​Huisbaas pand koolmonoxide is boos

Negen Delftse studenten en hun visite werden maandagnacht geëvacueerd toen ze de brandweer vroegen om advies na het meten van koolmonoxide. Waarom belden ze mij niet?, vraagt huisbaas Ploegmakers zich af.

De studenten hadden vorige week koolmonoxidemelders gekocht na problemen met hun verwarming. Ze vertelden dat ze de boel niet vertrouwden, nadat klusjesmannen de ketel hadden gerepareerd. Toen ze de melders installeerden, maten die meteen lage waarden koolmonoxide. Na oplopen van die meters op maandagavond, belden ze de brandweer om advies. Wat volgde was een tijdelijke evacuatie. De oorzaak bleek een defecte cv-ketel te zijn in de kelder van de koffiezaak op de begane grond, waarna de brandweer de gemeente adviseerde de zaak een stookverbod te geven tot na reparatie.

Beschuldigd

Een van de vijf studenten die Delta sprak zei zich niet veilig te voelen en naar een andere woning te willen als dit probleem niet serieus wordt genomen door de huisbaas. Gevraagd om een reactie stelt de heer H. Ploegmakers de vraag waarom de studenten hem niet hebben gebeld. Dan was hij namelijk meteen gekomen. "Nu voel ik mij ten onrechte beschuldigd. Ik werd pas dinsdagochtend om half negen geïnformeerd door een medewerkster van de koffiezaak."

Ploegmakers is boos: de koolmonoxide kwam immers uit de kelder van de koffiezaak en niet van de verwarming van de studenten. "Die was niet gerepareerd door 'klusjesmannen', maar door een erkend en gecertificeerd bedrijf." Welk bedrijf dat is, wil Ploegmakers niet zeggen 'om het bedrijf te beschermen'. Wantrouwen hierover zegt hij zelf wel weg te nemen bij de studenten.

Wekelijkse controle

De huisbaas zegt elke week het gebouw te controleren. "Ik neem het zo serieus dat ik tweemaal per week het gebouw bezoek. Zaterdagochtend om 8 uur controleer ik de ruimte: de doorgangen, de keuken, de magnetron en de ovens. Als iemand de doorgang belet geef ik een waarschuwing, want ik ben verantwoordelijk. Brandbare dingen zoals affiches en kerststukjes zijn niet toegestaan. Op elke verdieping hangen brandblussers en er zijn twee nooduitgangen gemaakt."

Is hij geschrokken? "Ik schrik nergens van. Ik denk alleen: verdomme, waarom zijn die spullen in de koffiezaak niet op orde? Ik ga die voortaan zelf controleren. Het zit bij mij heel hoog."