Ontspanning met een boodschap

Skip voor één keer die Pathé-zaal en zak onderuit bij een film met een boodschap, tijdens het Movies That Matter Festival in Den Haag.

Kunst, zelfs de meest lichtvoetige romantische comedy - die tenslotte ook ooit ontsproot aan het creatieve brein van een regisseur -, heeft altijd bestaansrecht. Maar de films tijdens het Movies That Matter Festival doen er net een beetje extra toe. Omdat ze gaan over mensenrechten. De opvolger van het Amnesty International Filmfestival presenteert volgende week zo’n zeventig human rights-speelfilms en –documentaires. Daarnaast zijn er dagelijks allerlei verdiepingsprogramma’s, waaronder vragensessies na de film, talkshows en debatten, waarbij het publiek uitgebreid in gesprek mag met mensenrechtenactivisten, filmmakers, politici en journalisten. En natuurlijk zijn er muziek, beeldende kunst en feestjes.

Studenten spelen een speciale rol tijdens het festival: een studentenjury van de Haagse Hogeschool kiest uit een door hen gemaakte selectie van drie documentaires een winnaar. Die regisseur ontvangt de Students Choice Award, een geldbedrag van duizend euro. En mooi meegenomen: de winnende film is voor studenten één keer gratis te bezoeken. Eén van de kandidaten is ‘Special Flight’, over de erbarmelijke omgang met asielzoekers in Zwitserland (gratis op vrijdag 23 maart om 20.30 uur in Theater aan het Spui). Ook ‘How to Start a Revolution’, een portret van wetenschapper dr. Gene Sharp uit Boston die een handboek schreef voor vreedzame activisten (gratis op zaterdag 24 maart om 20.00 uur in Theater aan het Spui), dingt mee naar de prijs. Laatste kanshebber is ‘5 Broken Cameras’, de persoonlijke getuigenis van een Palestijnse vader die vijf jaar lang de vreedzame protesten filmt van zijn dorpelingen tegen de bouw van een Israëlische scheidingsmuur (gratis op zondag 25 maart om 19.00 uur in Theater aan het Spui).

Veel meer zin om lekker thuis zinvol boven een bak popcorn te hangen? Elk jaar produceert dagblad Trouw een dvd-box met materiaal van het festival. Maar goedkoper: Nederland 2 zendt sommige documentaires gewoon uit op tv! ‘The Heart of Jenin’ bijvoorbeeld, op woensdag 21 maart om 23.00 uur.

Movies That Matter Festival, van donderdag 22 maart tot en met woensdag 28 maart in Den Haag.
www.moviesthatmatter.nl

21 juni 2012

Wijntje aan het water

Stel, je bent brak van het IO-festival en hebt geen zin in de Parade, Parkpop en andere grootschalige festivals rond Delft. Dan pak je toch gewoon een picknickmandje in?
14 juni 2012

Time out - Battle voor de beste move

Op de één of andere manier lijkt het een wat ondergesneeuwd muziekgenre onder studenten, hiphop. Zonde, want je mist een hoop. Gelukkig is er een Haagse hiphoptiendaagse.

07 juni 2012

EK-lachertje

Voetbalfans én –haters opgelet! Stand-up comedians voorzien het EK live van wel heel bijzonder commentaar, in het Haagse theater Pepijn.
10 mei 2012

Time out - Oorverdovende kunst

Met herrie heeft het niet per se veel te maken. Het Rotterdamse festival DEAF 2012 draait vooral om elektronische kunst in de ruimste zin van het woord.

26 april 2012

Zinderende feestweek

Koninginnenach, Bevrijdingsdag – genoeg te feesten in de wijde omtrek, komende week. Maar wat doe je in de tussenliggende dagen?
19 april 2012

Slapen op een rijksmonument

Festival Motel Mozaïque beleeft dit weekend zijn twaalfde editie. Maar ondanks de indrukwekkende programmering is het zijn basis gelukkig niet vergeten: gastvrijheid op bizarre plekken in Rotterdam.