NS beboet om schending privacy studenten

De NS betaalt een dwangsom van 125 duizend euro voor het schenden van de privacy van studenten. Hun reisgegevens werden te lang bewaard, meldt het College Bescherming Persoonsgegevens.

De NS miskent de maatschappelijke onrust over het bewaren van reisgegevens “volledig”, stelt de privacywaakhond CBP. Het college spreekt van een “grote mate van inbreuk op de levenssfeer van de reizigers”.

Al een jaar geleden had het CBP de NS gewaarschuwd dat het bedrijf de reisgegevens van studenten niet langer dan twee jaar mocht bewaren. De NS moest de gegevens voor december 2011 vernietigen, anders zou er een dwangsom volgen.

De NS beperkte zich tot het anonimiseren van de reisgegevens. Maar dat ging het CBP niet ver genoeg. Reizigers konden namelijk indirect toch worden geïdentificeerd, zodat hun reisgedrag voor langere tijd kon worden gevolgd.

Het CBP meldt dat de NS nu alsnog de uiterste bewaartermijn heeft ingevoerd en alle reisgegevens ouder dan 24 maanden heeft vernietigd. Ook de verschuldigde dwangsom is betaald.

Al in februari 2010 dienden enkele rechtenstudenten een klacht tegen de NS in bij het CBP wegens schending van hun privacy. Het is overigens niet duidelijk waar NS de reisgegevens voor gebruikt. Delen van het CBP-besluit zijn zwart gemaakt omdat de informatie “(bedrijfs)vertrouwelijk” zou zijn.

Avans-studenten bouwen website voor Time Magazine

Studenten van de opleiding communicatie en multimedia design van Avans Hogeschool hebben een nieuwe website ontwikkeld voor Time100, de lijst van de meest invloedrijke mensen ter wereld.

Prestigieuze prijs voor hoogleraren VU en TU/e

De prestigieuze Prijs Akademiehoogleraren is dit jaar toegekend aan psychologe Dorret Boomsma van de Vrije Universiteit en aan Bert Meijer van de TU Eindhoven. Ze ontvangen beiden een miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek.

Studentenkamers iets duurder

Studentenkamers zijn iets duurder geworden. Bewoners betalen 421 euro per maand, inclusief gas, water en licht. Amsterdam is nog altijd de duurste stad: daar is de huur gemiddeld 539 euro.
24 april 2014

Medezeggenschap moet vaker met de hand op tafel slaan

In het onderwijs ging de afgelopen jaren nogal wat mis. Inholland-bestuurders maakten er een zootje van, maar ook elders gingen bestuurders hun boekje te buiten. Schort er iets aan de regels of moet de medezeggenschap gewoon beter ...

23 april 2014

Bovenbouw vwo: vier van de vijf leraren universitair opgeleid

In 2020 moet minstens tachtig procent van de bovenbouwdocenten in het vwo een universitair masterdiploma hebben. Schoolbesturen zullen tijdens sollicitaties inzetten op academici, hebben de minister en het voortgezet onderwijs afgesproken.
23 april 2014

TU krijgt Sports Engineering Institute

De TU opent in september een Sports Engineering Institute. Met deze bundeling van onderwijs en onderzoek op het gebied van sport wil de TU zich profileren als sportuniversiteit.