GroenLinks-congres verwerpt studietaks

Het is de jongerenafdeling van GroenLinks niet gelukt om het plan voor een leenstelsel uit het verkiezingsprogramma te halen. Dat was ook nergens voor nodig, vindt Kamerlid Jesse Klaver.

Afgelopen weekend hield de partij een congres, waar de leden over de kieslijst en het verkiezingsprogramma konden stemmen. De GroenLinks-jongeren stelden het standpunt over de studiefinanciering ter discussie. Zij willen de basisbeurs niet vervangen door een leenstelsel, maar door een systeem waarin studenten een ‘loon’ krijgen en dan na afstuderen iets meer belasting moeten betalen: een zogenoemde ‘studietaks’. In dat systeem hebben studenten geen individuele schuld en betalen rijken meer dan armen.

De stemuitslag was bijna fifty-fifty, zegt Jojanneke Vanderveen van Dwars, de jongerenafdeling van GroenLinks. “Het is jammer dat er nu toch een leenstelsel in het verkiezingsprogramma staat.”

Maar Kamerlid Jesse Klaver is er niet rouwig om. “We hebben een sociale variant van het leenstelsel. We willen het collegegeld met een paar honderd euro verlagen en de aanvullende beurs verhogen. Bovendien gaan we ervoor zorgen dat studenten geen last hebben van de lening als ze bijvoorbeeld een hypotheek willen.”

Volgens Vanderveen wordt er te rekenkundig naar het voorstel voor studieloon gekeken. Een lening aan studenten staat anders in de begroting dan een collectieve verrekening via de belastingen – terwijl het in principe evenveel kost.

Het is nog lang niet zeker dat er werkelijk een leenstelsel komt, denkt ze. “Veel partijen zijn ervoor, maar hun ideeën over de uitwerking verschillen enorm. Het is eigenlijk een schijnovereenstemming. Ik hoop dat GroenLinks niet zomaar ja zegt tegen een leenstelsel.”

18 april 2014

De tien geboden van de TU

De TU introduceert dit jaar tijdens de opening van het collegejaar een Code of Honour voor studenten. Het betreft een doorvertaling van de gedragscode voor integriteit.
17 april 2014

Hogescholen willen studenten strenger selecteren

Hogescholen moeten meer mogelijkheden krijgen om instroomeisen te stellen aan studenten. Die oproep deed Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, zojuist aan minister Bussemaker.

17 april 2014

Lat omhoog, uitval omlaag: 'Lastig om balans te vinden'

Studentenorganisaties maken zich zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs, instellingen worstelen met tegenstrijdige eisen. “Hoe verbeter je het rendement en blijf je toch voor iedereen toegankelijk?”
17 april 2014

Keuzegids Deeltijd gooit handdoek in de ring

De keuze voor een deeltijdopleiding wordt steeds eenvoudiger nu hun aantal in veel vakgebieden tot nul nadert. De Keuzegids Deeltijd & Duaal verschijnt vandaag waarschijnlijk voor het laatst.

President Bolivia bezoekt TU

President Bolivia bezoekt TU De president van Bolivia, Evo Morales, bracht afgelopen dinsdagochtend een bliksembezoek aan de TU om de samenwerking tussen zijn land en de TU Delft te bespreken.
17 april 2014

‘De macht is aan de toezichthouder’

‘De macht is aan de toezichthouder’ Sprekers uit Finland, Denemarken en Frankrijk zijn de trekkers op het afscheidssymposium van John Groenewegen, hoogleraar economie van infrastructuren bij TBM, op vrijdag 23 mei in de aula.