‘Kritiek op Health Coach teleurstellend’

“Een teleurstellend artikel dat geen recht doet aan de bevindingen van de deelnemers.” Zo reageert Kees Schotsman op een column van Hans van Maanen in de Volkskrant van 4 februari over het Health Coach-programma van de TU.

“Van de tachtig mensen die het programma hebben afgerond is 98 procent enthousiast met de bereikte resultaten en de aanzet tot meer bewegen, gezonder eten en het voorkomen van stress”, zegt Kees Schotsman van HR (universiteitsdienst). Van Maanen haalt in zijn artikel het Health Coach programma van dr.ir. Luuk Simons door de mangel. Aan de pilot deden vorig jaar 101 TU-werknemers deel. Voor dit jaar is de doelstelling tweehonderd.

Van Maanen vindt de claim ‘grote gezondheidswinst voor vrijwel alle deelnemers’ slecht gefundeerd omdat deze slechts gebaseerd is op een artikel van de Amerikaan Dean Ornish uit 1990 over leef- en voedingsvoorschriften voor personen na een hartinfarct. Van Maanen: ‘Er is geen enkel onderzoek dat aantoont dat het dieet onder gezonde vrijwilligers “gezondheidsvoordelen op lange termijn biedt”.’ Hij hekelt ook de verbanden die worden gelegd bij de voedingsinformatie, onder meer tussen melk en multiple sclerose. ‘Prietpraat (…) en het programma helpt uiteraard tegen chronische vermoeidheid (…) en ziekteverzuim en zorggebruik gaan erg omlaag.’

Schotsman: “Ik heb Van Maanen drie keer gesproken en hem erop gewezen dat meerdere onderzoeken het programma ondersteunen. We gaan op de TU nog onderzoeken of het programma inderdaad leidt tot minder ziekteverzuim en -uitval en hogere productiviteit.” Schotsman stelt vanwege afspraken met verzekeraar Ohra/CZ niet verder op de onderbouwing te kunnen ingaan. Hij bestrijdt dat bij de voedingsvoorlichting direct oorzaak en gevolg worden aangegeven. “Het is een verhaal van ‘wat meer dit, wat minder dat en vind een weg die jou past’.”
Dat Van Maanen zegt dat de instructies over bewegen en de meditatieoefeningen ‘compleet en zonder bronvermelding’ komen uit een brochure van Edufit en van nu-meditatie.nl, noemt Schotsman ‘pertinent onjuist’. “Simons pretendeert niet die zelf te hebben bedacht en hij vermeldt de bronnen in het materiaal.”
Schotsman bestrijdt dat ‘schimmig’ is wat er met de gegevens gebeurt die de deelnemers online bijhouden over bloedwaarden. Van Maanen vreest voor privacyschending. Bedrijfsartsen zouden kunnen meekijken en (meet)gegevens worden later waarschijnlijk door Simons gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Schotsman: “De bedrijfsartsen hebben geen toegang. De gegevens worden geanonimiseerd drie jaar bewaard. Daarvoor hebben de deelnemers getekend.”

Hogeschool NHTV start universitaire master

Voor het eerst gaat een Nederlandse hbo-instelling zelfstandig een universitaire masteropleiding aanbieden. Leisure studies verhuist van de Universiteit van Tilburg naar NHTV Breda.
16 april 2014

Inspectie: ook zesjesstudent moet welkom zijn

De druk op hogescholen en universiteiten neemt toe: het niveau moet omhoog, de uitval omlaag en studenten moeten sneller hun diploma halen. De onderwijsinspectie vreest dat zwakkere studenten daardoor minder welkom zijn.

Climate and smog symposium

Climate and smog symposium Shortly after the publication of the latest report from the International Panel on Climate Change, TU’s Climate Institute organises a symposium on the complex relationship between climate and air quality on Thursday April 17th.
16 april 2014

Hbo’ers presteren goed in universitaire master

Hbo’ers presteren goed in universitaire master Hbo’ers presteren opvallend goed in universitaire masteropleidingen, blijkt uit nieuwe cijfers. Ze doen het soms zelfs beter dan hun medestudenten.

16 april 2014

SURF: 'Minder betalen voor mobiel abonnement'

Studenten en medewerkers krijgen in de toekomst waarschijnlijk flinke korting op hun telefoon- en internetabonnement, verwacht ict-stichting SURF. Het abonnement wordt minstens twintig procent goedkoper.
16 april 2014

Duizenden studiekiezers dreigen deadline te missen

Twee weken voor de deadline van 1 mei hebben nog maar weinig studiekiezers zich ingeschreven voor een opleiding. Wie te laat komt, kan straks geweigerd worden.