Chaotische all-inclusive

Chaos aan de Schie. Klinkt als stakende schippers, ís een prachtig cultureel culinair evenement bij Lijm&Cultuur. Was het in de voorgaande jaren nog vooral een culinaire happening, dit jaar maken theater- en muziekvoorstellingen het festival tot een letterlijk lekker, chaotisch totaalplaatje.

Net zo belangrijk als de gerechten van chef-kok Jannie Munk zijn de voorstellingen en muziek tijdens Chaos aan de Schie. (Foto: Lijm&Cultuur)
Net zo belangrijk als de gerechten van chef-kok Jannie Munk zijn de voorstellingen en muziek tijdens Chaos aan de Schie. (Foto: Lijm&Cultuur)

Uit eten gaan, dat was vroeger iets wat alleen je ouders deden. Maar met programma’s als ‘Topchef’ en ‘Herrie in de Keuken’ is eten tegenwoordig iets wat bijna iedereen belangrijk én leuk vindt. Hoe fijn is het dan als al dat lekkers ook nog eens gepaard gaat met mooie voorstellingen en goeie muziek?

Eigenlijk was Chaos aan de Schie een louter culinair evenement, toen het drie jaar geleden voor het eerst werd gehouden bij Lijm&Cultuur. Chef-kok Jannie Munk, 23 jaar lang eigenaar van restaurant L’Orage aan de Oude Delft, was toe aan een nieuwe uitdaging toen ze haar restaurant in 2008 verkocht. Ze liep Antoinette Wijffels van Lijm&Cultuur tegen het lijf, en even later was een maand lang culinair entertainment onder de naam Chaos aan de Schie een feit. Gewoon culinair genieten met eerlijke producten, en af en toe een ‘cultureel bijgerecht’.

Maar tijden veranderen en het succes van de voorgaande jaren smaakte naar meer. Dus is Chaos aan de Schie behalve culinair, dit jaar vooral ook cultureel verantwoord, met een Keltische en Scandinavische twist. Een intiem concert van De Andersons bijvoorbeeld, die het repertoire van Cornelis Vreeswijk zingen met eigen, Zweedse invloeden. Grote publiekstrekker is de voorstelling ‘Adel Blank’ van Alex van Warmerdam, uitgevoerd door Dario Fo, ondernemers in de kunst. Daarin brengt Blank haar laatste dagen door in haar grote huis, samen met haar ‘personeel’: een hulp in de huishouding, hulp in de keuken, een dienstmeid en een butler. Walter de hond is zijn eigen, behagende ik. De sfeer wordt steeds grimmiger, het personeel ongeduriger, waardoor hun ware aard naar boven komt. Genieten voor iedereen die van de absurdistische humor van Van Warmerdam houdt.

Niet dat het eten te lijden heeft onder de nieuwe koers van het festival vol ‘culturele hoofdgerechten’; dat gaat precies zo door als in voorgaande jaren. Proeverijen met pure smaken en mooie wijnen.

Maar heb je helemaal geen zin in die culinaire hoogstandjes en wil je gewoon even genieten van een fijne voorstelling? Prima! Je kunt losse kaartjes kopen voor alleen voorstellingen of juist alleen eten. Gewoon een wijntje drinken bij mooie muziek is net zo makkelijk als een gezellig diner met je vrienden terwijl je de optredens laat voor wat ze zijn. Al zou dat laatste wel een beetje zonde zijn, want dan mis je ook het optreden van La Troba Kung-Fú, dat speciaal uit Spanje wordt overgevlogen voor het festival. Ze spelen met een mix van ‘rumba, cumbia, dub and kitchen sink; accordion-led mestizo music’. De folkmuziek van Finvarra past al even goed in het plaatje. En het mooiste: het ligt op een steenworp afstand van de TU, je rolt zo door vanuit de collegezaal. Al doet een echte Delftse student het natuurlijk volgens de nummer-één studentensport, en komt lekker in een bootje.

Chaos aan de Schie, tot en met zaterdag 10 maart op het terrein van Lijm&Cultuur. Restaurant open van woensdag t/m zaterdag van 16.00 tot 23.00 uur. Losse kaarten € 20,- /CJP € 15,-. Chaosarrangement met diner € 45,- (aanvang diner uiterlijk 19.00 uur). Voor het programma: www.chaosaandeschie.nl. Reserveringen restaurant: info@lijmencultuur.nl/(015)2629400.


14 april 2014

There's an App for that

There's an App for that “I’m really terrible about remembering to store numbers in my phone,” says Delta’s International Editor Molly Quell, “so I’m constantly getting phone calls from numbers I don’t recognize.” A friend told her about an app ...
14 april 2014

Goed, beter, best

Goed, beter, best Beter worden in de keuken, het lijkt wel een soort heilige graal. Meer dan eens krijg ik de loshangende vraag hoe je beter kunt leren koken. Helaas is daar geen makkelijk antwoord op.

14 april 2014

If you think you can dance

If you think you can dance Ben jij net als de rest van Nederland bevangen door het dansvirus? Gooi je tv uit! Niks 'SYTYCD' of 'Everybody dance now': tijdens het Trend Event Dance Edition 2014 in het sportcentrum leer je alle dansstijlen gewoon zelf.
31 maart 2014

Leftovers

Leftovers De vloek van elk studentenhuis: koken voor een weeshuis en eten als een muis. De hoeveelheden die je in de supermarkt koopt zijn of te klein, of domweg veel te groot. Dus wat doe je met je overgebleven, nou ja, alles? In de ijskast en de ...

31 maart 2014

Onderonsje door de etalageruit

Onderonsje door de etalageruit Lente, vrolijke mensen en theater op straat. Zag het leven er maar altijd zo uit. Delft verandert in het weekend van 5 en 6 april even in een theaterfestival. En het kost geen cent.
17 maart 2014

Koekje erbij?

Persoonlijk ben ik niet echt een koekenbakker; de nobele kunst van patisserie is niet echt mijn forte. Het netjes afwegen en alles, om vervolgens toch een soms tegenvallend resultaat te krijgen. Ik kan me goed herinneren dat ik ooit ...

  Meer