Ombudsman: DUO moet betere brieven schrijven

De Dienst Uitvoering Onderwijs moet betere brieven leren schrijven, vindt de Nationale ombudsman. De berichten aan studenten zijn voor verbetering vatbaar.

De Nationale ombudsman levert flinke kritiek op DUO. Want bij het afhandelen van klachten kiezen de medewerkers niet altijd voor een 'oplossingsgerichte, laagdrempelige insteek'. Ze zouden training moeten krijgen in effectief communiceren en het herkennen van conflicten.

Dit staat in de jaarbrief aan DUO, waarin de ombudsman vertelt hoe hij tegen de studiefinancier aankijkt. De enigszins kunstmatige scheidslijn tussen formele en informele klachtenafhandeling blijft “een lastig punt”, vindt hij.

"Met name de brieven aan klagers zijn vaak vrij formeel van toonzetting", schrijft de ombudsman. Hij beveelt de dienst aan om gebruik te maken van de kennis die hij zelf over het schrijven van brieven in huis heeft.

Hij overweegt een onderzoek in te stellen naar de berichten die DUO aan studenten stuurt. Want die berichten van DUO 'missen overzichtelijkheid'. De dienst heeft al wel enkele verbeteringen doorgevoerd, maar het probleem 'lijkt daarmee nog niet verholpen'.

Wat ook 'ernstig tekortschiet' is de afhandeling van problemen rond de OV-chipkaart. DUO zou de taken beter moeten afstemmen met de private chipkaart-organisatie Trans Link Systems. Nu ontstaan er wel eens situaties 'die voor de burger onverteerbaar zijn'.

Woensdag stuurde de ombudsman zijn jaarverslag naar de Tweede Kamer. Ook andere instanties hebben een jaarbrief gekregen.

17 april 2014

Tentamentijd dwong betere wifi in UB af

De TU Delft Library is vorige week versneld aangesloten op nieuw back end voor het draadloze internet. Het systeem, dat zich in het datacentrum van de TU bevindt, heeft veel meer capaciteit. Die was met het oog op de huidige ...
17 april 2014

Hogescholen willen studenten strenger selecteren

Hogescholen moeten meer mogelijkheden krijgen om instroomeisen te stellen aan studenten. Die oproep deed Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, zojuist aan minister Bussemaker.

17 april 2014

Lat omhoog, uitval omlaag: 'Lastig om balans te vinden'

Studentenorganisaties maken zich zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs, instellingen worstelen met tegenstrijdige eisen. “Hoe verbeter je het rendement en blijf je toch voor iedereen toegankelijk?”
17 april 2014

Keuzegids Deeltijd gooit handdoek in de ring

De keuze voor een deeltijdopleiding wordt steeds eenvoudiger nu hun aantal in veel vakgebieden tot nul nadert. De Keuzegids Deeltijd & Duaal verschijnt vandaag waarschijnlijk voor het laatst.

President Bolivia bezoekt TU

President Bolivia bezoekt TU De president van Bolivia, Evo Morales, bracht afgelopen dinsdagochtend een bliksembezoek aan de TU om de samenwerking tussen zijn land en de TU Delft te bespreken.
17 april 2014

‘De macht is aan de toezichthouder’

‘De macht is aan de toezichthouder’ Sprekers uit Finland, Denemarken en Frankrijk zijn de trekkers op het afscheidssymposium van John Groenewegen, hoogleraar economie van infrastructuren bij TBM, op vrijdag 23 mei in de aula.