Kort Nieuws

UFO’s
James Randi (82), een Amerikaanse bestrijder van paranormale fenomenen en pseudowetenschap, roept hoogleraar Coen Vermeeren op bezoeken van buitenaardse UFO’s te bewijzen. Hij deed dat op 11 juni in een lezing aan de Hogeschool Utrecht. Aanleiding waren lezingen die Vermeeren (Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en Studium Generale) geeft over dergelijke fenomenen. Randi stelt dat het verstandiger voor een hoogleraar en een universiteit is om te vertellen dat buitenaards bezoek aan de aarde erg onwaarschijnlijk is en er geen wetenschappelijke bewijzen zijn. In een reactie stelt Vermeeren: ‘Wetenschap heeft tot doel het onbekende te ontdekken (…). De bewijslast die een link legt tussen het UFO-fenomeen en buitenaards leven is overweldigend (…). Helaas wordt door enkelen het onderwerp opzettelijk zodanig behandeld dat weinigen zich erin durven verdiepen, terwijl het (…) juist in deze tijd, ongelooflijk relevant is.’ Hij betreurt dat hij niet voor een debat is uitgenodigd.

Vertraging
De bouw van de spoortunnel loopt minimaal een jaar vertraging op. Dat liet de gemeente Delft deze week weten. De eerste spoortunnel had in 2013 af moeten zijn en de tweede tunnel in 2016. 2013 wordt hoe dan ook niet gehaald. “We hebben bij de voorbereidingsfase te positief geschat hoeveel tijd het zou kosten om alle kabels in de grond te verleggen en de verkeersstromen goed af te stemmen”, zegt een woordvoerder van de gemeente. De aannemers stuiten bovendien regelmatig op weesleidingen. Dat zijn kabels waarvan niet bekend is van wie ze zijn. Voordat die verlegd worden, moet de eigenaar gevonden zijn. De gemeente onderzoekt nog hoeveel extra geld het project zal kosten door de vertraging.

Californië
De waterhuishouding van de dichtstbevolkte Amerikaanse staat is zorgelijk. Het centrum voor waterbeheer aan de universiteit van Californië zoekt manieren om aan vaak tegenstrijdige eisen te voldoen. Zo moet de ecologie beschermd worden en ook de drinkwatervoorziening zeker gesteld. De directeur professor Jay Lund houdt er 21 juni een lezing over. Met gratis lunch voor aanmelders.

Aanvang 12 uur, lezing 12.30 uur, Civiele Techniek zaal E. Aanmelding via a.n.taal@tudelft.nl

IJsland
Tien scholieren uit alle hoeken van Nederland hebben met hun profielwerkstukken een reis naar IJsland gewonnen met de Delftse emeritus hoogleraar geologie Salle Kroonenberg. De reis is georganiseerd door Aarde.nu, een samenwerkingsverband tussen de aardwetenschappelijke opleidingen van vijf universiteiten waaronder die van de TU. De recente vulkanische activiteit van de Eyafjallajökull maakt de reis dit jaar extra bijzonder. Met de prijsvraag wil Aarde.nu aardwetenschappelijke opleidingen onder de aandacht brengen.

Hippolytuslezing
Onbedoeld leidt het gebruik van technologie vaak tot schrijnende toestanden. Zoals overbevissing en het drijvende plasticeiland in de Stille Oceaan. Volgens professor Jeroen van den Hoven (TBM) moeten we in de eenentwintigste eeuw een balans vinden tussen nieuwe technologie en rechtvaardige internationale samenwerking. De hoogleraar ethiek en technologie verzorgt zondag 20 juni de Hippolytuslezing.

DOK, Vesteplein 100, Delft, 11.30 - 12.30 uur, deur open vanaf 11.00 uur.

Balans
Een goede balans tussen werk en privé wordt voor hoogopgeleiden minder belangrijk. Dat blijkt uit de Nobiles MotivatieMonitor 2010. Bij de vraag ‘wat wil je over vijf jaar op werkgebied hebben bereikt’, zette 53 procent de balans werk-privé op de eerste plek. In 2008 was dat nog 65 procent. Voor 64 procent is persoonlijke ontwikkeling de grootste carrièreambitie en 58 procent vindt plezier in het werk belangrijker dan salaris. In 2008 was dat nog 43 procent.

www.nobilesmedia.nl

Online
Promovendus ir. Bart Wols heeft als eerste zijn onderzoeksgegevens vrij toegankelijk online gezet bij het 3TU datacentrum. “Het onderzoek is publiek gefinancierd. Dan is het normaal dat je de resultaten toegankelijk maakt”, aldus de onderzoeker bij gezondheidstechniek van Civiele Techniek en Geowetenschappen. Zijn onderzoek gaat over de toepassing van numerieke stromingsleer (CFD) bij drinkwaterzuivering. Wols promoveert op 21 juli.

Stiphuwelijk
Ze gaven elkaar het jawoord op de plek waar ze elkaar tien jaar geleden leerden kennen. De twee oud-raadsleden van de partij Studenten Techniek in Politiek (Stip) Noud Schoenmakers en Suzanne Wielens traden zaterdag 12 juni in het huwelijk in de monumentale Delftse raadszaal, zo meldt De Telegraaf. De voormalige TU-studenten zaten tussen 2000 en 2008 in de fractie, maar hebben inmiddels een carrière in het internationale bedrijfsleven.

Nuna5
Zonnewagen Nuna5 heeft een facelift ondergaan. Donderdag presenteert het Nuon Solar Team de nieuwe Nuna bij Museum het Prinsenhof. Projectbegeleider Wim Thijs, Stip-wethouder Pieter Guldemond en een ontwerper van de Porseleyne Fles geven een toelichting. De Nuna is aangepast voor het gebruik op een racecircuit. In het weekend 31 juli - 1 augustus zal de Nuna deelnemen aan de Suzuka Dream Cup in Japan.

Museum het Prinsenhof, 17 juni, 12.00 – 12.30 uur.

Groen
Met veel groen vertoon is eind vorige week de internetsite www.duurzamestudent.nl gelanceerd. Dat gebeurde met feestelijke bijeenkomsten in danspaleis Escape en nachttheater Sugar Factory in Amsterdam. De site is een initiatief van Morgen, een ‘studentennetwerk voor een duurzame toekomst’. Reden voor de site is volgens Morgen-voorzitter Taco Nijssen dat onder de gemiddelde student aan het woord duurzaamheid nog het geitenwollen sokken imago kleeft. De site geeft duurzame adviezen over studie, carrière en lifestyle. Het gaat dan om onder meer ‘de negen leukste manieren om groen, goedkoop en hip te zijn’ en tips voor duurzaam shoppen in onder meer Rotterdam en Nijmegen. Er is ook aandacht voor schone kleding ‘van bamboe boxer tot brandnetel bh’, Books4Life, een winkelketen in tweedehands boeken waarvan de opbrengst naar goede doelen gaat, en Rank a Brand over het beoordelen van bedrijven op duurzaamheid.

Bestuursbeurzen
Na een maandenlange patstelling met het college van bestuur (cvb) haalt de studentenraad (sr) nu bakzeil: de uitkering per garantiemaand gaat omlaag. Drie jaar lang. Niet met terugwerkende kracht, maar alleen voor studenten die nog commissie- of bestuurswerk gaan doen. Voor het bedrag per maand volgt nog overleg. Het totale budget voor de garantiemaanden blijft vervolgens drie jaar constant en stijgt mee met de inflatie. Daarmee is een eind gekomen aan een felle discussie over het voorgenomen besluit van het cvb om tien procent te bezuinigen op bestuursbeurzen. De sr schakelde zelfs een advocaat in omdat de raad meende instemmingsrecht te hebben op het totaal aantal maanden dat de TU vergoedt na bestuurswerk. Dat bleek niet zo te zijn.