Onderzoek het bestaan van ufo’s

In De Telegraaf van 3 december word ik als getrainde waarnemer geïnterviewd over ongeïdentificeerde vliegende objecten. Binnen mijn vakgebied vind je wereldwijd vele duizenden getrainde waarnemers, piloten, militairen en astronauten, die vertellen wat zij gezien hebben aan objecten in de lucht die in staat waren tot extreme prestaties.
Vreemd genoeg worden hun rapportages door media en academici meestal afgedaan als onzin. Zoals in de column van Dap Hartmann (Delta 36/15-12-2011).
Zij roepen desondanks op hier serieus onderzoek naar te doen. Alleen op die manier kan het fenomeen van het anekdotische naar het wetenschappelijke domein gebracht worden. Noblesse oblige, gestimuleerd door eigen observaties, heb ik mij grondig verdiept in het fenomeen en er twee lezingen over gegeven. Die resulteerden in vele honderden positieve reacties, waaronder van ruimtevaartjournalist Piet Smolders, die het boek ‘ET, geen mythe maar werkelijkheid’ heeft geschreven. Ook generaal b.d. De Brouwer van de Belgische luchtmacht, die jarenlang verantwoordelijk was voor het onderzoek naar ufo’s in België, reageerde positief. Smolders, die meer dan vijftig jaar ervaring heeft met astronauten en ruimtevaart, was zijn zoektocht gestart om ufo’s te diskwalificeren maar kwam er al snel achter dat het omgekeerde geconcludeerd moest worden. Hij was als wetenschapsjournalist niet bang om dat dan ook te melden. De vele getrainde waarnemers wereldwijd die ik heb leren kennen, roepen allemaal op om het fenomeen simpelweg te onderzoeken, in het midden latend of de technologie van aardse of buitenaardse oorsprong is. In beide gevallen betreft het techniek die zover buiten het door ons bekende domein ligt dat het een academisch debat en onderzoek rechtvaardigt.

Dr.ir. Coen Vermeeren is vliegtuigbouwkundige en docent aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek