G500 claimt overwinning op CDA-congres

Het CDA wil alsnog de basisbeurs voor masterstudenten behouden. Het verkiezingsprogramma is aangepast dankzij de G500, claimt voorman Sywert van Lienden.

Aanvankelijk stond in het CDA-programma alleen dat de basisbeurs voor bachelorstudenten behouden moest blijven, maar leden van de partij konden nog aanpassingen voorstellen. De jongerenafdeling van het CDA (de CDJA) stelde voor om het standpunt over de studiefinanciering te wijzigen. De G500 steunde dat.

De G500 is niet verbonden aan één partij. De aanhangers worden lid van VVD, PvdA en CDA om op partijcongressen met honderden tegelijk te kunnen stemmen over onderwerpen die voor jongeren belangrijk zijn.

Maar zonder de G500 zou dit voorstel er ook doorheen zijn gekomen, meent Kamerlid Jack Biskop. “Er waren zo’n vijftienhonderd mensen op het CDA-congres en de G500 kwam met 250 aanhangers. Tachtig procent van de aanwezigen stemde vóór dit amendement. Zonder die 250 stemmen zou het er dus ook doorheen zijn gekomen.”

Dat klopt niet, reageert Van Lienden. “Het congres was verspreid over twee dagen en vrijdag was het bovendien verspreid over verschillende zalen. Toen dit onderwerp speelde, waren er ongeveer 150 mensen in de zaal, waarvan zo’n tachtig van de G500. Anders had het voorstel het waarschijnlijk net niet gehaald.”

Maar het CDJA kijkt daar anders tegenaan. “Als ze er niet waren, hadden we ook een meerderheid”, denkt voorzitter Arrie Vis. “Ik snap wel dat Sywert het graag wil claimen, maar dat kan eigenlijk niet. Ze waren daar met hooguit veertig man in een zaal met honderdvijftig à tweehonderd leden.”

De G500 gaf wel de doorslag bij het versneld verhogen van de AOW-leeftijd, zegt Vis. “Dat was ook een voorstel van het CDJA en toen lag de stemverhouding rond de vijftig procent.”

23 april 2014

TU krijgt Sports Engineering Institute

De TU opent in september een Sports Engineering Institute. Met deze bundeling van onderwijs en onderzoek op het gebied van sport wil de TU zich profileren als sportuniversiteit.

Eerste ‘Toffe peer’ naar Tilburgs universiteitsbestuur

Tilburgse universiteitsbestuurders nemen de medezeggenschap serieus en ontvangen daarom de ‘Toffe peer award’. De Hogeschool Leiden wordt op de vingers getikt en krijgt de ‘Rotte appel award’.

22 april 2014

Evenement tegen vooroordelen over managers

Veel Delftse studenten onderschatten het belang van management in de techniek, stelt TBM-studievereniging Curius. Vandaar dat Curius op 8 mei een workshopdag organiseert voor alle TU-studenten. “Een manager is niet iemand in een strak ...
22 april 2014

Vijf manieren om Delta online te lezen

Vijf manieren om Delta online te lezen Hongerig naar nieuws over de TU Delft, maar geen Delta magazine binnen handbereik? Ook online kun je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van de universiteit en van algemeen onderwijs- en wetenschapsnieuws.

21 april 2014

Kamer blijft kritisch over afpakken studiepunten

Mogen onderwijsinstellingen studiepunten laten vervallen, enkel en alleen omdat studenten te traag studeren? Regeringspartij VVD vindt van wel, maar andere partijen hebben hun twijfels of spreken zelfs van misbruik.
21 april 2014

Bussemaker gaat beter mikken met haar zwaarste wapen

Minister Bussemaker gaat de wet aanpassen om haar zwaarste wapen tegen wanbestuur beter te kunnen gebruiken. Ze wil voorkomen dat ze onverhoeds met lege handen staat als ze falende onderwijsinstellingen tot de orde wil roepen.