Amsterdam wil nieuw wetenschappelijk topinstituut

De gemeente Amsterdam wil een nieuw kennisinstituut oprichten dat zich op de technologische problemen van grote steden richt. Er is zo’n vijftig miljoen euro voor beschikbaar. Bedrijven en universiteiten mogen er voorstellen voor doen.

Eind vorig jaar meldde Het Parool dat de Amsterdamse PvdA-fractievoorzitter Frank de Wolf graag een nieuwe universiteit binnen de muren van de stad zou laten verrijzen. Dat zou wel bij Station Sloterdijk kunnen, waar toch genoeg kantoorpanden leegstaan.

Nu komt zijn partijgenoot, wethouder Carolien Gehrels van economische zaken, werkelijk met een voorstel, aldus NRC Handelsblad. De gemeente stelt grond, patenten en gebouwen ter beschikking. Ook is er een fonds van vijftig miljoen euro. Maar bedrijven zullen het grootste deel van de investeringen op zich moeten nemen. Het idee erachter is om Amsterdam als economisch centrum te versterken.

Het grote voorbeeld is New York, waar zoiets ook is gedaan. De twee Amsterdamse universiteiten mogen er aan meewerken, maar het instituut moet wel zelfstandig zijn. Bestaande universiteiten zijn volgens een adviseur van de wethouder op zichzelf gericht, terwijl er juist grensoverschrijdende samenwerking is vereist tussen wetenschappers, bedrijven en overheid.

01 september 2014 16.22

Geen Ninja Turtles, wel TU-colleges

Geen Ninja Turtles, wel TU-colleges Masterstudenten van de TU Delft vonden het nogal ‘speciaal’ om vandaag colleges te krijgen in de bioscoop en het Legermuseum. De bioscoopfauteuils zorgden voor een ‘zachtaardig begin’.
01 september 2014 09.34

'Gebrek aan urgentie bij universiteiten'

Nederlandse universiteiten hebben last van 'een merkwaardig gebrek aan urgentie', concluderen de wetenschappers van Science in transition aan de vooravond van het nieuwe collegejaar.

01 september 2014 08.00

Plastic beker taboe

‘Wij drinken melk uit een beker. En jij?’ Dat meldden borden in de kantine van Industrieel Ontwerpen afgelopen weken, waarna bezoekers alleen plastic bekers naast de melktap vonden.Foutje van Sodexo.
29 augustus 2014 12.35

Wouter Bos: 'Kom te laat en je valt op'

Kom bij vergaderingen te laat binnen en ga te vroeg weg. Dan val je op, vertelde Wouter Bos aan honderden nieuwe eerstejaars studenten van de Vrije Universiteit in een grappige toespraak over netwerken.

29 augustus 2014 12.34

Bussemaker ligt niet wakker van oud-studenten die niet aflossen

Onderwijsminister Bussemaker maakt zich geen zorgen over oud-studenten die hun studieschuld tijdelijk niet aflossen. “De genoemde cijfers zijn voor mij geen verrassing, noch een bron van ongerustheid.”
28 augustus 2014 21.51

Thom de Graaf: scheiding hbo en wo niet meer van deze tijd

De strikte scheiding tussen mbo, hbo en wo is niet meer van deze tijd en op den duur ook niet meer houdbaar, zei de voorzitter van de Vereniging Hogescholen zojuist.