NS beboet om schending privacy studenten

De NS betaalt een dwangsom van 125 duizend euro voor het schenden van de privacy van studenten. Hun reisgegevens werden te lang bewaard, meldt het College Bescherming Persoonsgegevens.

De NS miskent de maatschappelijke onrust over het bewaren van reisgegevens “volledig”, stelt de privacywaakhond CBP. Het college spreekt van een “grote mate van inbreuk op de levenssfeer van de reizigers”.

Al een jaar geleden had het CBP de NS gewaarschuwd dat het bedrijf de reisgegevens van studenten niet langer dan twee jaar mocht bewaren. De NS moest de gegevens voor december 2011 vernietigen, anders zou er een dwangsom volgen.

De NS beperkte zich tot het anonimiseren van de reisgegevens. Maar dat ging het CBP niet ver genoeg. Reizigers konden namelijk indirect toch worden geïdentificeerd, zodat hun reisgedrag voor langere tijd kon worden gevolgd.

Het CBP meldt dat de NS nu alsnog de uiterste bewaartermijn heeft ingevoerd en alle reisgegevens ouder dan 24 maanden heeft vernietigd. Ook de verschuldigde dwangsom is betaald.

Al in februari 2010 dienden enkele rechtenstudenten een klacht tegen de NS in bij het CBP wegens schending van hun privacy. Het is overigens niet duidelijk waar NS de reisgegevens voor gebruikt. Delen van het CBP-besluit zijn zwart gemaakt omdat de informatie “(bedrijfs)vertrouwelijk” zou zijn.


15 april 2014

Powerpitchen en netwerken bij YES!Delft

Powerpitchen en netwerken bij YES!Delft Enerverend en inspirerend. Dat was het YES!Delft Network Event van maandag 14 april. Met power pitches, tips, faalmomenten en de lancering van de EXO-L, een enkelband tegen zwikken.
15 april 2014

Delftse onderscheiding voor Lagaaister Kraaijkamp

Delftse onderscheiding voor Lagaaister Kraaijkamp Laga-roeister Mirte Kraaijkamp heeft gisteren de sportraadbeker gekregen. Die reikt de Delftse Sportraad jaarlijks uit aan de Delftse sporter of ploeg die het afgelopen jaar het beste presteerde. Kraaijkamp won in augustus goud op het WK ...

14 april 2014

Universiteiten kijken in de glazen bol

Universiteiten kijken in de glazen bol Gaan Nederlandse universiteiten straks wereldwijd concurreren of trekken ze zich terug achter de dijken? “Een universiteit kan uitgroeien tot een wereldspeler en de beste vrienden met Harvard worden. Maar in Nederland heeft ze dan geen ...
14 april 2014

Universiteiten blikken vooruit naar 2025

Gaan universiteiten in de toekomst keihard met elkaar concurreren of valt dat wel mee? En wie betaalt er straks voor onderwijs en onderzoek: de overheid of studenten en bedrijven? Universiteiten maken hun borst nat.

14 april 2014

Stenenmuseum maakt doorstart

Het Mineralogisch Geologisch Museum, dat vorig jaar geheel ontmanteld zou worden, krijgt een nieuw onderkomen op de tweede verdieping van het Science Centre. Een kleine miljoen euro aan sponsorbijdragen gaf de doorslag.
14 april 2014

Testdag in 'pretpark IO'

Testdag in 'pretpark IO' Tweehonderd spelende kinderen testten bij IO het mechanische speelgoed dat eerstejaars studenten bedachten voor het vak product ontwerpen 2.

  Meer