‘Kritiek op Health Coach teleurstellend’

“Een teleurstellend artikel dat geen recht doet aan de bevindingen van de deelnemers.” Zo reageert Kees Schotsman op een column van Hans van Maanen in de Volkskrant van 4 februari over het Health Coach-programma van de TU.

“Van de tachtig mensen die het programma hebben afgerond is 98 procent enthousiast met de bereikte resultaten en de aanzet tot meer bewegen, gezonder eten en het voorkomen van stress”, zegt Kees Schotsman van HR (universiteitsdienst). Van Maanen haalt in zijn artikel het Health Coach programma van dr.ir. Luuk Simons door de mangel. Aan de pilot deden vorig jaar 101 TU-werknemers deel. Voor dit jaar is de doelstelling tweehonderd.

Van Maanen vindt de claim ‘grote gezondheidswinst voor vrijwel alle deelnemers’ slecht gefundeerd omdat deze slechts gebaseerd is op een artikel van de Amerikaan Dean Ornish uit 1990 over leef- en voedingsvoorschriften voor personen na een hartinfarct. Van Maanen: ‘Er is geen enkel onderzoek dat aantoont dat het dieet onder gezonde vrijwilligers “gezondheidsvoordelen op lange termijn biedt”.’ Hij hekelt ook de verbanden die worden gelegd bij de voedingsinformatie, onder meer tussen melk en multiple sclerose. ‘Prietpraat (…) en het programma helpt uiteraard tegen chronische vermoeidheid (…) en ziekteverzuim en zorggebruik gaan erg omlaag.’

Schotsman: “Ik heb Van Maanen drie keer gesproken en hem erop gewezen dat meerdere onderzoeken het programma ondersteunen. We gaan op de TU nog onderzoeken of het programma inderdaad leidt tot minder ziekteverzuim en -uitval en hogere productiviteit.” Schotsman stelt vanwege afspraken met verzekeraar Ohra/CZ niet verder op de onderbouwing te kunnen ingaan. Hij bestrijdt dat bij de voedingsvoorlichting direct oorzaak en gevolg worden aangegeven. “Het is een verhaal van ‘wat meer dit, wat minder dat en vind een weg die jou past’.”
Dat Van Maanen zegt dat de instructies over bewegen en de meditatieoefeningen ‘compleet en zonder bronvermelding’ komen uit een brochure van Edufit en van nu-meditatie.nl, noemt Schotsman ‘pertinent onjuist’. “Simons pretendeert niet die zelf te hebben bedacht en hij vermeldt de bronnen in het materiaal.”
Schotsman bestrijdt dat ‘schimmig’ is wat er met de gegevens gebeurt die de deelnemers online bijhouden over bloedwaarden. Van Maanen vreest voor privacyschending. Bedrijfsartsen zouden kunnen meekijken en (meet)gegevens worden later waarschijnlijk door Simons gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Schotsman: “De bedrijfsartsen hebben geen toegang. De gegevens worden geanonimiseerd drie jaar bewaard. Daarvoor hebben de deelnemers getekend.”

27 augustus 2014 12.45

Metamorfose voor kantine aula

Metamorfose voor kantine aula ​Geen lange tafels meer in de kantine, maar kleine zitjes met vier stoelen en treinbanken, individuele werkplekken en een loungehoek bij de vernieuwde koffiebar die voortaan ‘Café 015’ heet.
27 augustus 2014 12.32

Enkele grote studentenverenigingen 18+

Tot de studentenverenigingen die geen minderjarigen meer toelaten, behoren onder meer de corpora van Amsterdam, Utrecht en Leiden.

25 augustus 2014 15.00

Bestuurders hoger onderwijs bezorgd over lager salaris

De werkgeversverenigingen van universiteiten en hogescholen zijn tegen verdere verlaging van het salaris van bestuurders en toezichthouders. Ze hebben beide een brief geschreven aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.
25 augustus 2014 08.40

​Universiteiten besteden niet genoeg aandacht aan onderwijs

​Universiteiten besteden niet genoeg aandacht aan onderwijs Aan de vooravond van het nieuwe studiejaar benadrukt onderwijskeurmeester Anne Flierman opnieuw: universiteiten moeten meer aandacht besteden aan hun onderwijs.

25 augustus 2014 08.38

​Particuliere verhuurders verlichten kamernood studenten

Zelfs in grote studentensteden als Amsterdam en Utrecht vinden studenten sneller dan voorheen een kamer. Vooral op de particuliere woningmarkt zijn er meer kamers beschikbaar.
22 augustus 2014 09.50

​Vereniging Hogescholen wil niet praten over aanpassen roosters

De Vereniging Hogescholen schuift niet aan bij de onderhandelingen over de ov-studentenkaart als de inzet is dat alle studenten buiten de spits moeten reizen. Dat zei bestuurslid Ron Bormans zojuist op Radio 1.