Inspectie: puinhoop bij kunsthogeschool Codarts

De administratie is een puinhoop, het onderwijs rammelt en de examencommissie functioneert slecht. Alleen met het 'artistieke eindniveau' van de studenten van kunsthogeschool Codarts is niets mis, stelt de Onderwijsinspectie.

In september trad collegevoorzitter Jikkie van der Giesen af. Ze zou zich schuldig hebben gemaakt aan mismanagement en fraude, zeiden medewerkers van hogeschool Codarts. Vrienden en kennissen zouden door haar getrakteerd zijn op reisjes, cadeaus en verblijven in appartementen van de hogeschool.

In oktober vorig jaar startte de Onderwijsinspectie een onderzoek. Het ‘vooronderzoek’ naar de snoepreisjes en cadeaus loopt nog, maar het rapport over de kwaliteitscontrole op het onderwijs is er nu.

De inspectie heeft aanwijzingen dat het management geforceerd de administratie op orde heeft willen brengen. 'De instelling heeft daarbij de grenzen opgezocht', aldus de rapporteurs. 'Tot een doelbewuste ernstige vertekening van de onderwijswerkelijkheid heeft dit echter niet geleid.'

Op korte termijn moet de hogeschool haar administratie op orde brengen en het eindniveau van haar studenten beter waarborgen, aldus de Inspectie. De theoretische vakken zijn 'incidenteel in het gedrang gekomen'. Het gaat dan om vakken als muziek- of dansgeschiedenis en cultureel ondernemerschap, maar het zou ook voor scripties gelden.

Het artistieke eindniveau van de studenten die een dans-, muziek- of circusopleiding aan de hogeschool volgen, is ondanks alles op orde. Dat komt volgens de Inspectie doordat er streng geselecteerd wordt aan de poort, de opleiding veel getalenteerde buitenlandse studenten aantrekt en doordat opdrachten door meerdere docenten worden beoordeeld.

Bovendien is er een openbaar eindexamen en doen afgestudeerden van Codarts het op de arbeidsmarkt even goed als die van andere kunstvakhogescholen. De centrale examencommissie functioneert volgens de Inspectie niet helemaal volgens de wet, al gaat het de goede kant op.

Uiterlijk 1 maart 2012 moet Codarts een verbeterplan aanleveren. De hogeschool heeft vervolgens één jaar de tijd om dat uit te voeren. De Inspectie houdt daarbij de vinger aan de pols en doet begin 2013 opnieuw onderzoek.

Verder vraagt de Inspectie de NVAO om bij toekomstige accreditaties 'speciale aandacht' te besteden aan de toetsing van theoretische vakken, en het vrijstellingenbeleid.

Codarts laat middels een persbericht weten de lessen uit het rapport 'zeer serieus' te nemen en de eerste veranderingen al te hebben doorgevoerd. Zo is er een interim-collegevoorzitter aangesteld en zal een ‘plan van aanpak’ op tijd worden ingeleverd.

27 augustus 2014 18.16

TBM verhuist niet(s)

Consternatie aan de TU na een bericht in AD/Haagsche Courant dat de universiteit een aantal opleidingen van Techniek, Bestuur en Management (TBM) naar de Haagse campus zou verhuizen. Het bericht is onjuist.
27 augustus 2014 12.45

Metamorfose voor kantine aula

Metamorfose voor kantine aula ​Geen lange tafels meer in de kantine, maar kleine zitjes met vier stoelen en treinbanken, individuele werkplekken en een loungehoek bij de vernieuwde koffiebar die voortaan ‘Café 015’ heet.

27 augustus 2014 12.32

Enkele grote studentenverenigingen 18+

Tot de studentenverenigingen die geen minderjarigen meer toelaten, behoren onder meer de corpora van Amsterdam, Utrecht en Leiden.
25 augustus 2014 15.00

Bestuurders hoger onderwijs bezorgd over lager salaris

De werkgeversverenigingen van universiteiten en hogescholen zijn tegen verdere verlaging van het salaris van bestuurders en toezichthouders. Ze hebben beide een brief geschreven aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

25 augustus 2014 08.40

​Universiteiten besteden niet genoeg aandacht aan onderwijs

​Universiteiten besteden niet genoeg aandacht aan onderwijs Aan de vooravond van het nieuwe studiejaar benadrukt onderwijskeurmeester Anne Flierman opnieuw: universiteiten moeten meer aandacht besteden aan hun onderwijs.
25 augustus 2014 08.38

​Particuliere verhuurders verlichten kamernood studenten

Zelfs in grote studentensteden als Amsterdam en Utrecht vinden studenten sneller dan voorheen een kamer. Vooral op de particuliere woningmarkt zijn er meer kamers beschikbaar.