Delftse orthopeden gaan 3D

Orthopeden van het Reinier de Graaf Gasthuis zijn de eersten die vanaf vandaag gebruik maken van driedimensionale beelden voor een beter beeld van gewrichtsklachten . De software wordt geleverd door TU-spinoff Clinical Graphics.

Een been bewegen met je muis - Beeld: Clinical Graphics

Ook voor ervaren orthopedisch chirurgen kan het nog lastig zijn om op rontgenfoto’s te zien waarom een patiënt pijnklachten heeft in heup of schouder. Laat staan dat duidelijk is wat er bij een operatie zou moeten gebeuren.

Alweer zeven jaar geleden ontwikkelde dr.ir. Peter Krekel daarom tijdens zijn afstuderen computer graphics die een driedimensionale reconstructie van het gewricht maakt op basis van CT-scans. Vorig jaar promoveerde hij op hetzelfde onderwerp en won zijn bedrijf Clinical Graphics de Philips Innovation Award.

Met de software van Clinical Graphics kan een gebruiker het bot en het gewricht ten opzichte van elkaar bewegen waardoor duidelijk wordt wat er wringt. Ook berekent de programmatuur de bewegingsvrijheid van protheses. (Delta, 6 april 2011).

“Met de bewegende 3D-beelden kan je goed zien of de klachten van een patiënt worden veroorzaakt door de vorm van het gewricht”, zegt orthopedisch chirurg Rolf Bloem van het Reinier de Graaf Gasthuis op de TU-site. “Je weet dan ook meteen waar je moet zijn tijdens de operatie. Bijkomend voordeel is dat door de bewegende beelden patiënten ook goed begrijpen wat er met hun heup aan de hand is en wat een operatie voor hen kan betekenen.”

TU-alumnus Krekel is opgetogen over zijn eerste klant: “Het is fantastisch om te zien dat het onderzoek nu écht gebruikt wordt om patiënten beter te behandelen.” Krekel wil zijn techniek nu verder ontwikkelen voor schouder- en knieoperaties.

29 augustus 2014 12.35

Wouter Bos: 'Kom te laat en je valt op'

Kom bij vergaderingen te laat binnen en ga te vroeg weg. Dan val je op, vertelde Wouter Bos aan honderden nieuwe eerstejaars studenten van de Vrije Universiteit in een grappige toespraak over netwerken.
29 augustus 2014 12.34

Bussemaker ligt niet wakker van oud-studenten die niet aflossen

Onderwijsminister Bussemaker maakt zich geen zorgen over oud-studenten die hun studieschuld tijdelijk niet aflossen. “De genoemde cijfers zijn voor mij geen verrassing, noch een bron van ongerustheid.”

28 augustus 2014 21.51

Thom de Graaf: scheiding hbo en wo niet meer van deze tijd

De strikte scheiding tussen mbo, hbo en wo is niet meer van deze tijd en op den duur ook niet meer houdbaar, zei de voorzitter van de Vereniging Hogescholen zojuist.
28 augustus 2014 16.01

Acht op de tien hbo-docenten master in 2016

Over twee jaar moet minstens tachtig procent van alle hbo-docenten een master- of doctorsdiploma op zak hebben. Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker herhalen die doelstelling in een brief aan de Tweede Kamer.

28 augustus 2014 15.59

Rechter moet zich uitspreken over hoogte collegegeld

Blijdschap bij studenten die vechten tegen het hoge collegegeld voor tweede studies. Ze hebben het hoger beroep gewonnen in hun zaak tegen acht universiteiten. De civiele rechter moet nu een uitspraak doen over de hoogte van het ...
28 augustus 2014 15.47

​‘Tekort aan studieplekken bij TU’

De studentenraad maakt zich zorgen over een tekort aan studieplekken binnen de TU. Volgens berekeningen van de raad zijn er zevenduizend nodig, maar zijn er momenteel 5600 beschikbaar.