Collegegeldvrij besturen: de instellingen kiezen

Studenten die een fulltime bestuursjaar doen hoeven als het aan de Tweede Kamer ligt straks geen collegegeld meer te betalen. Op die manier hebben ze minder gauw last van de langstudeerboete.

Studenten die zich een jaar fulltime inzetten voor hun vereniging, de medezeggenschap of bijvoorbeeld topsport en intussen geen onderwijs volgen, kunnen zich uitschrijven bij hun hogeschool of universiteit. Door een contract met hun instelling te sluiten dat ze na het jaar hun studie als gepland zullen hervatten, behouden ze het recht op een bestuursbeurs uit het profileringsfonds van hun instelling en op studentenhuisvesting.

Kamerleden Anne-Wil Lucas (VVD) en Boris van der Ham (D66) kondigden het plan voor “collegegeldvrij besturen” al eerder aan, maar staatssecretaris Zijlstra was niet enthousiast. De twee kondigden aan door te zetten en hebben nu een amendement ingediend bij de Tweede Kamer om het alsnog wettelijk te regelen tijdens de behandeling van het wetsvoorstel ‘studeren is investeren’. Vorig jaar bleek al dat een Kamermeerderheid achter het plan staat.

Of elke Nederlandse student in de toekomst van de regeling kan profiteren is nog niet duidelijk. Universiteiten en hogescholen mogen zelf bepalen óf ze de regeling gaan invoeren en welke functies ervoor in aanmerking komen. “Als universiteiten een bloeiend studentenleven belangrijk vinden, gaan ze hier volop gebruik van maken”, stellen Lucas en Van der Ham in een persbericht.

Sinds de invoering van de langstudeerboete mogen studenten nog maar één jaar uitlopen voor ze drieduizend euro extra collegegeld moeten betalen. Een bestuursjaar telt nu gewoon mee voor de studieduur en dat werkt ontmoedigend, vinden VVD en D66. Studentenorganisaties ISO en LKvV beamen dat, maar zijn teleurgesteld dat de regeling niet voorziet in een lening bij DUO. Ze roepen D66 en de VVD op daar nog eens naar te kijken, omdat een beurs uit het profileringsfonds vaak niet toereikend is om te voorzien in de kosten voor levensonderhoud.

29 augustus 2014 12.35

Wouter Bos: 'Kom te laat en je valt op'

Kom bij vergaderingen te laat binnen en ga te vroeg weg. Dan val je op, vertelde Wouter Bos aan honderden nieuwe eerstejaars studenten van de Vrije Universiteit in een grappige toespraak over netwerken.
29 augustus 2014 12.34

Bussemaker ligt niet wakker van oud-studenten die niet aflossen

Onderwijsminister Bussemaker maakt zich geen zorgen over oud-studenten die hun studieschuld tijdelijk niet aflossen. “De genoemde cijfers zijn voor mij geen verrassing, noch een bron van ongerustheid.”

28 augustus 2014 21.51

Thom de Graaf: scheiding hbo en wo niet meer van deze tijd

De strikte scheiding tussen mbo, hbo en wo is niet meer van deze tijd en op den duur ook niet meer houdbaar, zei de voorzitter van de Vereniging Hogescholen zojuist.
28 augustus 2014 16.01

Acht op de tien hbo-docenten master in 2016

Over twee jaar moet minstens tachtig procent van alle hbo-docenten een master- of doctorsdiploma op zak hebben. Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker herhalen die doelstelling in een brief aan de Tweede Kamer.

28 augustus 2014 15.59

Rechter moet zich uitspreken over hoogte collegegeld

Blijdschap bij studenten die vechten tegen het hoge collegegeld voor tweede studies. Ze hebben het hoger beroep gewonnen in hun zaak tegen acht universiteiten. De civiele rechter moet nu een uitspraak doen over de hoogte van het ...
28 augustus 2014 15.47

​‘Tekort aan studieplekken bij TU’

De studentenraad maakt zich zorgen over een tekort aan studieplekken binnen de TU. Volgens berekeningen van de raad zijn er zevenduizend nodig, maar zijn er momenteel 5600 beschikbaar.