frederik Hendrik in Delft en HBS de Waert in Heerhugowaard) in de ...
30 juni 2014

Braziliaans carnaval en Hollandse frisheid

Ook tijdens het WK voetbal wordt er getennist, gehonkbald, gezwommen en hardgelopen.

16 juni 2014

In the sportlight: Liesbeth Florentie (zaalvoetbal)

In the sportlight: Liesbeth Florentie (zaalvoetbal) Specs 1.70 meter Gewicht: 57 kilo Geboortejaar: 1988 Studie: Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, PhD (numerieke aerodynamica) Sport: Zaalvoetbal (FC Tutor) Andere sporten: Geen Waarom zaalvoetbal? “Toen ik ...
16 juni 2014

Dubbele afstraffing

Promotie via zijdeur, desastreuze play-offs voor elite-stieren en blinkend EK-metaal voor roeiers.

  Meer