In memoriam: Ootje Oxenaar

Met droefheid delen wij mede dat op 14 juni 2017 emeritus hoogleraar Ootje (Robert) Oxenaar is overleden. Ootje’s uitvaart vindt op zondag 18 juni in besloten kring plaats in de USA.

(Foto: fam. Oxenaar)

Ootje was buitengewoon hoogleraar visuele overdracht en presentatie en werkte tussen 1978-1991 op de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft.

'Hij leerde ons kijken, analyseren en filosoferen'

TU-professor design conceptualization and communication Jeroen van Erp studeerde in 1988 bij Ootje Oxenaar af:

"Ootje gaf het begrip inspirerend een geheel nieuwe lading, niet voor niets zaten zijn colleges altijd bomvol. Van tevoren wist je nooit waar hij het over ging hebben, maar dat maakte niet uit. Hij leerde ons kijken, analyseren en filosoferen."

"Hij wist met zijn ontwerpen een heel groot publiek te ontroeren, wat ons studenten mateloos intrigeerde. Maar het was bijzonder dat in zijn colleges duidelijk werd dat zijn motieven altijd heel persoonlijk waren."

"Memorabel zijn de twee speciale colleges die hij heeft gegeven waarbij we een inkijkje kregen in hoe de nieuwe bankbiljetten tot stand waren gekomen – eerst die van 50 gulden in '82, later het 250 gulden biljet in '85. Hiervoor moest uitgeweken worden naar de Aula, die vervolgens ook tot in de nok vol zat. Hij hield beide keren een persoonlijk en betoverend verhaal over geld, macht, verdriet, poëzie, identiteit en de kracht van beeld."

"Hij was altijd beschouwend, onverschrokken en non-conformistisch. Dat laatste maakte hem ook 'hard to handle', maar hij wist er met heel veel charme mee weg te komen. Hij heeft heel veel bijgedragen aan de humuslaag waarop in de decennia daarna het Dutch Design is gaan bloeien."

De familie organiseert ter nagedachtenis aan Ootje een herdenking op zaterdag 7 oktober vanaf 18:00 uur in het Gemeentemuseum te Den Haag.