Eerste stap naar een tweede Bob Dylan

Welke student kan het beste liedjes schrijven en zingen? Volgende week strijden Delftse studenten in een voorronde van het festival Nootuitgang om een plekje in de finale in Nijmegen.

Je zet de eerste tonen van je nieuwste hit in en een enorm gejuich stijgt op uit het publiek. De deelnemers aan de Nootuitgang Student Singer/Songwriter Contest kunnen dit alleen nog dromen. Maar de landelijke studentenwedstrijd waarin de beste zanger/liedjesschrijver wordt gekozen, kan een eerste stap naar een tweede Bob Dylan zijn.

De finale van de derde editie van de wedstrijd is op 2 juni in Nijmegen. De prijs is nog niet bekend, zegt de Nijmeegse organisator Stephan van Peursem. "Maar ik ben bezig optredens en studiotijd voor de winnaar te regelen." Volgende week donderdag strijden Delftse studenten in een voorronde op het cultureel centrum om een finaleplaats.

Een van de deelnemers is Bas Beelen, vijfdejaars student informatica. Met zijn band Portray speelt hij volgende week het liedje 'Roadsigns', dat hij schreef toen hij zeventien was. Waar het nummer over gaat, kan Beelen moeilijk zeggen. Als liedjesschrijver zet hij dat liever op papier. "Het gaat over dat je veel te lang om iemand heen kunt blijven draaien, terwijl je eigenlijk al wel van elkaar weet dat je elkaar leuk vindt", probeert Beelen toch.

Beelen deed er een jaar over om 'Roadsigns' te schrijven. "Dat is lang, maar het was mijn eerste nummer", zegt Beelen. "'In time', het eerste liedje dat ik met Portray speelde, was binnen tien minuten af. Alles klopte in één keer."

Beelen en de andere bandleden steken veel tijd in de muziek. "Ik wil graag dat onze muziek gehoord wordt." De band is goed op weg, met een paar optredens per maand. En een cd met eigen nummers, die Beelen bijna allemaal schreef. "We hebben echt een eigen stijl. Jazzy popliedjes." Beelen denkt volgende week een goede kans te maken. "Het is een uniek nummer en origineel, met een celliste erbij."

Ook Luuk Duijndam schat zijn kansen hoog in. Een half jaar geleden richtte de tweedejaars civiele-techniekstudent met drie studiegenoten de band Civil op. Pop/softrock spelen ze.

"Als het lukt, is dat wel heel gaaf", antwoordt Duijndam op de vraag of hij voltijds muzikant wil worden. "Onze band bestaat nog maar kort, dus met wedstrijden als Nootuitgang doen we podiumervaring op. En als we winnen is het misschien een springplank naar meer."

Duijndam en zijn band spelen in de voorronde het liedje 'Mirrors'. De inspiratie haalde Duijndam twee jaar geleden uit het zinnetje 'Objects in the mirror are closer than they appear'. In Australië, waar hij toen een jaar woonde, stond dit op alle achteruitkijkspiegels. "Ik dacht: hier zit een diepere betekenis in. 'Mirrors' gaat over iemand die zichzelf niet meer herkent in de spiegel, die een beetje verdwaald is in de wereld", zegt Duijndam. "Maar degene in de spiegel is niet altijd een vreemdeling, hij is dichterbij dan je denkt." Met zijn gitaar bij een kampvuur voor de tent schreef hij vervolgens de tekst.

Daarmee hoopt hij de Delftse voorrondejury te overtuigen. Daarin zitten drie docenten van het cultureel centrum, die volgens organisator Pim Ikink op de zang en muziek, maar ook op de opbouw van het nummer zullen letten. Van Peursem denkt dat vooral het nummer zelf belangrijk is. "Het hoeven geen Idols-sterren met een X-factor te zijn. De finalisten moeten goede liedjes schrijven", legt hij uit. "Zoals Spinvis. Dat is een van de beste singer/songwriters van Nederland en dat is ook niet het prototype mooie man of goede zanger."

Zanger Bas Beelen en zijn band Portray treden op bij de presentatie van hun eerste cd. Ze hopen volgende week met het nummer 'Roadsigns' een plek in de finale van singer/songwriterwedstrijd Nootuitgang in Nijmegen te veroveren. (Foto: Hanne Nijhuis)