Opnieuw protest tegen langstudeerboete topsporters

Aan de vooravond van de Olympische Spelen in Londen pleiten onderwijsbestuurders opnieuw voor een uitzondering op de langstudeerboete voor studerende topsporters. Sportieve ambities zouden anders in het gedrang kunnen komen.

Van de 180 Nederlandse Olympische sporters zijn er ongeveer vijftig student, schat sportkoepel NOC*NSF. Zeventien volgen een opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam en drie aan de Universiteit van Amsterdam. Fontys telt er een stuk of tien.

Ongeveer een kwart van de Olympische studenten zou last krijgen van het verhoogde collegegeld. Al is dat volgens een woordvoerder van NOC*NSF lastig in te schatten omdat nog niet bij alle teams duidelijk is welke sporters er meegaan naar Londen.

De bestuurders van de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam, Inholland en Fontys vinden in ieder geval dat er een uitzondering moet worden gemaakt voor zulke studenten. Zij spraken zich daar gisteren over uit op een discussiebijeenkomst in Amsterdam. “Wij zijn bang dat de medaillewinnaars van Londen straks de ene dag door de premier en de koningin worden gehuldigd en de andere dag een brief ontvangen van de staatssecretaris van OCW met de oproep te betalen, omdat ze langstudeerder zijn”, aldus HvA-bestuurder Jet Bussemaker in
de Volkskrant.

Demissionair staatssecretaris Zijlstra ziet het probleem niet. Volgens hem is er genoeg geregeld voor studerende topsporters. Hij schreef al in maart aan de Tweede Kamer dat topsporters die meer dan één jaar studievertraging oplopen een beroep kunnen doen op het profileringsfonds van hun instelling. Die fondsen zijn juist bedoeld voor studenten die door bijvoorbeeld ziekte, handicap, topsport of een bestuursjaar studievertraging oplopen. Ook kunnen topsporters een sponsor zoeken of een uitkering aanvragen bij NOC*NSF, aldus Zijlstra. In april liet de sportkoepel weten op zoek te gaan naar fondsen om langstudeerboete voor topsporters met studievertraging te betalen.

Vanaf september moeten studenten die meer dan één jaar zijn uitgelopen op de nominale duur van hun bachelor of master het verhoogde collegegeld van bijna vijfduizend euro betalen. Topsporters die zich een jaar volledig op hun sport willen richten kunnen overigens ook een beroep doen op de regeling collegegeldvrij besturen, als hun instelling die tenminste uitvoert. Ze kunnen zich dan uitschrijven zodat ze geen collegegeld en langstudeerboete hoeven te betalen, maar behouden via een contract wel de band met hun instelling.

De Olympische Spelen zijn van 27 juli tot en met 12 augustus.


16 december 2013

Ongelukkige start op de Universiade

Bauke Wiersma begon zaterdag het schaatstoernooi van de Universiade in het Italiaanse Trentino met een val. Zowel op de 500 als de 1.500 meter eindigde de sprinter in de onderste regionen.
09 december 2013

Nationale meisjestitel voor fysiek supertalent

Nationale meisjestitel voor fysiek supertalent De 17-jarige Lagaaister Laila Youssifou werd zaterdag Nederlands kampioen indoorroeien in de categorie meisjes tot en met 18 jaar. De titel ging gepaard met een nieuw Nederlands meisjesrecord van 6:55,1, bijna twee seconden onder het oude ...

30 augustus 2013

Wereldgoud voor Lagaaister Mirte Kraaijkamp

Wereldgoud voor Lagaaister Mirte Kraaijkamp Op het WK roeien in Zuid-Korea schreef Mirte Kraaijkamp vanochtend geschiedenis. Met de lichte vrouwen dubbelvier ging zij als eerste door de finish in de A-finale. Zij is de eerste dame van Laga die ooit een gouden WK-medaille won.
19 augustus 2013

Wielerspektakel op de Oude Delft

Wielerspektakel op de Oude Delft De Ronde van Delft wordt komende zondag midden in het centrum verreden. De organisatie hoopt de meerwaarde van het evenement voor de stad en haar bewoners te bewijzen.

09 juli 2013

Roeiers winnen prestigieuze regatta

Roeiers winnen prestigieuze regatta De heren acht van DSRV Laga zorgde zondag voor een grote verrassing met het winnen van de Temple Challenge Cup tijdens de Henley Royal Regatta. Maar eigenlijk was het uitschakelen van favoriet Oxford Brookes, twee dagen eerder, nog veel ...
03 juni 2013

Booming boulderen: sociaal, explosief en laagdrempelig

Booming boulderen: sociaal, explosief en laagdrempelig Boulderen is een snel populair geworden klimvariant. Een boulder is een korte klimroute op een relatief kleine rots, steen of kunstmatig gebouwde muur. Zaterdag vond het Nederlands studentenkampioenschap plaats in Delft.

  Meer